設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lok10167498

[前級放大器] 想買膽前級

黃金玩家

回復  lok10167498

前後級講配搭 音色同音質都會差很遠
我個人覺如果得8千蚊 不如留返d錢 反正34用 ...
qk8082900 發表於 2012-7-24 20:49

真係可以省返咁慘 部34啱岩買左一個月又换?
lok

黃金玩家

烏英, 攞部A2去毒下人啦.
tomtomsuccess 發表於 2012-7-24 19:49

真係得???
lok

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

前級好難試 後级cdp喇叭同我屋企果套都唔同 我只有信你地既評語
lok10167498 發表於 2012-7-24 18:14

其實唔好話買前級, 就算試其他器材想後级cdp喇叭都同屋企一樣, 機會率都相當低
     不如你分別去YS同SM試下叫佢地配返EL34既膽機試, 總算係有少少依據丫
      不過純個人口味, 二揀一我都係揀YS
      仲有一個建議, 不妨去埋鴨記"麗珊"試埋佢個部土炮Audio Symphony 都得

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Lester Ching,
    Could you share? How does it compare with other brands - pros and cons? Million  ...
SkyGeo 發表於 2012-7-24 19:54

唉,而家好怕分享,因為怕講錯野...

好多人覺得YS 膽味比較"淡", 因為佢地對"膽味"既理解同好多人吾同, 我吾知邊個先係武林正宗,不過我buy YS既講法, 以我理解膽機同石機既主要分別,就係泛音豐富, 而吾係好多時聽到人地講既慢,濃,厚
簡單講YS 既膽機, 就係泛音豐富得來,不刻意失真,有力水,分析力,音牆,幼細度都好吾錯,而YS 機由價錢一級級上,所追求既係"真聲" 而吾係音染
另外YS D機功能比較多, 真平衡,雙line out(玩bi poweramp/駁十仔好好用),就model 有 remote, 有D model仲用日本tango牛(堅勁!), 而且全部機都係在香港人手做(好似總共得兩個cf)

我之前用開super88, 不過買左YS A2 之後轉左用威馬石機, 因為我覺得super 88 力水不足, 我對speaker太難攪,換左石機好力好多

評分

參與人數 4威望 +40 收起 理由
SkyGeo + 10 Good sharing. Billion thanks.
高菲 + 10
obee + 10 Good share
leo25 + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

前後級講配搭 音色同音質都會差很遠
我個人覺如果得8千蚊 不如留返d錢 反正34用 ...
qk8082900 發表於 2012-7-24 20:49

ching 呢句真,買左YS preamp 之後我部super 88 無得留低, 不過都要睇推咩speaker, 吾係對對speaker 都要咁大力姐

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 21# lok10167498

好似我就係叫你唔好換

部amp買左咁短時間
咁快就放棄佢入面果份前級
好似有d浪費 雙前級又唔好聲
如果樓主覺得我多管閒事希望唔好介意

鉑金玩家

回復 25# Lester

後級係無底洞 不論你喇叭難/易推 難推如atc 易推如jbl
單元控制得愈好 聲音就更穩定 樂器更立體
難推的喇叭推得好聲音愈開揚 鬆容
易推既喇叭推得好愈淡定 細緻
錢作怪

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10 Good point!

查看全部評分

黃金玩家

好似我就係叫你唔好換

部amp買左咁短時間
咁快就放棄佢入面果份前級
...
qk8082900 發表於 2012-7-24 21:13

大家分享不會介意thx
lok

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唉,而家好怕分享,因為怕講錯野...

好多人覺得YS 膽味比較"淡", 因為佢地對"膽味"既理解同好多人吾同,  ...
Lester 發表於 2012-7-24 21:05

不能認同更多

鉑金玩家

回復 28# lok10167498

先感謝樓主唔介意 我倒米
錢有限可以先從電/諧震入手
打好基本功 日後換野效果更大