設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: donald123

[討論] CAS 與 CDP 音質比較

科林玩家

的確,CD及包裝實體有手感,不容易取代。

音質方面,我的情況是用同一套DAC及器材,播rip出來的檔案(MBP ...
nicknick 發表於 2012-7-22 11:36

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

的確,CD及包裝實體有手感,不容易取代。

音質方面,我的情況是用同一套DAC及器材,播rip出來的檔案(MBP ...
nicknick 發表於 2012-7-22 11:36

另外我想了解一下,正藉Nick師兄分別有兩套完整的CAS及CDP系統可作比試,若沒有理解錯誤,Nick師兄是表達在同一張CD上,Rip出來的檔案輸出到同一部解碼的聲音質素,比原來的CD經CDP輸出數碼檔案還要好。。。。。當中的理由是出於那裡呢?
1.  部DAC對檔案解碼部分,由USB輸入的比CDP輸入的部份優勝?
2.  CAS的線材優化了聲音
3.  Oppo95的數碼輸出唔夠班
4.  器材配搭或口味問題
5.  Rip CD時,檔案經軟件增益,所以可以比原本在CD內的檔案更靚聲
6.  MBP+USB的價錢貴過,Oppo95+sommer vector coaxial,一分錢,一分貨

大家覺得那個可能性大D呢?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 72# chakat

我選2、4、6
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

另外我想了解一下,正藉Nick師兄分別有兩套完整的CAS及CDP系統可作比試,若沒有理解錯誤,Nick師兄是表 ...
chakat 發表於 2012-7-23 16:02

欣賞chakat兄的討論精神,咁樣我們可以認識到更多,甚至推翻自己之前的想法有更進深的學習。

我的CAS更好聲的原因,按我的觀察如下:

1. (應該不會): 部DAC解檔案,經USB輸入的部份比CDP輸入的部份好?
2. (絕對是): CAS的線材優化了聲音
3. (未能公平比較確定) Oppo95的數碼輸出唔夠班
4.  (沒關係,都是我揀的器材我的口味):器材配搭或口味問題
5.  (一定沒有):Rip CD時,檔案經軟份增益,所以比原來在CD內的檔案更靚聲
6.  (即係講番第2、3點):MBP+USB的價錢貴過,Oppo95+sommer vector coaxial,一分錢,一分貨

結果,在我的系統,條數碼線(USB線+地盒)簡直就是聲音好壞的關鍵,其次就係MBP+Amarra的功力,因為我試過換走條challenger USB,D聲可以即刻差過oppo,但我沒有同級的同軸線用落oppo來雙向確認第3點

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
chakat + 5

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

專業玩家

Oppo95 始終係 Bluray Player, 應該唔算是完整的CDP系統,佢Play disk 個tray, 始終跟純CDP 有分別。互相比較,我部Pearl Lite CDP 個tray 的確高個Oppo95幾班。

當然一部純CDP音色好壞有好多因素,同係Oppo95,有摩改和冇摩改又有好大分別。
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Oppo95 始終係 Bluray Player, 應該唔算是完整的CDP系統,佢Play disk 個tray, 始終跟純CDP 有分別。互相比 ...
SkyGeo 發表於 2012-7-24 14:13

聲音質素好唔好可以各有評價,但論功能的完整性,我並唔覺得oppo95作為CDP有邊方面唔夠完整?個tray亦唔算雞。

MSB最新部旗艦CD player都只係用腦場普通DVD-ROM,所以都係睇整體設計啦。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

聲音質素好唔好可以各有評價,但論功能的完整性,我並唔覺得oppo95作為CDP有邊方面唔夠完整?個tray亦唔 ...
nicknick 發表於 2012-7-24 15:03

腦場普通DVD-ROM 真係可以好雞. 我有個 Lite-on bluray combo (read bluray, write DVD&CD), 讀過可能1百隻CD, 20隻bluray, 燒過唔知有無10隻 DVD, 用左年半... 就咁壞左 (佢仲讀到少數碟但好多碟都讀唔到了)

個樣係"腦場普通DVD-ROM" 唔代表真係腦場普通DVD-ROM嘅質素... 如果同腦場果d一般質素, 佢會"一鋪清袋".

專業玩家

我並唔覺得oppo95作為CDP有邊方面唔夠完整?

==> 其實就等如用 AV Amp 同 2 channel Amp 聽歌。

我而家都係用Oppo95聽歌,不過係摩改版,原裝Oppo95聽純CD,真係so-so,分分鐘輸比部6-7k CDP。
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

鉑金玩家

腦場普通DVD-ROM 真係可以好雞. 我有個 Lite-on bluray combo (read bluray, write DVD&CD), 讀過可能1 ...
kenneth_obee 發表於 2012-7-24 15:15

唔會,係官方自己講明個drive係用一般腦場的DVD-ROM,而且是刻意的是他們的產品策略,為了方便user自己隨時換DVD drive,唔駛好似依家的CDP要換光頭咁困難,仲有埋解說 教user好輕易就能自行去腦場買個DVD-ROM來換。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

唔會,係官方自己講明個drive係用一般腦場的DVD-ROM,而且是刻意的是他們的產品策略,為了方便user自己 ...
nicknick 發表於 2012-7-24 15:25

咁正?! 聰明, 將個 CD drive 個保養同風險問題推晒俾 end user.