設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: donald123

[討論] CAS 與 CDP 音質比較

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

個人不專業看法,首先分為軟件及硬件:

軟件方面
-CD在市場上的發展巳成熟過頭的行業,雖然受先天性容量上的焗限,但始終在唱片公司及發行的正統録製下,有一定質素保證!
-CAS在市場上為剛發展類別,從表面數據上較難界定是否好聲,相信有ching試過在網上購買數據上較高的訊源,價錢較CD貴但在播放時也不及一般CD好聲!
因為訊源的來源沒有保證,暫時也不寄予厚望! 除非他日由唱片公司分別在官方網站直接發售不同格式歌曲及全面推出blu-ray disc(像上年hok-E那張).
又或用CD rip落電腦。
結論:在同一成本比較下,相信CD會勝出!

硬件方面
-CAS ( Computer as source ), 固名思義,由電腦存放檔案再播出,因此在器材上的分別基本結構如下:
Notebook + USB cable > DAC + RCA/XLR > AMP > Spk
傳統接駁=CDP + RCA/XLR > AMP > Spk
如果單一以CDP及DAC直接比較,相信在相同成本下,DAC表現應較CDP為佳,問題是CAS需額外多出一部notebook及USB cable,
加上連接較多,相對較容易受外來因素影響。
結論:在同一成本比較下,相信傳統CDP會勝出!

如把兩者結合,相對的要求也隨之增多,因此在既有amp,spk及線材底下,以同一成本為基楚底下,以目前條件,相信CDP會較容易玩得好聲!
當然這裏高手如雲,可能部份ching巳經可在同一成本下把CAS玩得好聲過CDP也未定!!

不過唯一可相信是CAS一定係未來唱片業嘅大勢!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
TonyTDK + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  nicknick

Before our discussion, please understand your source.  To-day's industry stand ...
希客 發表於 2012-7-21 19:43

先唔去比較32-Bit UltraHD係咪真係最好,就算我當佢真係最好,請問32-Bit UltraHD有幾多碟出左呀?
我鐘意聽Robynn & Kendy唔通要等到佢會出32-Bit UltraHD至聽得?莫講話32-bit UtraHD,24/96我諗我都唔會等到啦,我唔rip CD點有得聽呀?

"So why bother ripping your source....... In conclusion: "I have the simplest of tastes; I only like the best"???????
希客大哥大,你意思係咪非32-Bit UltraHD你就唔聽呢?咁你係為左聽最best音效定聽音樂呢?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

個人不專業看法,首先分為軟件及硬件:

軟件方面
-CD在市場上的發展巳成熟過頭的行業,雖然受先天性容量上 ...
lampard 發表於 2012-7-21 20:19

多謝你用心的分享,我提外話想話:hok-E那張真係唔得呢!
某fourm某寫手話,有D人話hok-E隻碟唔好聲,其實係佢地未聽過從DSD檔直接解碼出來的聲音,聽過就一定唔會話唔好聲.....
咁講非常屈機,用隻碟裡面的24/96都唔好聲,係要用到DSD檔黎同其他一般CD比較先至差不多好聲,咁呢隻碟仲可以叫做好聲?
就算DSD檔出黎真係好聲,咁都要公平地同其他碟的DSD檔黎比較丫,咁到時佢咪一樣輸囉!
同埋我想話就算制作得靚聲,趙小姐今次都唱得唔夠吸引呢.......

我支持本地制作,照買呢隻pure audio blu-ray碟,但唔代表我要講假話明係差都講到好好,愛之深責之切,我想鼓厲制作者要更努力做好D,你下次再出pure audio blu-ray我會再支持你買番隻,但係唔好單單用規格用數據黎代表好聲同好聽,規格點勁,個音樂、個mixing係唔好聽都一樣會唔好聽,謹記之!

評分

obee + 10 我很贊同

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝你用心的分享,我提外話想話:hok-E那張真係唔得呢!
某fourm某寫手話,有D人話hok-E隻碟 ...
nicknick 發表於 2012-7-21 22:14

nicknick兄! hok-E那隻只係一個例子,想說明Blu-ray碟可放置較大size檔案。
請勿誤會,hok-E隻碟我買咗之後聽咗兩次無rip就巳經放咗了!

鉑金玩家

nicknick兄! hok-E那隻只係一個例子,想說明Blu-ray碟可放置較大size檔案。
請勿誤會,hok-E隻 ...
lampard 發表於 2012-7-21 22:52

是的,我都係提外話借機會講下,又希望制作人聽到客戶的意見。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

是的,我都係提外話借機會講下,又希望制作人聽到客戶的意見。
nicknick 發表於 2012-7-22 00:27

你估人地想整成咁咩。。。 不過佢地會諗下點做好D掛.

專業玩家

回復 43# nicknick

小弟向來有追隨(?) Kent Poon的消息
    知道Kent在Jazz Prologue 及 Hok-e等的錄音上都放了不少的心思
    姑且好不好聲,在製作誠意上已可值得推介

鉑金玩家

回復  nicknick

小弟向來有追隨(?) Kent Poon的消息
    知道Kent在Jazz Prologue 及 Hok-e等的錄音 ...
TonyTDK 發表於 2012-7-22 00:52

讚成!所以我買碟支持,也沒有放番出去,我也樂意購買Kent兄下一隻作品,支持本地制作,
不好聽的意見的確是因為愛之深責之切,希望未來香港制作出來的水準更勝外國,靚聲過2L!

專業玩家

回復 48# nicknick

禁又唔好禁講... 應該話 一年令聲過一年

見習玩家

先唔去比較32-Bit UltraHD係咪真係最好,就算我當佢真係最好,請問32-Bit UltraHD有幾多碟出左呀?
我鐘 ...
nicknick 發表於 2012-7-21 21:57

No, you got me wrong.  You love your music and you love your HIFI. So just go buy the best CDs ( or even your LPs ).  Don’t bother ripping your music.  It is not the best, but may be your second best.  
The ripped file so called lossless is a misleading term.  It will never hold near the complete data set, compare to recording, mastering engineer, then the replicated disc.
FIM is extremely good.  That's why not so many CDs out there.  By all means get one to compare.  You may start with Producer’s Choice I, II or III.  It covers various genres.
I also like Diana Krall,s ‘A Night in Paris’ It is not in UltraHD. But in CD edition. Try play “Just the way you are” and you know how I wish to have the best format.

評分

lampard + 10

查看全部評分