設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] 有關近日帖子"反RIP完放闗注小組"之官方公布

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位好,

估唔到呢個POST, 只有一日時間, 就已經有18版同估唔到火氣會有咁旺盛.  而我亦都同版管組同各位版主溝通過, 有小小野想同大家交代一下呢!!
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=125112

首先, 呢個[討論] 反rip完放闗注小組 【 向rip完放say NO 】只係一個由網友發出的討論, 絕非我們 Post76 的官方討論或立場, 希望大家先明白唔好因為有"小組"二字就以為係官方制定的小組, 任何在76內的官方活動或人員, 帖子, 一定會由官方人員發出或有大大隻字官方認可作註明.

另外, 就版友TonyTDK的言論, 因其不屬於我們 Post76版主管理組的一員, 所以佢既言論只係個人意見, 而佢同我傾過亦都係當版友間既討論, 不代表我個人或本站既立場.

而昨天, 因為我們版務總管組在時間同人手都非常緊張(因要籌措活動), 所以在處理問題上係有過急或程序出錯既可能, 在此同向受影響既版友作出致歉, 我們亦會作出檢討, 希望將來做得好D, 唔會再對大家有咁大的影響.

就【RIP完放】一事之討論帖, 樓主言詞的確係比較激進, 而帖子內既言論亦過於"言重", 我們都已經用上其他渠道向當事人了解, 亦出作勸阻, 經了解, 該帖的主旨只係想帶出如果在二手區以【RIP完放】一詞作賣點, 無論如何都會對廣大網民都會傳遞出不良之信息,  此舉會間接鼓勵其RIP完即賣之風氣, 而此等風氣對已經正值苦寒之唱片業尤如雪上加霜, 呢點係我們作為以香港影音為興趣討論之網站絕對唔想見到的. 所以我們會在二手區內作出適當的安排, 希望可以將此等風氣改善過來, 而詳情會日後修改後再作公布.

最後, 小瑟想講下, 其實影音業無論CD, DVD, BLU-RAY, 隨住數碼化年代, 檔案化及數據化已經係不爭既事實, 由實件媒體轉化為虛擬媒體在其技術上及實用性上, 的確係一門技術討論及影音上的新方向, 但我們絕不會鼓勵任何侵權物品之行為, 所以我們希望大家在任何討論帖子下, 要大力鼓勵大家購買正版軟件, 以支持及推動香港影音業既發展, 始終有硬件都要有軟件支持, 閣下既家中器材先有靈魂可以讓大家得到享受呢!!

而我們的宗旨係絕對開放任何討論及言論自由, 及最重要既當然係"尊重討論,理性分享"啦.

再三多謝各位支持!!!!

評分

參與人數 11威望 +109 金錢 +10 收起 理由
guly + 10
高菲 + 9
sanyoboy33 + 10
sunboy + 10
agic + 10
阿正 + 10
tinsly + 10
wil-wil + 10 + 10
TonyTDK + 10 感謝小瑟解釋.... 昨晚太累...小弟忘了標示 ...
jt24 + 10
SonSon + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實post76係一個影音玩樂網站, 大家上嚟吹水傾偈交流既目的本身都係為咗"玩樂", 如果搞到大家唔高興唔歡樂, 咪失去大家本身為"玩樂"而玩樂既目的囉~~!!
當然每位ching大師大哥各有自己立場, 小弟個人感覺就係任何地方都會有和而不同既地方, 表達立場係好事, 但千期唔好有任何人身攻擊啦~~!! {:9_421:}
正如大王個signature咁講, "只要玩得開心就夠了"~~!! {:9_407:}

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
agic + 10
小瑟 + 10

查看全部評分

專業玩家

回復 1# 小瑟

sorry 琴晚太累了 忘了在果度reply打番「只代表小弟立場」,對此造成的誤會感到抱歉

BTW 小弟自己亦希望各位師兄能夠繼續開心坦誠地相處,有意見亦可以正面地提出,盡量避免激動的心情吧,這樣大家其實會玩得開心好多。

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
agic + 10
小瑟 + 10
ykluk + 10

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
首先我向76各ching及管理層
就過於激進,言重之篇幅致歉
亦不作多余解釋

回到关注一詞,亦非常抱歉
引起誤讀
正如大王所提而家重視外觀,
軀壳程度已到臨界点,可能打
從學校起都冇提尊重創作/藝
人,但系佢地都系人,系為
CD業創作岀力既一群,應受
到人性化的對待
篇幅中不時提及,可惜冇被
关注,而只落在其他枝節中
http://www.post76.com/discuss/re ... 112&pid=1984027
以而家市道平均吾超過
2000只計,歌星實收亦只系卑微既
两萬元,如果两個人唱除开两份只
得一萬,点解好碟明明可以賣一萬
只,最后得番五分一,人地岀新碟
正正經去唱片鋪有得試聽,中意既
米支持下,米睇少你尼一只CD既銷
量,可能系令2000只変成4000只,
下只CD,可以有更多資源6只更好
既CD卑我地聽

評分

參與人數 7威望 +65 收起 理由
sanyoboy33 + 10
sunboy + 10
WE300B + 10
阿正 + 10
nikenike + 5
TonyTDK + 10
ykluk + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  小瑟

sorry 琴晚太累了 忘了在果度reply打番「只代表小弟立場」,對此造成的誤會感到抱歉 {:6 ...
TonyTDK 發表於 2012-7-17 10:33

經一事長一智, tony仔你大把前途, 我諗好多ching都知你係無心話人既~~!! {:9_421:}

專業玩家

回復 5# ykluk

多謝ykluk師兄既諒解
    其實我真係唔係想代表post76去表達立場
    我只係琴晚同幾位師兄傾過一陣 有感而發 先有幾段感言
    不過係一時大意 唔記得標明係「純粹小弟愚見」
    結果造成不必要的誤會   真係好對唔住

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
sunboy + 5
alibabar + 6 同意師兄哥出發点係支持理性討論及尊重音樂 ...
ykluk + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

首先我向76各ching及管理層
就過於激進,言重之篇幅致歉
亦不作多余解釋

回到关注一詞,亦非常 ...
agic 發表於 2012-7-17 11:00

我諗好多ching都明白agic兄你本身既出發點係想講出"尊重音樂"既, 不過有時可能有啲ching對個人睇法同立場既伸訴會有所唔同.
純為個人睇法, 講出立場意見完全係香港言論自由既體驗, 但有任何人身攻擊既言論就不要得囉. 雖然有時可能會氣憤難下, 以前小弟小時候都經常同人對質衝撞, 但所謂"退一步海闊天空", 當行動上稍為退一下, 望一望想一想, 發現唔同人既唔同立場觀點可能同自己有所出入, 有啲人會選擇對觀點作出反駁, 有啲人會選擇"和而不同"既觀望方法. 觀點一出, 接受與否都係他人選擇, 有時真係勉強不來. 只能夠係撫心自問, 問心無愧罷了~~!! {:9_421:}

評分

參與人數 4威望 +35 收起 理由
alibabar + 5 Agree
阿正 + 10
小瑟 + 10 好一個"和而不同"!!!
TonyTDK + 10

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復  ykluk

我只係琴晚同幾位 ...
TonyTDK 發表於 2012-7-17 11:10

唔緊要, 只係為免有引起誤會呢!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

3萬

白鑽玩家

回復  ykluk

我只係琴晚同幾位 ...
TonyTDK 發表於 2012-7-17 11:10

無問題既, 最緊要係講清楚件事, 坦白永遠係體諒既最佳方法~~!! {:9_421:}
有時你睇吓我啲post, 如果講到係立場事件, 我都會講到"個人睇法"等等字眼, 小弟以前都中過招, 都係多得前輩們教路啫~~!! {:9_407:}

專業玩家

回復 8# 小瑟

經過今次教訓 小弟學懂用字要更加小心準確 
    亦希望各位可以在小弟以後的post文、CM或文章等 都可以見到小弟既改進 感謝