設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: MM622

[重低音] $2,000 以下 Best Buy Subwoofer

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

儲多d錢先啦...$2000嘅sub-woofer真喺唔喺好得....我買機時都試咗$22xx嘅同$32xx嘅真喺兩個世界

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

儲多d錢先啦...$2000嘅sub-woofer真喺唔喺好得....我買機時都試咗$22xx嘅同$32xx嘅真喺兩個世界
rx79g 發表於 2009-5-6 12:54

係兩個星球至真
參考下呢個 post :
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D4

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

係兩個星球至真
參考下呢個 post :
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D4
maner394 發表於 2009-5-6 12:56

版主又發功啦!

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

版主又發功啦!
TSZKIT0629 發表於 2009-5-6 13:11

maner兄都係吾想樓主浪費彈藥啫

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小毒怡情...勁毒就

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

前置及中置喇叭係十年前Q系列最低既型号, 過去超過 10年都係用一部 Denon 杜比 Logic 既AV Amp (Model: VAR-1200G) 同 DVD 机聽音樂。

由於以前一直租屋住, 冇花錢同精神响 AV上, 但過幾個月有自己屋 (約700 呎), 而我部Denon AMP 播放而家d 新標準既 DVD 己經唔得, 好多效果都聽唔到, 所以搬咗後我想換部新既AV amp, 我心目中既AV amp 或 Denon 2809 或 Marantz。我選 Marantz 係因為好多人話佢D av AMP 聽音樂既音質唔錯。

小弟係爵士音樂發燒友, 99% 所聽既都係純樂器演奏 (主要 Tenor saxophone, 結他同鋼琴), 雖然我好享受高質既 High End Hi Fi 聲, 但無奈我好窮, 冇可能買高级純音响,  但都希望响 AV AMP 同 Speaker 播放出黎既音質唔差。

1) 我唸唔會花三, 四千買個 Subwoofer, 首先我會換部amp (Denon 2809 或 Marantz), 我應該負擔得起同時買隻Subwoofer.

2) 幾個月後可以換部好D既 DVD Player (BR) - 而家用好多年前低型号既 Pioneer DVD Player (但有 DTS同 杜比 digital), Model no: DV-533K

呢D設備其實70% 時間用黎聽音樂, 30% 睇戲, 大家可以幫我想吓嗎?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Budget有限又唔打算分期的話﹐買返Velodyne入門級Impact 10都可以但都要多幾百蚊。出去試聽下先決定都未遲。

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MM622 兄 , 首先窮同玩AV要分開黎講 , 玩 AV 係要講心 , 有錢又如何 , 有錢人未必會玩 AV , 只會買 LV , 有錢人可能只係買 AV , 唔係玩 AV , 因為無心去玩 . 我相同呢度好多 Ching 都係要慢慢存錢或者分期去買一件心頭好 . 用自己既努力去存錢而最後換到一件心頭好 , 嗰種滿足感非筆墨可以形容 . (如有得罪其他 Ching , 請恕罪) . 小弟 睇完 MM622 兄 既情況 , 有以下愚見  :  -
-   幾個月後要搬新屋 , 一家要洗唔少錢 , 大前提要搞掂間屋上上.下下所有野先 ,
    如果 MM622 兄 係要 黎 結婚既 , 就更應該以婚姻大事為首要 , AV 野暫時擺埋
     一邊先
-   搬新屋先搞裝修 , 自己先定好 AV CENTRE 位置 , 喇叭擺位 , 想玩 5.1 定係
      7.1 , 將 後置 喇叭 線用膠槽先入好牆 , 如果唔知點擺位好 , 呢度 D Ching
     一定幫到你
-   你聽緊 10年前 既 KEF 千其唔好掉左去 , 10年前 既 KEF 絕對係好野 , 應該重係
      MADE IN U.K. (而定既 KEF 只係 CHINA 做) . 你一路用緊 DENON AV AMP 來聽
      呢對 KEF , 跟本就未將呢對 KEF 完全發揮佢既 極限 , 如果唔信 , 你搵部 3.4仟
      既 2-CH AMP 去推 , 肯定你會聽到 你對 KEP 前所未有 既 音質
-   新屋 上上.下下 , 大大.小小 事情 搞掂晒 , 銀根鬆動 , 可以由 換 AMP 開始 ,
     DENON 2809 聽歌係唔錯既選擇 , DENON 既 新 AMP 已經 對 聽歌音質 改善
      了很多
-   換完 AMP , 再一步一步換其它野 , 真係唔好急 , 你一路一路上黎 呢度 問 ,
     D Ching 會不停為你 解答難題  , 而家 D AV 野 , 轉黎轉去 , 新野不停甘出 ,
     過多幾個月真係唔知咩野一世界

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
manson + 1
maner394 + 2

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MM622 兄 , 首先窮同玩AV要分開黎講 , 玩 AV 係要講心 , 有錢又如何 , 有錢人未必會玩 AV , 只會買 LV , 有錢人可能只係買 AV , 唔係玩 AV , 因為無心去玩 . 我相同呢度好多 Ching 都係要慢慢存錢或者分期去買一件心 ...
KUNGKUNG 發表於 2009-5-6 15:15

好有道理,好有心
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

有道理, 好有 HEART