設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: stanleykc13

[~ 原創影評 ~] 《普羅米修斯》鬍鬚佬短評(含小許內容)

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  stanleykc13

我覺得佢似想殺偉倫多 D... 臨出發前 David 都問過  Elizabeth 類似  "子女都想 ...
bluray1080p 發表於 2012-6-9 20:10

我有咁諗過,因為工程師開頭好留心聽David講,講完就殺咗偉倫

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我覺得應該冇咁簡單,因為咁多個文明都畫得出個星圖,即係有工程師翻過嚟地球,點解唔喺嗰陣殺曬人類
工程師係要整完美生命體嘅話,又比佢哋追殺翻轉頭,即係完美生命體認為工程師根本就唔係完美
但係工程師又要殺人類,可能係驚人類有能力反抗佢哋
即係嗰種語言唔應該有人識,而又有人造人
驚人類會取代佢哋,所以先下手為強
何況而家都未有確實嘅異形蛋同Facehugger,又點知人類只係中介生命體呢?
btw,異形第一集有一個工程師(=Space Jockey)係喺船入面胸骨內爆,普羅米修斯個工程師死喺救生艇上
stanleykc13 發表於 2012-6-9 19:55

-班工程師複製自己=人類(即神用自己型像製造人類)其實成個只係一個過程階段,工程師對自己物種基因研究實驗
個過程
工程師物種生物係地球飲黑水後會複製種族基因-繁衍左地球物種(工程師物種生物飲黑水後既效果
工程師物種要等時間人類物種複制一定數目後就諗住帶黑水去地球比人類飲做實驗(依個就係你話翻過嚟地球唔殺人類理由)
最後結論就製造左異形出來

其實慨念好簡單當人類想做人體醫學或化學實驗唔會自己冒險,通常會搵白老鼠猩猩其它生物去做實驗(戲中個巨人殺人類個point無咩重要,因人類只係佢地實驗工具)
依班工程師理念一樣只係地球複製自己物種去做人體實驗,到人類數目足夠就囉黑水到地球利用人類中介體來生產異形

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

-班工程師複製自己=人類(即神用自己型像製造人類)其實成個只係一個過程階段,工程師對自己物種基因 ...
kkchau 發表於 2012-6-9 20:36

同意。培育一群同自己等同的物種 (人類),再將完美生命體 (異形) 同 人類放埋一齊,就可以觀察到異形對自己 ( 巨人 ) 的影響... 咁樣就可以解釋同合理化到外星巨人既要創造人類,又要毀滅人類的動機。 David 都講過,"要創造,必先毀滅"... 所以 "毀滅" 應該被 "巨人" 視為 "進化" 的一種手段。(我認為全片得 David 系真正了解外星巨人 "動機" 的人 )。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

-班工程師複製自己=人類(即神用自己型像製造人類)其實成個只係一個過程階段,工程師對自己物種基因 ...
kkchau 發表於 2012-6-9 20:36

師兄講到呢道就可以解釋到第四集結尾翻到地球人類死曬
即係薛歌妮韋花漂流嘅同時,工程師就翻去殺人類{:9_423:}
咁第一集啲異形蛋點嚟?普羅米修斯啲樽嘅黑水又係咩嚟?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄講到呢道就可以解釋到第四集結尾翻到地球人類死曬
即係薛歌妮韋花漂流嘅同時,工程師 ...
stanleykc13 發表於 2012-6-9 21:09

異形1同今集個係唔同星球來即應有唔只一隊工程師係唔同星球做生化異形實驗,依D高危實驗緊係唔係自己星球做(所以結局Elizabeth Shaw叫david帶佢去工程師故鄉), 異形1個蛋應係其他隊既成品

1萬

鉑金玩家

異形1同今集個係唔同星球來即應有唔只一隊工程師係唔同星球做生化異形實驗,依D高危實驗緊係唔係自 ...
kkchau 發表於 2012-6-9 21:26

係吖,普羅米修斯係LV-223,異形1係LV-426,但係LV-426嗰隊可以比啲蟲殺咗,LV-223嗰隊都唔會冇事
咁點解LV-223冇LV-426嘅警告,叫停實驗?

專業玩家

係吖,普羅米修斯係LV-223,異形1係LV-426,但係LV-426嗰隊可以比啲蟲殺咗,LV-223嗰隊都唔會冇事
...
stanleykc13 發表於 2012-6-9 21:33

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

...
stanleykc13 發表於 2012-6-9 21:33

如果實驗失敗就停物種點可以進步進化,人類實驗失敗咪又來過,所以佢地工程師係外星做實驗已經唔駛自己故鄉星球既風險危機,亦都係咁先有係地球複製自己製造人類出來

1萬

鉑金玩家

如果實驗失敗就停物種點可以進步進化,人類實驗失敗咪又來過,所以佢地工程師係外星做實驗已經唔駛自己故 ...
kkchau 發表於 2012-6-9 22:20

但係如果其實地球係刑場,人類嘅出現只係因為佢偶然趺咗落海,而完美生命體根本就唔使經人類手
所以死刑副產品要去除,亦唔想人類去騷擾完美生命體實驗

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

但係如果其實地球係刑場,人類嘅出現只係因為佢偶然趺咗落海,而完美生命體根本就唔使經人類手
所以 ...
stanleykc13 發表於 2012-6-9 22:33

一早講左工程師製造人類唔係偶然,佢地係要複製佢地dna既生物來做生化實驗,好等個實驗數據做最接近佢地本身既模疑參考,即人類要做最近既實驗都要搵黑猩猩咁解