設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chuwing

[討論] 小心摩機摩出…一肚氣!

關閉 [複製鏈接]

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟從不主張摩機,除非:
1。你唔打算賣,或者
2。你可以100%還原

當然,無人會諗到會出問題,但意外就係意料之外,所有野都有風險,就算無摩,好地地屋企用,一個行雷都可以燒機!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小心摩機摩出…一肚氣!

問題係出唔到dtshd同供電部分冇關,
如果我負責,意義上等同我認錯。

Mod電只是試著同唔著,冇remote都可,你而且要快拎番去玩,我當然信你,盡趕幫你,你還要求要頂級零件ver.

另外你問我其他av/hifi問題,我都花時間解答,你其後還打比我真是改善了,我覺得是否你太過份呢?定係我做多左,你覺得搵我笨易,屈得就屈?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

師兄講左三個point,本來同鐵心心有關,我就唔方便出聲的,但道理一定要講清楚,由其pt3明顯影射緊d野

pt1.
改機的開過機
收機後無即時check機
自行搞過firmware
同pt1有關,個事後回答得出的情況
比過代理開機睇無寫出來
改機的話樓主講過好聲左,但文章中話差左,兩者有衝突

pt2.
重點在remote,但無remote有pc都試到機,一般理解應為開唔開到機,並不是功能有無問題
基於無model number無專業晶片知識,以下純推論,只壞DTS-HD解碼,其它無問題,只有兩個可能,1. 軟件有問題,即Firmware 或 setting 有問題  2. DTS-HD 解碼的chips 燒左,但只有DTS-HD有問題,即該晶片除處理 DTS-HD外,不會有其它功能,例如其它類型的解碼不會在該晶片運作

pt3. 豪不關事,為寫而寫

P.S.: 誰對誰錯,我不知,但樓主的用心,不似對事,交易後的責任期,問題屬軟件?硬件?未有代理維修報告前無人得知

建議樓主先自行檢查並拍照存檔,查看電路板上有沒有燒傷其它chips的痕跡,如有痕跡,再查明誰人或何時開始,然後才再交給代理檢查方為公平公正!

------------------------------------------

第一:我取機後沒有詳細檢查發覺D聲差左以為新電容要煲沒有即時通知佢,佢就用呢個理由
話都過左兩個幾星期咁耐唔肯負責;實情是第一個星期只開了兩次機以為新電容要煲沒有理會,到幾日後開DVD俾老闆睇時才發覺問題很大才做檢查;到第二個星期開頭以為部AV AmpUpdate左出問題所以找朋友掉機試驗最後証實部BDP沒有DTS HD交俾部Amp!
第二:交機俾佢時冇搖控都可以改!佢用呢個理由話我淨係幫你改電容冇搖控冇試過機其他問題唔關佢事是我屈佢部機有事在先,各位師兄細心想想如果部機有事我就俾廠維修啦(買了4個幾月)重要大那那俾3千幾蚊佢鬧番我轉頭?如果佢真係網上咁勁有乜理由幫人改完機唔試機?
我原本都唔想放上網講,不過最離譜是電話都唔聽我跟住send訊息話完全唔關佢事!各位想一想佢拆開部機改過野都可以話一D都唔關佢事就知佢為人?
第三:衰愚蠢;該音響網頁已經乎預嚴禁會員私下以任何形式進行交易!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

奉嚾各位師兄在網上搵人摩機前要三思,如果要摩必須搵信譽良好有鋪面先好!否則後果自負!小弟愚昧發生摩機 ...

如果佢真係網上咁勁chuwing 發表於 2012-4-20 14:35

Who ?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 20# chuwing

我已經講過未必關幫我改機的人事;亦都提過過左咁耐唔好意思搵幫我改機的人;如果唔係開頭 “威X” 話攪唔到(維修時間好長)同埋“威X”都覺得幫我改機的人幫我攪完部機有責任;我先搵幫我改機的人傾   句嘢好有問題.師兄.威x話攪唔到,現在又同你整機(零件錢你自已比)d人做生意手法層出不窮.你自已睇清楚set機有什麼問題先,自已唔色set機重要人幫,set唔到重話人地有責任.
kenny82

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

….唔好見到D人在網上有地位及發放改完部機音效好50%畫質好40%就走去試改機;要小心衡量自已可以承擔的風險!
chuwing 發表於 2012-4-20 15:32

你帶出"網上有地位"呢樣重要課題。我覺得好多有經驗嘅猛人年紀都誤會太細,未必會有時間或有心機上論壇,相反經驗較少嘅後生玩家就有時間或有熱誠寫帖覆帖,好快就變成"元老"。正因為論壇會員身份地位係取決於發帖數目而不是帖子質素,網上真假高人唔係咁易分辨得到。

Anyway 希望你早日搞番掂部機啦!

P.S. 我唔係話鐵心心唔係勁人,大家咪誤會

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

其實網上好多人自吹自雷,如果揸支辣雞改幾粒野就有4-50%提升一早比大廠揾去做總工程師喇

評分

參與人數 19威望 +168 收起 理由
chris1a23 + 10 絕對認同
whiteshadow + 3 我很贊同
5仔 + 6 好認同啦
hohodog900 + 10 good!
PP-HK + 10 精警!
rockychan + 10
yonnie2 + 10
臭鼬鼠 + 10
bmonkey999 + 8
turbochan + 10
adafong28 + 10 我很贊同
chabo99 + 10
chung190030 + 10 我很贊同
maner394 + 10 我很贊同
brkkh + 10 AGREE!
qq1122yq + 10
daken + 10
rs280t + 1 捕捉準確~
TSZKIT0629 + 10 精品文章

查看全部評分

JVC HD1
Anthem MRX300,
鐘神1000D
PHILIPS 9500,
LCR Boston 555X THX X3
SR- Boston VRS Pro THX
SW- SVS PC13 U

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

撐樓主D師兄去晒邊呢???

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 27# faigoal

咩事咁多人加分,好認同我講?/

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
cckong + 10 原來我仲有account

查看全部評分

JVC HD1
Anthem MRX300,
鐘神1000D
PHILIPS 9500,
LCR Boston 555X THX X3
SR- Boston VRS Pro THX
SW- SVS PC13 U

星級玩家

3千蚊換電容, 請問心心版主用了什麼名貴電容呢?
憨求心心版主提拱名貴電容清單, 俾大家參考一下