設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[PS3] God of War: Ascension (現已推出)

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

剛剛又訂左中文版了,今年破財了...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1.30

SCEH剛剛公佈了港版各限定版資訊。和《Uncharted 3》一樣,當中包括了初回限定版(鐵盒版)﹑figure限定版及DS3手制特別版。提早預訂可得到T恤,預訂figure版及手制版更可獲得鎖匙扣一個。

初回鐵盒限定版(就是普通版吧)
$388
內容物:
1. PS3™專用遊戲『God of War: Ascension™』x1 (特製SteelBook精裝版)
2. PlayStation®Network下載內容:「Blade of Judgment(審判之劍)」與「Mythological Heroes(神話英雄包)」

『God of War: Ascension』Collector’s Edition 收藏組
$628
內容物:
1. PS3™專用遊戲『God of War: Ascension™』x1 (特製SteelBook精裝版)
2. 獨家克雷多斯6吋模型x1
3. PlayStation®Network下載內容:
    (1)「Blade of Judgment(審判之劍)」與「Mythological Heroes(神話英雄包)」
    (2)『God of War: Ascension™』原聲帶
    (3) 48小時多人遊玩XP增幅
    (4) 取得日後推出的下載內容的特典卡
    (5)『God of War: Ascension™』動態主題
    (6)『God of War: Ascension™』PSN 個人造型包

『God of War: Ascension』限定版DUALSHOCK®3無線控制器同梱組
$728
內容物:
2. 『God of War: Ascension™』限定版DUALSHOCK®3無線控制器x1
3. PlayStation®Network下載內容:「Blade of Judgment(審判之劍)」與「Mythological Heroes(神話英雄包)」

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

有冇搞錯,手制版仲貴卜過公仔版,又貴又少野跟……
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

DVD迷 發表於 2013-1-30 19:41
有冇搞錯,手制版仲貴卜過公仔版,又貴又少野跟……

現時一隻正價DS3手制+一隻新game都差唔多哩個價,只可以話figure版定價比較低。不過3月係秒殺機迷嘅一個月,我唸我最儘有時間玩倒兩隻。Bioshock我買緊,另一隻都唔會係God of War。可能係Tomb Raider或者Gears of War。God of War一集比一集叫人失望,已經對佢冇咩期望~

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

@肥狗仔@ 發表於 2013-1-30 20:10
現時一隻正價DS3手制+一隻新game都差唔多哩個價,只可以話figure版定價比較低。不過3月係秒殺機迷嘅一個 ...

我明白的,但隻公仔麻麻地,如果唔係我要公仔冇所謂的,眼見手制絲印好靚,就鍾意手制多過公仔,但見公仔好似好多野跟,又平過手制版,覺得好唔值,好唔公平咁!
呢個系列我唔覺得差,失望一定有,咩game都會有少少失望的,好似剛玩完的DmC新作咁,玩就冇問題,但背景令我好失望,所以任何game都一樣有失望的地方的,不過最緊要自己玩得開心未得囉。
不過話時話,肥狗兄,唔買異形,異形我有少少興趣,但我唔係好鍾意玩第一身,因為覺得第一身好似睇不背後敵人,我知道外國遊戲大多數都係第一身,因為第一身玩法有現場感,所以我覺得異形真有少少失望了,哈哈!
但我都會照買,不過要出左睇價錢先,如果貴,就等平先入都未遲……

黃金玩家

DVD迷 發表於 2013-1-30 21:19
我明白的,但隻公仔麻麻地,如果唔係我要公仔冇所謂的,眼見手制絲印好靚,就鍾意手制多過公仔,但見公仔 ...

哩類買遊戲送嘅figure質素一般都唔會高,感覺上做得最好都係Halo Reach。至於GOW系列,質素一向都高,個人甚至認為係PS2上最正嘅動作遊戲系列。特別係GOW2,完美嘅關卡節奏﹑各具特色嘅BOSS戰及解迷,超高水準畫面及美工表現。個人當年入PS2係為咗玩BIO4的,但真正令我喜歡上家用機電玩全因GOW2,否則你如今都未必見倒我喺度出沒。記得當年爆機之後第一次嘗試到等game嘅痛苦。不論係PSP版前傳還是PS3嘅GOW3都極度期待。PSP前傳1質素乎合預期,即使流程過短,但影像﹑手感及關卡設計仍然交足功課。但到左GOW3,感覺整個流程就係充斥著一大堆,想要轟炸視角神經嘅華麗畫面及鏡頭,除此之外製作人貌似唔太捉得住GOW嘅關卡/解迷精髓,一味向戰鬥系統發展,其他都比唔上前作。最要命係果個狗血劇情,2代所開嘅頭,去到3代居然用幾個突然得荒謬嘅叛變收尾。真係非常之失望。之後出PSP前傳2代已經唔帶任何期望去玩,最後喺冇咩激情嘅情況下爆機。所以我對今次PS3繼續出GOW前傳已經完全盲目,買就一定買,但多數都係等一頭半個月先買。

當然要搵的話,再完美嘅遊戲都唔愁搵唔倒缺點,只係製作人能否以遊戲嘅其他部份令玩家忽視呢堆缺點。打機咁耐真係講得出係失望嘅可能只有GOW3,其他遊戲即使好想玩的,但都好少好似對GOW3咁瘋狂嘅期待。黎緊3月嘅《BioShock Infinite》算係近年唯一一款比較期待嘅作品了,因為隻game 1代對本人嘅衝擊都十分之大,今集係原班人馬開發,無論係劇情定遊戲性都有質素保證,所以一定DAY1入手。至於異形,冇記錯之前同異形拉上關係嘅遊戲都係FPS居多,RTS都有。個人唔抗距FPS,亦唔會比較FPS同TPS,只會介意究竟哩個視點是否真正適合哩個遊戲。就好似之前果篇關於恐怖生存遊戲嘅業界趣談文章所引述,冇人話RTS唔做得恐怖遊戲,但玩落就知道唔係果種味道黎。異形亦可以做成TPS的,好似Dead Space咁。不過你話睇唔倒後面敵人嘅問題,其實如果佢要嚇你的話,即使係TPS佢都未必會比你見得到,分別在於FPS你後面比人劈你都未必知道。哩隻異形個人興趣不大,而且2月有C3,要玩FPS都唔會買哩隻。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

@肥狗仔@ 發表於 2013-1-31 01:39
哩類買遊戲送嘅figure質素一般都唔會高,感覺上做得最好都係Halo Reach。至於GOW系列,質素一向都高,個 ...

睇不見後面,我唔覺得驚嚇,我會生氣話有冇搞錯,仲會痛罵製作人....
明白的,一套作品玩得多都會覺得悶了,好似睇戲咁,時問你會取一套戲睇五六次嗎,其實唔會,好多人都只睇一兩次算了,有哋人打機咁,一爆機就放出二手巿了,我現在爆機就封閉了,但唔會放出左的,最多留返半年及幾年後再取返出來玩,時間長左就會不記得點,好似新game一樣玩得過癮的。

黃金玩家

DVD迷 發表於 2013-1-31 09:29
睇不見後面,我唔覺得驚嚇,我會生氣話有冇搞錯,仲會痛罵製作人....
明白的,一套作品玩得多 ...

單睇TPS,視乎個角色方向會否強制lock死camera,否則肯定會有機會睇唔倒後面敵人。不過哩家D遊戲都會有方向提示同環繞音效,要搵敵人唔難。不過FPS視點自幾十年前嘅《重返德軍總部》已經定死咗,如果有自帶開後眼就唔叫FPS。

其實都唔關同一隻game打幾多次事,玩GOW前傳2嘅時候本身就冇帶任何期望去玩,打完之後感覺流程唔太差,但除此之外已經冇咩好講。可能因為當年對GOW2太有喜愛,之後GOW3又太失望,一冷一熱撞埋,令到哩個系列喺我心目中嘅地位已經猶如一隻普通遊戲一樣,你會想去試,但唔會有咩期望。不過哩家D遊戲同電影情況唔太一樣,特別某類sandbox大作,單人﹑多人﹑隱藏野﹑成就仲有DLC一大堆,打一兩次根本玩唔哂入面嘅遊戲性。即使只係計單人遊戲,每一關遊戲嘅變化都比一部電影來得多,只可以話兩種係不同嘅娛樂黎。

個人早期打機都傾向儲game,果陣覺得儲遊戲有一種滿足感。但整整吓,如果唔係特別喜愛的話,就唔會再玩第二次。不論相隔幾耐,再玩返,不出一個鐘都會覺得悶。特別係一D好似COD哩類當睇劇嘅快餐作品,當佢入面果D火爆橋段唔再吸引嘅時候,只會得返可玩性極低嘅gameplay。所以有排我係好似等開飯咁狂賣game出去。哩家個櫃都係得返17隻game。全部都係可以一玩再玩的。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

@肥狗仔@ 發表於 2013-1-31 15:05
單睇TPS,視乎個角色方向會否強制lock死camera,否則肯定會有機會睇唔倒後面敵人。不過哩家D遊戲都會有方 ...

我不記得講,呢兩年打機未開過聲,除左朋友一齊先開聲,平時我多數開電影和電視聲音,初次就有放出二手巿,後來放放下冇再放了,一價錢底,二將來想玩返時冇得玩,所以決定好玩不好玩都草起先,現有大約八九十隻game倒???

黃金玩家

DVD迷 發表於 2013-1-31 18:45
我不記得講,呢兩年打機未開過聲,除左朋友一齊先開聲,平時我多數開電影和電視聲音,初次就有放出二手巿 ...

打機唔開聲?點有癮架~強烈建議迷兄入個headset,始終唔聽聲好多精華好似聲效同配樂都感受唔到。