設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: shichun

[合併式擴音機] 有冇入門兩聲道的AMP推介?

銀級玩家

呢個牌子我CHK過吓, 但一間德國公司無理由無德文網頁, 佢地個OFFICAL SITE啲英文仲要勁香港!
其實係咪本 ...
shichun 發表於 2012-4-27 10:03

施主有 d 慧根。。。

但聲如果好,價又 ok,何需介懷?

進階玩家

施主有 d 慧根。。。

但聲如果好,價又 ok,何需介懷?
Wilmer威馬 發表於 2012-4-27 10:53

我之前用WEB SEARCH查過不少所謂外國品牌的網站, 註冊都係在香港!
但講到底, 我唔鍾意啲公司掛羊頭賣狗肉, 話自己係意大利設計, 又或者德國靚聲之類 (佢地多數唔敢話係MADE IN XX, 因為可能會犯法)! 其實留心啲, 根本係本地品牌. 不過有啲認真係, 買個外國地址做公司註冊, 咁就可以聲稱係某某地方的品牌
好似有啲大陸牌子, 一樣係有發燒友買來聽!
不過, 當然有好多人覺得外國的月亮會比較圓(我就係 )所以至有人諗呢啲方法來呃人!

另外我又查過, 那個REIN AUDIO的創辦人, 搵來搵去, 同名的只有一名前波蘭官員(啲有關網站仲要係波蘭文), 真係吹漲!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄不防睇睇呢部, 唔係講笑真係正到痺! 同coda 7 一定夾, 擺房用一流!
http://www.av-forums.net/plus/viewthread.php?tid=79428&extra=page%3D2

我已經買咗部!

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

進階玩家

師兄不防睇睇呢部, 唔係講笑真係正到痺! 同coda 7 一定夾, 擺房用一流!
http://www.av-forums.net/plus/vi ...
CyberBB 發表於 2012-4-27 20:59

好似幾正喎! 多咗啲錢可以買多部t-amp, 夠晒位擺! 又可以享受兩種唔同風格

星級玩家

你可以去試下呢部石合併機,2K 有找,以價論聲,無得頂!
http://www.impulse-audio.net/?page_id=70#!prettyPhoto[11]/0/
拖板電源線 - Acoustic Revive Max5000
Cayin CD-11T - Gotham 10701; Inakustik 2502F
DIY Int Amp - Supra LoRad 2.5 MK II
Epos M12i - Gotham 50150

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好似幾正喎! 多咗啲錢可以買多部t-amp, 夠晒位擺! 又可以享受兩種唔同風格 ...
shichun 發表於 2012-4-28 00:20

最正係雖然咁細但都係傳統嘅amp, 仲係single end, 我將佢換曬Mullard, 係就係重皮D, 不過值得! 即使用回原裝膽都唔失禮。
我其實已經買咗兩部, 貪過癮玩Bi-amp, 都未試過諗都唔諗可以買多部咁玩, 無他嘅, 咁鬼平
部機仟幾嘅價錢, 絕對唔係仟幾嘅質數, 師兄唔係講笑一定要買

進階玩家

最正係雖然咁細但都係傳統嘅amp, 仲係single end, 我將佢換曬Mullard, 係就係重皮D, 不過值得! 即使用回 ...
CyberBB 發表於 2012-4-28 06:52

我都去試吓音先...

另外我想問香港有冇bottlehead這個牌子的膽機賣?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我對CODA可以玩BI-AMP喎...KEKE
不過BI-AMP同普通的聲色有咩分別?
shichun 發表於 2012-4-28 09:21

Bi-amp 最大感覺會覺得聲音更有力感, 畢竟多了一部機分開推高同低, 分析力細緻度各方面都有明顯提昇, 音色不變, 好似你當有些牌子同樣伙數, 有stereo 及mono version, 咁mono 版能量感就梗係好得多! 或者咁理解啦! 實際上若要玩Bi-amp, 仔細啲又要考慮部機本身, 喇叭匹配性同喇叭受唔受得起等。不過正常2 部就梗係好過1部嘅, 其實你又未必要玩2件嘅, 係我蘿油痕諗住咁鬼平咪試玩2件而且左右一對擺埋一齊又覺得好鬼靚仔, 駁好先去理個聲點, 最後事實真係好好多架

進階玩家

回復 39# CyberBB

我都係慢慢來...唔好學你! HAHA! 等我試吓機先