設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: shichun

[合併式擴音機] 有冇入門兩聲道的AMP推介?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想問部馬蘭士係咪純兩聲道的AMP, 因為睇資料好似合併機咁

另外, 以性價比來說, T-AMP係咪抵玩啲呢? TH ...
shichun 發表於 2012-4-18 10:51

容小弟直言:師兄需要先攪清楚純兩聲道及合併機的定義。

兩聲道 or 立體聲: 只得左聲道+右聲道(AV amp 屬於多聲道)。

合併amp :前級放大+後級放大。

CP 值,性價比: 性能跟價錢比例。

馬仔503跟T-amp
價:在於一千跟二千價錢分別,
性能:規挌上分別,再加上自己實際聆聽比較。

進階玩家

回復 21# tomc

唔好意思, 師兄, 我可能用錯字眼, 我話合併機應該話係HIFI組合至啱, 因為見馬蘭士部機可以駁收音機, 又可以駁USB等等
我對這些機有小小保留, 因為擔心性能太多, 唔會捱得好耐!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  tomc

唔好意思, 師兄, 我可能用錯字眼, 我話合併機應該話係HIFI組合至啱, 因為見馬蘭士部機可以駁 ...
shichun 發表於 2012-4-18 11:31

OIC

進階玩家

回復 23# tomc

咁等我去試聽吓先, 雖然我依家對馬蘭士有小小戒心, 因為部AV AMP用咗兩年便壞咗, 拎咗去維修~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 24# shichun

second hand NAD is suitable for you. dont get the t amp, otherwise you will upgrade it very soon.

進階玩家

回復  shichun

second hand NAD is suitable for you. dont get the t amp, otherwise you will upgr ...
tomtomsuccess 發表於 2012-4-18 18:36

二手無保用, 好驚買番黎又壞! (雖然我部NAD CD機買咗五六年都無事, 只係個REMOTE唔夠一個月便壞咗)

進階玩家

剛剛爬過文, 發現T類放大器有體積細的好處...
咁除了TOPPING之外, 仲有冇其他牌子有出T類放大器 (我仲見到 ...
shichun 發表於 2012-4-17 20:13

想問馬仔呢兩部AMP, 可唔可以用來做前級?

新仔玩家

Cambridge Sonata DR30 DAB/FM 2.1 receiver, 可配CD機

專業玩家

HD

Rein Audio 有部 X-AMP - 65W

http://www.reinaudio.com/X-AMP.html

進階玩家

Rein Audio 有部 X-AMP - 65W
eexam 發表於 2012-4-27 08:30

呢個牌子我CHK過吓, 但一間德國公司無理由無德文網頁, 佢地個OFFICAL SITE啲英文仲要勁香港!
其實係咪本地品牌呢?