設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 4020 電源線的威力 (後加 4030)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

以前...一向覺得投資係電源線係最難發覺有轉變的, 當然黎到呢度, 就開始誤交損友啦 (損友名就唔講啦, 個班人自己心照啦.... ), 之後就買左條 4020 同 4030 (因為未有時間, 所以淨係攪掂 4020), 將原先的 Denko (不知名的牌子 , 可能係雞野, 但都好似係架仔野) 轉去 Subwoofer, 先聽下隻周杰倫既 "給我一首歌的時間" (放心, 我梗會俾一首歌既時間你既 ), 發現 4020 無論高音同人聲都好清, 背樂又多左, 音場都寬左 (但我覺得缺點係低音少左d), 已經覺得 8舊水有買貴無買錯.

之後, 再開埋subwoofer 試容祖兒隻blu-ray, 發覺音場真係寬左好多, 畫面都sharp左同少左noise , 而subwoofer 換上 Denko 後 (之前係電腦商場掉左都無人要既雞線), subwoofer 聲不會再有 "woo...woo...woo", 而係清楚聽到每一下既 "砰...砰...砰...", 收左好多, 之前都唔知subwoofer 可以咁好聽, 再試頭文字d, AE86 vs R32, 畫面少左好多 (係feel 到好多) noise, 亁淨左好多, subwoofer 轉出黎既剎車聲, 背景既bass 每一下都好清楚 (之前好似痴住晒咁) , 連乜都唔識既boss 都覺得比之前好左好多 (約 30%提升).

結論: 因為仲有條 4030 俾for onkyo 705 未裝, 呢2 日攪掂埋再出report (其實 4020 都發覺有所提升, 而家其實好期待 4030 落 705時會係點), 但...... 惡夢開始 , 好多人都話 301 好過 4020, 開始想知 301會唔會比4020 再有提升.... 係呢度真係一個誤交損友既好地方.......

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
mankoo + 4

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

good report

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好毒
可唔可以拎黎我屋企試下。。。 :P

星級玩家

我估呢2日會返埋條 subwoofer 線, Qed 個條 (又係俾人送左上路啦....), 到時 subwoofer 個part 就應該攪掂晒, 只要換埋部 51/05 BD, 302 上plasma, 301 for 05/51 (may be 用番 4020), 咁全個AV system 就攪掂.... 出年可以買CD 機啦.....哈

進階玩家

4020 如果唔接駁水線聲會重靚

星級玩家

4020 如果唔接駁水線聲會重靚
felixttt 發表於 2009-4-2 10:48

唔駁水線.....!?.... 4020 無水線嫁wo

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

中毒開始,最有plasma 條pc la

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我估呢2日會返埋條 subwoofer 線, Qed 個條 (又係俾人送左上路啦....), 到時 subwoofer 個part 就應該攪掂晒, 只要換埋部 51/05 BD, 302 上plasma, 301 for 05/51 (may be 用番 4020), 咁全個AV system 就攪掂....  ...
火機 發表於 2009-4-2 10:48

如果你加埋條Qed subwoofer 線,可比美迷你戲玩

星級玩家

如果你加埋條Qed subwoofer 線,可比美迷你戲玩
maner394 發表於 2009-4-2 11:15

師兄....Are you sure?  哈.... 加埋條Qed, 再加埋 4030... 好期待

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔駁水線.....!?.... 4020 無水線嫁wo
火機 發表於 2009-4-2 10:49

我都用緊.

http://www.post76.com/discuss/vi ... &highlight=4023