設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 新成員!!!ER4S!!!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟原本諗住玩換線,但今晚試過一些升級線,不是我預期中效果,
於是我入了隻ER4S,用嚟聽下Classic和人聲.

個外盒係我買過咁多耳機,做得最得體嘅一盒.

開盒!!!

入面都係包嗰D基本野,但個盒真係做得好pro.

有兩對大size三節耳塞,但佢本身會送對訂製耳塞.

但個耳機袋仔就真係好老土…

小弟三大iem :  W4 + SE535 + ER4S

當然隻ER4S未煲好,無得評測.
但初步試完,有幾個少睇法:

1) 戴得幾舒服,因為唔洗翹耳仔了!!!

2) 隻ER4S聽Classic係簡潔點.我用隻日版philps《四季》嚟試,
535係不堪入耳,一團野……W4則好好多,分析力強很多,聽得多D層次……ER4S就好簡單,一支小提琴,完!!!好集中在一點!有點似UM1嗰隻感覺,得一點,好容易悶…

3) 音阻好強,我用C&C BH耳擴,一般我聽推至4成已足夠;但ER4S可能未煲好,4成完全唔夠…轉駁用胆機試,一般iem兩、三成已夠玩,但ER4S要去到4成,同我隻耳牛HD600一樣???這隻ER4S應該会幾難煲…

4) 音阻咁強,大家有無咩煲機方法???我用burn-in CD煲夠唔夠???又要煲1000小時???

5) 我好疑惑,我用IPod Classic + C&C BH夠唔夠玩ER4S呢???莫非這隻耳機不宜出街用??? (PS.IPod Classic + C&C BH用落535/W4我絕對滿足)

最後,要多謝        lw3000 兄 avatar.php.jpeg 毒我!!!

星級玩家

咁多年來由一單元玩到4單元,最後全部耳塞都賣晒或送晒俾人,最後只係留番呢一對一單元既ER4S,始終都係佢最好聲同最隔音。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁多年來由一單元玩到4單元,最後全部耳塞都賣晒或送晒俾人,最後只係留番呢一對一單元既ER4S,始終都係佢 ...
史提芬周 發表於 2012-3-31 01:58

咁犀利~~~即係無入錯貨啦!!!
但依家仲未摸清ER4S的取向,聽弦樂Ok;但畢竟未煲好,人聲方面未聽到其威力…
不過我用ER4S一聽《布蘭詩歌》,我就即刻收手了……
我諗我都係入返些弦樂CD來配合了.

星級玩家

ER4系列賣左咁多年,其他牌子都唔知已經轉左幾多代兼單元越出越多,ETY一路故我,無更新,無多單元,但長賣長有,你話利唔利害?

玩ER4要注意兩點,就是必須用原裝灰色三節膠,配其他任何耳綿或耳膠都唔會好聲,而用三節膠必須拉直耳道,插得較深入,才會有好聲。
而ER4S阻抗有100歐姆,就算是SONY M10果類大力機仔都推唔好的,必須加AMP,但C&C BH恐怕未能推得好它。

見習玩家

回復 1# tinsly

我諗 player 同 amp 你都要升級了....
    仲要應該會洗你唔少錢......

高級玩家

ER4係好食系統既一隻耳機
在訊源上所花既絕對係機價既幾倍

不過絕對值得...
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

黃金玩家

咁我留在家用呢?因為ER4S主力聽Classic;但我出街通常聽band sound和pop song,w4和535足夠了…
爵士和古典慣了晚上家中聽…但屋企隻HD600和DT880好似唔係幾啱…
屋企器材TEAC極入門 SACD Player 和 Little dot mk.IV,夠玩ER4S嗎?

另外,「拉直耳道」唔係幾明??但佢送對訂製耳塞都唔夠原廠灰色好??同埋三節膠好快發黃又要換…雖沒耳棉換得咁密,但訂製嗰對耳塞,係唔係又得一個月貨仔用呀?
ER4係好食系統既一隻耳機
在訊源上所花既絕對係機價既幾倍

不過絕對值得... ...
MakCato 發表於 2012-3-31 09:54

回復  tinsly

我諗 player 同 amp 你都要升級了....
    仲要應該會洗你唔少錢......{:6_ ...
yellowbee 發表於 2012-3-31 04:07

ER4系列賣左咁多年,其他牌子都唔知已經轉左幾多代兼單元越出越多,ETY一路故我,無更新,無多單元,但長賣長 ...
史提芬周 發表於 2012-3-31 03:16

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果唔用黎聽POP, 4B絕對比4S 好
L3 推ER4S/B幾好

黃金玩家

如果唔用黎聽POP, 4B絕對比4S 好
L3 推ER4S/B幾好
fatau 發表於 2012-3-31 11:35

咁又唔係完全唔聽pop,試人聲我就會拎隻胡琳出黎…
不過我想ER4S主力玩Classic和人聲…

專業玩家

聽其他師兄講話 4B 比起 4S 潛力大多d
不過amp 都要搵d 台amp 先可以完全發揮到出黎
e.g.: Corda Concerto