設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: !替天行道!

[CAS音響] Unboxing my first DAC - TEAC UD-H01 DAC 開箱 + 裸照

專業玩家

說明書話如果部腦spec差,有可能會自己reboot,結果聽左8小時後,部腦reboot,我用amd quad core + 4g ddr2 on win xp pro, 4年机,有無ching遇到以上情況?

黃金玩家

請問乜清形下, 見師兄個Signal 係44.1 , 同我部入門級的signal 一樣.  咁乜情形下會去到192? ...
a888 發表於 2012-3-22 22:31

路過搭訕,唔好介意

應該同您輸入訊源有關,我諗圖中44.1Hz師兄應該係用CD rip既。
如您想試下其他頻率對應,有師兄post過免費網站。
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

專業玩家

Actually the 44.1 was from my Marantz SA15 cd player, decoded via coaxial cable.

I have tried USB with my computer, it is also 44.1k , so strange. My optical output from sound card is 96k

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄部SA15已經相當唔錯, 如果部DAC出來效果仲好過佢, 咁真係好

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

說明書話如果部腦spec差,有可能會自己reboot,結果聽左8小時後,部腦reboot,我用amd quad core + 4g ddr2 on ...
!替天行道! 發表於 2012-3-23 10:26

c-hing 我暫時只用過兩部 DAC,但都未試過自動 Reboot 喎

"說明書話部腦 Spec 差,有可能自動 Reboot"  點為之差??

PS:我部腦 Config 同你個部差唔多

專業玩家

c-hing 我暫時只用過兩部 DAC,但都未試過自動 Reboot 喎

"說明書話部腦 Spec 差,有可能 ...
ivan8313 發表於 2012-3-23 16:30
i read manual again, it should be read as below:

"when using windows xp, computer can become remarkably slower and require restarting in some cases"

"Depending on the computer hardware and software configuration, this unit might not work even when used with one of above operating systems"

do you think upgrading to WIN7 will be better? i am not too geeky with this DAC stuff.
Absolute Low End

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔好意思 C-hing

我睇漏左原來你用緊 Win XP

我自己就用緊 Win 7 一路都無問題,同埋想問下 C-hing 你宜家用緊咩 Player???

專業玩家

Ching,我都入咗部。 有沒發覺用XLR好細聲?
TV Panasonic TH-P65VT50H
AV amp: Sony 5500ES
2 Ch.amp:Densen B275 & B320+x2
CDP:Densen B420XS
Sine 60A
ATC SCM 40
Sub: HRS-12

專業玩家

I won't be surprised, because xlr output is 2v, may be MF would be better for ur needs. For myself, I only use RCA to link to tube amp.
Ching,我都入咗部。 有沒發覺用XLR好細聲?
pcheung 發表於 2012-3-23 17:46

專業玩家

I use foobar and iTunes mostly. My notebook is win7, tonight I will try to see if win7 sounds better or not.
唔好意思 C-hing

我睇漏左原來你用緊 Win XP

我自己就用緊 Win 7 一路都無問題,同埋想問下 C-h ...
ivan8313 發表於 2012-3-23 17:30