設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Lester

[合併式擴音機] 開箱開箱~~ Union Audio (Horus?) A-200合併 + YS Audio A2 膽前 (updated)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

係呀? 咁可能真係我細路仔吾識野啦,不過我真係覺得聽小品膽機比石機既優勢係好明顯, 大棚就吾係 {:6 ...
Lester 發表於 2012-3-20 21:58

我們每個人的評語是會按自己對聲音的認知的reference對比而作出的,而一個人的認知會受自己用開的器材和對各種樂器、聲音的經驗影響,再加上個人喜好就更多變數,基本上玩得多真樂器及聽得多Live演奏(唔係用喇叭出的那種)的師兄會有比較準確的認知,我見76都有唔少呢D資深的玩家。

真心話,你的喜好加上用開的器材讓我感到聽得有點偏的,例如你也說過某隻CD去度度播都低頻好勁(可能對你來說是過多添),但自己套機就岩岩好;
你聽慣了自己套機的「低頻」才會覺得度度都太勁低頻,沒有對錯的,只是想表達這就形成了你的喜好,但對大部份人來說可能反而覺得是你的器材低頻出不夠。
又以你聽慣的旦機好濃味出D人聲好舒服,但對另一些師兄來說可能會覺得太味精太慢了,樂器聲好少是慢慢浮出來的。

你說「大棚野好啱」,我估是因為你聽到它好有勁度,同時你說播小品未夠好,我估表示你聽不到這部機出D幼細,或者樂器形態與定位不夠靚;如果我的估計沒錯,即是你沒有說錯,你也有非常好的聽力,你已經準確地聽到這機的表現,問題只是出在你對甚麼是「大棚野」這個詞語的意思與大部份師兄的理解不同而已。
如果我自已形容這種情況的器材會是粗聲不夠幼細,播大棚野(我自己理解是多種樂器一齊演奏、大聲細聲高中低音乜都齊,有動態又有微動態)時樂器形體不明顯、分隔度不足,但高中低頻可能好平衡喎!(中頻人聲好濃味,我會形容為中頻凸)。

我講左咁多,可能原來我又講錯晒喎,原來只係因為我套機聲音太清?我套器材出黎中頻凹了?這是因為我聽慣了我所聽到的聲音,認知這樣的聲音才好。 邊樣真?誰可以話自己是標準? 拿真樂器出來比較嗎?每支真結他、每支真小提琴拉同一個音出來的質感都不同,唔係樂器駛乜有平貴? 我會話一樣沒有數學般的定律。  玄嗎?
所以不要介意別人對你聲音的不認同,最緊要你清楚知道自己要乜野聲,又搵岩器材出到你要的聲,that's it! 最怕你自己都未講得出自己要甚麼聲、有甚麼要求。

我是文科生,讀的是詩詞、語文,好明白言語本身太多限制了、太容易出現溝通的誤解,要用來形容本身沒有標準的聲音即是含糊+含糊就更加難。
語言的使用,只是盡可能用大眾共通的理解來表達,也沒有數學那般1+1=2的必然性,盡量了解大家共通的語言(例如多數人說「好聲」、「大棚野」即是怎樣的聲?)會有助分享時互相多一點了解。(都係盡量架咋,讀語言的就知,語言其實也是日日在變的..... )  

評分

參與人數 4威望 +39 金錢 +10 收起 理由
鐵心心 + 10 + 10 行內前輩同我講,發燒友只是用自己套作標準, ...
高菲 + 9
edison133 + 10
obee + 10 講得好, 想俾你100分, 但system唔俾... ...

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

黃金玩家

回復  edison133
師兄好似係個案一的屋主喎,點呀,神amp贏唔贏到你套mono前後呀? ...
ckw3031 發表於 2012-3-21 00:04

其實我都係以半柸水的心態去試下其他機,各有長處及喜好la!
前後就吾換la, 不過喇叭就換下 law!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

簽名被屏蔽

黃金玩家

我們每個人的評語是會按自己對聲音的認知的reference對比而作出的,而一個人的認知會受自己用開的器材和 ...
nicknick 發表於 2012-3-21 00:21

又學到野!非常有建設性的分享。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10 我很贊同

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Hifi同上網吹水都係課外活動,大家吾洗咁認真,和和氣氣,多謝收看

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
hutmonkey + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Hifi同上網吹水都係課外活動,大家吾洗咁認真,和和氣氣,多謝收看
Lester 發表於 2012-3-21 00:58

「課外活動」?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 179# nicknick

Nick兄我好同意你篇野,不過而家用手機打吾到咁多字,明日回應你