設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: minidetective

[前級放大器] 新玩具(YS Audio A2)

銀級玩家

我都在ys audio比較過A1,A2,Refe1, 空氣感強,空間感最好是Refe1,其次A2,再跟住A1.
Refe1低音最實,分 ...
G4000 發表於 2012-3-18 19:31

其實空氣感同空間感正正係膽 o既強項,唔一定係味道,同 level pk 石機一定輸空氣感同空間感

新仔玩家

如805s在百多二百地方,照計用60-70W足力膽機後,應足够有多了!
可能Nelson以最高要求作標準,所以話805s唔好推, 其實乜野喇叭都好,以最高要求作標準,就全部都唔好推, 有比較之下,一定是越大W越有so (以同牌子同系列計).
802以上就真是難推難玩好,要大W大電流個低音才快唔慢有生氣.唔够力低音一舊舊.

如果用石機,二手入台以前的Mark仔,Krall就好超值!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  kenneth_obee

Nelson話用佢set 前後級都推吾好805s咩?
Lester 發表於 2012-3-18 20:07

佢係咁同我講

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如805s在百多二百地方,照計用60-70W足力膽機後,應足够有多了!
可能Nelson以最高要求作標準,所以話805s唔好 ...
G4000 發表於 2012-3-18 20:34

多謝指教,等我留意下

銀級玩家

waa~~ 高手呀~~
    我自己聽就覺得A1 同 A2 比較似一般人心中既"膽機聲", 而Ref1 已經吾係好分到 ...
Lester 發表於 2012-3-18 19:35

我聽蔡琴ref one 口形細好多,最重要係我感到ref one 時,蔡琴把聲好真實,真實到好似係我面前唱,呢個唔係立體感嘅因素,係聲音嘅質感好真實,我聽到流淚啊

(最尾果句講笑炸)

星級玩家

小傑師兄套o野當然係堅啦 但玩hifi點都要夾返個人口味去玩
    完全同意師兄講A2走高分釋力的路線,因我覺得佢幾似走左50%甜、走左50%嬌的金仔
terryc 發表於 2012-3-18 00:52

今日出咗街依家剛剛回家,但昨晚一直聽到零晨兩點先瞓,雖然仲未全面掌握A2嘅特性,但初步已知道佢嘅設計取向及音色.正如係#3講到(路線係走整體平衡分析力高略帶胆味),同之前用緊嘅前級比較各方面都有進步如分析力,瞬變,樂器質感,動態,音場.但.........人聲感情同甜潤度就有所不及,只有之前嘅前級約70%(Sonic Frontier SFL-1 HK Edition,主要可給用家較聲部份只用一粒Op Amp及一隻E88CC胆都要輸 ),心有不甘之下即時出動我嘅人聲鎮山之寶Straight Wire Crescendo RCA由Dac去A2,再用第二對Straight Wire Crescendo XLR由A2去Bryston 4BST(之前只用一對RCA由Sonic Frontier去Bryston).

Straight Cresendo RCA_1.JPG

Straight Cresendo XLR_1.JPG

但..........都係只俾到80%左右,遲D我會試吓夾其它DAC去前級嘅線同攞部怡通HBP60a胆後級出嚟夾吓,到時再同大家分享 .

另外想回應terryc師兄所講嘅A2好似走左50%甜,走左50%嬌的金仔,如果我要100%甜及嬌的金仔,我不如去買金仔,點解要買土炮YS A2呢,原因好簡單就係因為我又窮又冇錢 ,但我希望係現有嘅器材上加適量彈藥如換電源線,過機線或用現有嘅怡通HBP60a胆後級去取得自己滿意的音色吧!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10

查看全部評分

CD/Transport : Marantz SA-11 S2
CAS/DAC : Teac UD-501 (Modded)
Pre Amp : ARC LS26
Power Amp : Nil
Speaker : ATC SCM-20 ASLT

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日出咗街依家剛剛回家,但昨晚一直聽到零晨兩點先瞓,雖然仲未全面掌握A2嘅特性,但初步已知道佢嘅設計取 ...
minidetective 發表於 2012-3-18 23:33

師兄,因為當日在showroom同小傑一齊試機時,A2比到我有這感覺係帶點貴氣、小甜及高分釋力,所以我先會咁形容~
    SF前級係好好聲呀,此品牌的膽解碼小弟都好想試下!不過無「吉士」去買,怕要作大維修先可以回復正常
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

銀級玩家

咁妳地有無換支膽試下呢????

星級玩家

回復 47# terryc

師兄講得啱,SF嘅前級同DAC都好有質素,不過佢D DAC fault rate都幾高,而且廠亦已經打柴,真係要小心D呀
CD/Transport : Marantz SA-11 S2
CAS/DAC : Teac UD-501 (Modded)

星級玩家

咁妳地有無換支膽試下呢????
dynaco 發表於 2012-3-18 23:53

小傑師兄話YS 嘅Nelson講過A2主要唔係用胆嚟較聲,所以換胆改善不太大,但最終都可能會試吓.