設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: minidetective

[前級放大器] 新玩具(YS Audio A2)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

terry兄, 接走我個位minidetective前輩又是一位很會玩的師兄, 相信a2在他手上必定真正發揚光大~!!{:6_238 ...
siukit_siuhan 發表於 2012-3-18 01:25

其實我覺得小傑兄你套器材夾A2都做到「好味道」,不過就要夾過第二部CDP or DAC先容易表現出來~
    而就如你所講,一入山葉門,就要玩盡佢!唔係會對唔住自己呀 所以小弟好很耐無向師兄落毒了
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

不是呀, 只是精簡手頭上的東西呢~!!
留番銀兩入多d音樂仲好~!!
siukit_siuhan 發表於 2012-3-18 01:55

師兄,一百週年等緊你呀 如它日師兄儲齊,記得比小弟參拜及拍照留念 而小弟必會把相片send到日本,一踩日本網友的場

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
siukit_siuhan + 10 係咪你儲先~?!哈哈哈:)

查看全部評分

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

A1 同 A2 我都覺得淡喎?

avlam 發表於 2012-3-18 03:36

毒王聽開peter機,一定相差得遠

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

膽味這樣野, 人人定義唔同.

有些人覺得中音凸出夾濃,低音量較小,節怕速度較慢,是為膽味.
又有些人覺得空氣 ...
G4000 發表於 2012-3-18 11:40

多謝師兄補充!
我之前講嘅膽味係指"中音凸出夾濃,低音量較小,節怕速度較慢,空氣感強,空間感好",即師兄講嘅1+2

新仔玩家

多謝師兄補充!
我之前講嘅膽味係指"中音凸出夾濃,低音量較小,節怕速度較慢,空氣感強,空間感好",即師 ...
kenneth_obee 發表於 2012-3-18 18:05

我都在ys audio比較過A1,A2,Refe1, 空氣感強,空間感最好是Refe1,其次A2,再跟住A1.
Refe1低音最實,分折力最好,動態最大.中音清純有感情之中密度強, 但唔係凸出夾濃果種. 我覺得Refe1唔一般的所謂膽機聲. 
A2就低音比Refe1軟些慢些,中音無咁清口型大些.
其實三部機唔同級數,分別好大!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我都在ys audio比較過A1,A2,Refe1, 空氣感強,空間感最好是Refe1,其次A2,再跟住A1.
Refe1低音最實,分 ...
G4000 發表於 2012-3-18 19:31

waa~~ 高手呀~~
    我自己聽就覺得A1 同 A2 比較似一般人心中既"膽機聲", 而Ref1 已經吾係好分到佢係一部高級石機定膽機,
另外Ref1 價錢同A2差太多,好似都係A2 c/p 高D

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Refe1低音最實,分 ...
G4000 發表於 2012-3-18 19:31

嗯,我同師兄聽感一樣喎,我只係覺得太貴,所以無出手

新仔玩家

嗯,我同師兄聽感一樣喎,我只係覺得太貴,所以無出手
kenneth_obee 發表於 2012-3-18 19:42

所謂一闊三大,用得2皮幾的前級,成套器材我想要過10皮才配合到.(玩二手除外)

銀級玩家

所謂一闊三大,用得2皮幾的前級,成套器材我想要過10皮才配合到.(玩二手除外) ...
G4000 發表於 2012-3-18 19:59

可以咁講,我會諗要用前後YS 先會較好,咁又要多40-60k,最慘係Nelson 話我嘅喇叭唔好推,咁即係要多好多錢.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 39# kenneth_obee

Nelson話用佢set 前後級都推吾好805s咩?