設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: HOHOHO

[討論] Bi-wire更衰聲?何解?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Re: [討論] Bi-wire更衰聲?何解?

回復 77# sungyue

部機同線RUN左30個鐘, 但佢好似買左成個幾月, 咁樣其實都唔係好煲...

但點解插全低會好聲D呢? 我以前玩插全高或全低, 都無好結果.
連對ProAc都只買咗3個月
其他留代樓主自己答啦

- 發送自我的 Galaxy Nexus 大板凳應用

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復  sungyue

部機同線RUN左30個鐘, 但佢好似買左成個幾月, 咁樣其實都唔係好煲...  

但點解 ...
dunce 發表於 2012-3-23 17:41

全高或全低好唔平恆。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

[quote]回復  sungyue

但點解 ...
dunce 發表於 2012-3-23 17:41
全高或全低好唔平恆。[/QUOTE]
係對ProAc應有嘅底頻都未有所以覺得插全底好声過平衡插法

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

全高或全低好唔平恆。

- 發送自我的 G ...
sungyue 發表於 2012-3-23 18:09 [/quote]

對ProAc應有嘅底頻都未有所以覺得插全底好声過平衡插法........MAY BE THIS IS THE MAIN REASON
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

sungyue 發表於 2012-3-23 ...
HOHOHO 發表於 2012-3-23 18:17

其實ProAc的低音真係咁差?我聽過的並非如此,會否未攪得好便以為ProAc低頻唔夠?
此外也不應該用接駁方法去就,咁樣又係只是呃自己的方法呢。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

[quote]係對ProAc應有嘅底頻都未有所以覺得插全底好声過平衡插法

sungyue 發表於 2012-3-23 ...
HOHOHO 發表於 2012-3-23 18:17
其實ProAc的低音真係咁差?我聽過的並非如此,會否未攪得好便以為ProAc低頻唔夠?
此外也不應該用接駁方法去就,咁樣又係只是呃自己的方法呢。[/QUOTE]
師兄唔好誤會,可能小弟表達能力劣,我意思係樓主對115未出到本身可以出到的底頻所以樓主覺得插全底頻會好過插平衡插法

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 86# sungyue
換條正經D的SC,D低頻應該好好多,唔駛刻意駁低低去就。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主條路真係好慢長傾談中表示每天只開一小時左右要run好對115都可能要成年

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ho ching你可保留現在所用setting每天聽住聲音嘅變化直至連續幾日都冇咩變化就應該run得七七八八,咁你可以試下用bi-wire或以下接法
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

ho ching你可保留現在所用setting每天聽住聲音嘅變化直至連續幾日都冇咩變化就應該run得七七八八,咁你可以 ...
sungyue 發表於 2012-3-23 23:19

TOTALLY understand, thank you all your suggestion so far!
May I asking you what kind of material for you to seal the speakers input site?
It is so good as to protect the metal part will not oxyxidate
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!