設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: marcolau

[XB360] Mass Effect 3 (質量效應) (更新︰個人感受 第7頁#69)

星級玩家

marcolau 兄真冇講錯,你咁玩法,真亂晒了......
DVD迷 發表於 2012-3-13 23:32

果時因為部PS3 係廳,唔方便成日打機,所以通常都係用PC打機
而家搬返去房,打PS3 仲多過打PC game

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

男角黎,我無cap 圖
如果買返隻2集P3版
我又要重新溝過miranda
海盜 發表於 2012-3-13 23:36

我都係玩下姐,仲未正式玩,因為我要由第二集始玩起,所以第三集只係試玩咗半關到啦,我用女角的....
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

果時因為部PS3 係廳,唔方便成日打機,所以通常都係用PC打機
而家搬返去房,打PS3 仲多過打PC game ...
海盜 發表於 2012-3-13 23:38

原來如此,完全明白了,我衣嫁都係玩PS3多過玩x360....
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

玩法及戰法︰

其實數盡成個76都係得幾條友玩Mass Effect,而且三集能連動的應該只得我一個,
反正冇咩人睇,所以我本身冇無諗過出什麼太深入的文章。
再者就算要講都應該係過兩日,因為我仲差4個成就先叫全爆。

不過見迷兄已被毒中,所以都要負翻責任,免得佢盲中中。
而最難Insanity Mode作日已爆了,我諗我夠資格講系統了....

但唔好意思的,大家又要忍受我影自己部電視的圖片了.....

先講故事(文字)部份篇︰
故事之影響,取決於說話內容,先睇圖....

一般對話其實分成左右兩方六個對話選項,左方一般係問題,而右方則為指令,
上圖,如選左方Investigate(調查)就會有一埋問題比你問(下圖),而選右方that's all就會退出,當然,退出唔一定that's all,可以係其他。

而另一情況,左都係問題/咩都冇,而右方就有分支,右上會係比較溫和的指令,而右下則會係比較強硬。

而最後就係高低Reputation(聲望)值之影響,
藍色的Paragon(模範)/紅色的Renegade(叛逆)兩值(以下簡稱為P值、R值)
P值為藍字,而R值為紅字。
如P值不夠時,藍字就不能選擇,R值同樣。
如圖中兩陣對戰,如P/R值不足時,你只能救一方....你會點做呢??哩個就係我常說的兩難局面....

而P/R亦會在劇情中左下及右下角出現,大家要注意選擇。
(圖為ME2及網上圖片)

在二代的P/R值,會有不能預期之影響...
而三代P/R值只會影響外貌,而只要Reputation夠高,一樣可以鬧爆人....

由於今集對應KINECT語音功能,選擇時可直接說出文字,如"Investigate"等在對話選項的所有文字內容。
簡單D,就係全程對話不用手掣,全英語對答。而同時亦唔會影響你同朋友PARTY對話....正到爆。

戰鬥篇︰
ME系列不同於一般射擊遊戲,因為強武器唔係大晒,重要係打屬性,先睇圖。

藍圈係敵人生命值︰
Shield(藍色)科技護甲、Barrier(紫色)異能護甲、Armor(黃色)物理護甲及Health(紅色)生命值。
藍色血︰干擾、及帶電等彈藥或攻擊有效。
紫色血︰震盪、干擾等特殊彈藥或特殊攻擊有效。
黃色血︰冰、火等物理性彈藥或攻擊有效。
紅色血即冇護甲︰直接攻擊已經可以,當然用吓冰、火、電加大傷害都可以。
而敵人有護甲時,所有浮空技都對佢冇咩影響,但仍可作點阻礙,
而其他組合就自己諗了,總之就係要先打爆甲。

綠圈係隊友攻擊︰
要將必要的攻擊預設到十字掣或,按RB/R1選擇。
如當敵人為藍色血時,可先叫隊友用電攻去除護甲再直接攻擊,如果自己有都可以放,不過隊友咁得閒,冇理由唔比d野佢做的....

紅圈係自已預設的攻擊︰
同隊友攻擊一樣用法。

而KINECT時就唔需要搞咁多,直接說出攻擊就得了,如說出"wrap",Liara就會自動用wrap攻擊,唔駛按十字掣或RB。
而轉槍亦一樣唔駛按LB,說出乜乜GUN就會轉乜乜GUN,而要隊友轉槍,就說出如"Liara - 乜乜GUN"。
"Move"、"Attack"等基本動作當然唔會少,所以整個三人小隊都可以聲控....
記住,先set好你個KINECT語音,因為我有朋友成日都話講唔到,其實佢冇set好(可能佢發音唔好都未定)...

最後,
在第三集接任務時記住唔好一次過接太多,當進入Citadel時,先去同目標人物說話,其他路人先可以不理,否則佢會叫你去乜乜星搵野,到時就煩了,
離開Citadel之後搜索星球,當所有顯示嘅星球都100%,這樣就會連未傾過嘅路人搵野任務都會做埋,此時才去做故事任務,完成後才回Citadel搵指定路人或目標還任務。
因為任務太多可能會因為時間問題而冇左,好似我第一次爆機時以為冇左Jack,原來係我過左佢個任務時間而冇左,或者係話救唔切佢...死左.

好了,要注意的都7788了,至於online戰.....哩度d人多玩p3,我諗p3版更少人online,所以唔講了,
祝大家早日完成任務....

補充︰
原來ME3有16個結局,我當然唔會玩16次咁抵死....
不過最後我能有三個分支,可以LOAD SAVE睇晒3個ENDING,
而我朋友玩就只得一條路,而結局亦會有少少唔同,
如船上有邊個生存或全亡之類....

Kelly...到底大家能否再見翻佢哩....?

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
DVD迷 + 10 精品文章
@肥狗仔@ + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

辛苦了師兄,其實我都會買呢隻遊戲,不過三月頭已買左幾隻其它大作,所以呢隻只可以月尾入手,費時咁張揚畀人發現,哈哈~

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都想再溝過MIRANDA, 岩岩係第3集見返佢, 佢對我好冷淡, 但我上youtube睇, 佢係會同你的....可能要係第2集同佢有過關係先得

進階玩家

多謝分享~
今朝开始玩, 我都係由第一集一路走過來的~

P.S 今集跑既姿勢好難睇

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

真唔該晒marcolau 兄,好好的介紹,我會慢慢睇晒全文的,但我衣嫁用我自己方法去玩,這樣先好玩,生與死我由我自己先試試,我完全沒有睇攻略的,我真好希望玩完2可以在3連動玩下去呀!
2我尋日玩咗少少,不知不就愛上這個作品了,最衰ps3唔出返首集啦....

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

我玩呢隻game時,都冇睇攻略玩的,所以我用我自己方法玩,點知比我害死兩位隊友,一個係"黑鬼"和一個"機械人",但我朋友話他玩全隊員冇死到....

星級玩家

第2集官塘無得賣喇
聽日要落深水步