設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

功夫熊貓 blu-ray與dvd 中文 dd5.1聲軌問題(又再遇上咁嘅人)

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

尋晚睇完功夫熊貓中文dd5.1聲軌,再聽英文ddhd聲軌,又比較過dvd中文dd5.1聲軌,我覺得blu-ray中文dd5.1聲軌好D點解?唔通自已聽錯?
重有,以功夫熊貓為例,正常blu-ray 中文dd5.1聲軌與dvd 中文dd5.1聲軌,應該一樣,點解會blu-ray 會好D?其他影片有冇以上問題?各位師兄又覺唔覺?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

尋晚睇完功夫熊貓中文dd5.1聲軌,再聽英文ddhd聲軌,又比較過dvd中文dd5.1聲軌,我覺得blu-ray中文dd5.1聲軌好D點解?唔通自已聽錯?
重有,以功夫熊貓為例,正常blu-ray 中文dd5.1聲軌與dvd 中文dd5.1聲軌,應該一 ...
maner394 發表於 2009-3-9 13:39

同款音效壓縮比可以唔同架,如果同源bit數越高理論上就會好D架啦

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

BD=日版
dvd=本土港版
呢個係原因羅

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

BD DD5.1  640K
DVD DD5.1 384K

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果好唔過DVD, 咁出BLU-RAY離把Q咩?!!
satan666 發表於 2009-3-9 14:06

師兄我只係想問聲軌同一規格,點解有出入?而唔係DVD與BLU-RAY邊樣好D,又唔使把晒Q咁有禮貌,再者你答咗等如無答,唔想答可以唔答,唔答好過答,九唔搭八{:6_213:}

1萬

黃金玩家

我曾經去過好多討論區,氣氛好差,好多好似我D新人問野,都比個D人好唔客氣回答,意思上話你蠢,所以我都係做cd rom多,嚟到呢到氣氛好好,好多師兄好客氣,好有耐性解答各新人問題,所以開始問下嘢,幫到人盡量幫人,點知係呢到又遇上呢類人,好失望

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

cat sad.gif 我曾經去過好多討論區,氣氛好差,好多好似我D新人問野,都比個D人好唔客氣回答,意思上話你蠢,所以我都係做cd rom多,嚟到呢到氣氛好好,好多師兄好客氣,好有耐性解答各新人問題,所以開始問下嘢,幫 ...
maner394 發表於 2009-3-9 02:52 PM

十人生九品,好難確保所有人的質素,
只要哩個網客氣的人多過態度惡劣的人,
我覺得己經有所得著了,唔需要失望喎,
而且law1987兄亦已經答左你個問題啦! smile.gif smile.gif smile.gif

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

BD DD5.1  640K
DVD DD5.1 384K
law1987 發表於 2009-3-9 14:36

終於都有個正式既答勒~~~
上面果位仁兄, 你D回答真係唔方唔Q勒~~~~
(我已經屏蔽左佢個 POST!!)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

黃金玩家

十人生九品,好難確保所有人的質素,
只要哩個網客氣的人多過態度惡劣的人,
我覺得己經有所得著了,唔需要失望喎,
而且law1987兄亦已經答左你個問題啦!34819 34820 34821
34822 ...
Terence 發表於 2009-3-9 15:03

我知,我在此多謝各位師兄幫忙

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

對網友客氣與不客氣, 回文言中有物或鬥up二四其實都係一種交流, 灌水貼是一貼精華貼又是一貼,  出貼子前也不必先考慮再三才出貼吧.  有回應總比無回應好, 如果遇到不合心意的回文就話” 又再遇上咁嘅人”,  少氣量的是自己而不是別人吧. 況且我又唔覺得呢個post入面有人對你不禮貌.

何必介懷呢又