設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Jaffeowng911

[討論] 奪命金看後有感

黃金玩家

可否數下極小得黎你覺得邊幾套係好戲...
Hon 發表於 2012-2-22 23:02

排名不分先後、出產年份
1) 英雄本色
2) 賭神
3) 賭聖
4) 少林足球
5) 無間道1
6) 烈火戰車
7) 跛豪
8) 5億探長
9) 國產007
10) 葉問1
11) 剎破狼
12) 異度空間
13) 法外情
14) 人肉叉燒包
15) 警察故事
16) 精武門 ( 李小龍版 )
17) 咖哩辣椒
18) 新不了情
19) 孤男寡女
20) 天若有情
呢20套都係本人心水經典20,就算而家重溫都好過好多垃圾,西片都要企埋一邊。當然,其實仲有好多經典好戲,可能我唔記得或者冇睇過。

黃金玩家

排名不分先後、出產年份
1) 英雄本色
2) 賭神
3) 賭聖
4) 少林足球
5) 無間道1
6) 烈火戰車
7) 跛豪
...
Jaffeowng911 發表於 2012-2-23 00:28

21) 阿郎的故事
22) 鎗王
23) 叠血雙雄
24) 霹靂火
25) 癲佬正傳
Sorry, 心血來潮加多幾個位

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

21) 阿郎的故事
22) 鎗王
23) 叠血雙雄
24) 霹靂火
25) 癲佬正傳
Sorry, 心血來潮加多幾個位 ...
Jaffeowng911 發表於 2012-2-23 00:48

仲有倩女幽魂呢
AMP: DENON AVR110 /DENON 7200WA               
LCR:  JBL LS40X2  JBL LS CENTER /MK M7X3                          
SUR: JBL L820X2 /MK M4TX2                        
SUB: JBL LS120P / MK SB12  
ATOMS: J

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

21) 阿郎的故事
22) 鎗王
23) 叠血雙雄
24) 霹靂火
25) 癲佬正傳
Sorry, 心血來潮加多幾個位 ...
Jaffeowng911 發表於 2012-2-23 00:48

你既心水同我一樣, 果然係識戲之人.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章

我又list一下先

排名不分先後、出產年份
1) 英雄本色
2) 監獄風雲
3) 縱橫四海
4) 辣手神探
5) 籠民
6) 阿郎的故事
7) 秋天的童話
8) 重慶森林
9) 東邪西毒
10) 春光乍洩
11) 審死官
12) 鎗火
13) 暗戰1
14) 大隻佬
15) 衝鋒隊怒火街頭
16) 剎破狼
17) 門徒
18) 竊聽風雲1
19) 新龍門客棧(林青霞、張慢玉)
20) 打擂台

其實重有好多..............遲D list 50大心目中港產片先

黃金玩家

我又list一下先

排名不分先後、出產年份
1) 英雄本色
2) 監獄風雲
3) 縱橫四海
4) 辣手神探
5)  ...
wopa1969 發表於 2012-2-23 12:09

整返個港產百年五十大,不讓西片專美

高級玩家

唔知各位有冇睇過孖展風雲margin call,再睇埋華爾街2,竊聽風雲2同奪命金,呢個題材,我覺得兩套港產好過西片。但係華爾街第1集係好好睇

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺套戲不過不失, 唔係咁差............
teddyng637 發表於 2012-2-20 10:06

都OK喇,比支野插心口仲揸到車,果吓強囉
Oppo93  -  Cary 11v HD Video Processor  -
Lexcion RV5  -  Victor SX-500 Spirit - JL Audio F110

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

奪命金看後有感

這套片給我幾個感覺:
1銀行推銷無良心可言,最重要造成生意。
2小巿民唔識真係情願造定期,唔係渣都無。
3貪婪是人類天性,亦是致命傷。
4幾叻仔都無法準確預測大巿。
5本著良心造人才最實際,亦無愧於心。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用