設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JKC710

[討論] 各位師兄有無試過俾人投訴 (終於搵到源頭)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

都會架師兄..... 而且 sub D 震波係經物質上傳導....
入到鋼筋真係可以傳到好遠,
同埋最緊要係唔止聼到, 係可以感受埋架! 心理上嘈嘅感覺會更強烈
syau 發表於 2009-2-26 14:53

如果我加地毯向拾仔既底會唔會好d呢??? 我都唔想影響到人~~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

http://www.discuss.com.hk/viewth ... age%3D1&page=81

佢地住我低幾層, 我隻拾仔得70W, 雖然我個單元向下, 我諗唔會傳落4-5層樓掛~~
JKC710 發表於 2009-2-26 14:36

師兄你好似做緊(無間道)喎
小心身份暴光

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

其實會唔會係你敏感左d呀, 唔通你要求你訓既時候絕對寧靜??? 人地無權利去聽歌輕鬆下??? 因為你話嘈音係黎至高你幾層樓, 會唔會係我所聽到果d"dup"野聲傳到落你度, 跟住有人開hi-fi你就入埋佢數呀???

再講, 如果你訓既時間只係聽到絲毫既歌聲而投訴人地, 咁樣會唔會霸道左少少呢??? 仲話要同警察洗樓, 貼人number響大堂, 好似有點兒........
我並無惡意既, 因為我琴晚都聽到人dup野, 而我相信果d聲應該都唔會傳到我呢一層就停~

**我係玩音響既~~
   整個故事睇晒,而處理手法,可以好一些,其實每個人對聲頻敏感度都不同,如果照你D鄰居講嘅時間(好多時係夜晚11點幾開始到3-4點,持續咁嘈),咁又好似過份咗,其實你可以幾天完全唔開機,再問翻佢地有冇聲,証實係咪自已單位發出聲音,如果是自已單位發出聲音,可以開到平時音量,再到受影響户主家中感受一下,找一個平衡點,或做一些隔音,再到受影響户主家中感受一下,你最後個post 我個人覺得你好像有點(我係咁,吹咩!)這只會令事情惡化,無補於事!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實會唔會係你敏感左d呀, 唔通你要求你訓既時候絕對寧靜??? 人地無權利去聽歌輕鬆下??? 因為你話嘈音係黎至高你幾層樓, 會唔會係我所聽到果d"dup"野聲傳到落你度, 跟住有人開hi-fi你就入埋佢數呀???

再講, 如果你 ...
maner394 發表於 2009-2-26 15:42

我都明白, 但係因為夜晚有我既上層單位發出錘仔敲打既聲音, 我怕俾人入埋我數JA~
我係大前晚過份左少少之外, 前晚 / 琴晚都係以普通音量黎聽, 而家我都諗緊解決方法~

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

都會架師兄..... 而且 sub D 震波係經物質上傳導....
入到鋼筋真係可以傳到好遠,
同埋最緊要係唔止聼到, 係可以感受埋架! 心理上嘈嘅感覺會更強烈
syau 發表於 2009-2-26 14:53

X2 如果唔係使咩要打心口感覺!

1萬

黃金玩家

我都明白, 但係因為夜晚有我既上層單位發出錘仔敲打既聲音, 我怕俾人入埋我數JA~
我係大前晚過份左少少之外, 前晚 / 琴晚都係以普通音量黎聽, 而家我都諗緊解決方法~ ...
JKC710 發表於 2009-2-26 15:51

所以緊加要証實係唔係自已有問題,而唔係估估吓,當知道底線去到邊,對日後買器材都有預算,因為唔係住一日半日,而係有排住!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

隻MK第一日入屋已收被人投訴, 重要係星期六下午5-7點
真係吹賬...不過自從"long"高O左隻woofer後都無被人投訴過
不過我都唔會開得好大聲, 因為我自己都唔鍾意太大聲
有次個朋友上嚟幫我校機, 佢開到-5dB, 我簡直想死
我自己一般都係用-22dB嚟睇戲, 有時過12:00都會減多幾個dB
大家隔離左右, 唔好去到咁盡好
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

隻MK第一日入屋已收被人投訴, 重要係星期六下午5-7點
真係吹賬...不過自從"long"高O左隻woofer後都無被人投訴過
不過我都唔會開得好大聲, 因為我自己都唔鍾意太大聲
有次個朋友上嚟幫我校機, 佢開到-5dB, 我簡直想死 ...
chhanthony 發表於 2009-2-26 17:20

平時你 -22, 你朋友-5.........我諗果次你真係周身都唔聚財呀~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

jkc c hing用隻yamaha仔都比人投訴....如果第時換埋隻sub仔咪唔駛開.......

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

平時你 -22, 你朋友-5.........我諗果次你真係周身都唔聚財呀~~~
小瑟 發表於 2009-2-26 17:28

係咁,果次之前已烴被人投訴過
你都唔知我幾鬼驚呀
佢係咁試隻狂野極速飛車果段
O的引擎聲幾鬼勁
我成間屋霖咁滯
不過O的低頻打埋嚟時都真係幾過癮
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen