設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: orange8615

[CAS音響] 今日出戰旺角入手CAS 行動, 不過任務失敗

專業玩家

回復 17# ppwong517

冇錯, D人話 Monitor D 音色好特別, 還原原音, 不過可能會DRY D.
(又係D 話人 , 其實自己真係未聽過, 所以要搵黎試聽下先)

專業玩家

回復 22# av2005

YES, ching 岩, 出哂名Adam 係貴, 不過未聽過又唔係幾訓氣. hehe

專業玩家

回復 27# kazzam

, 最緊要自己岩, 買野買得舒服 開心, 幾多錢都買唔到. 同埋都好講際遇, 遇到d 好sales 就最正

進階玩家

回復  ppwong517

第一次玩好難說服到自己俾5位數字出黎. 慢慢黎啦. ...
orange8615 發表於 2012-1-18 00:56

其實個人覺得CAS最吸引的價位約15K左右。
如5-6K 的CAS,效果對比對價CD機無明顯優勢。
15K左右的CAS,對比同價的CD機,因同價的CD機大都不會有UPSAMPLING,播44.1以上CAS絕對有優勢
50K-80K的CAS,對比同價CD,各有優點。

進階玩家

冇錯, D人話 Monitor D 音色好特別, 還原原音, 不過可能會DRY D.
(又係D 話人{:6_1 ...
orange8615 發表於 2012-1-18 01:00

我就不喜歡MONITOR類,簡單形容所有東西細節都可以聽到,但每一樣聲音都好似分開了一點,無法享受音樂。

專業玩家

回復 34# ppwong517

Agree, 但cas 最正係方便, 呢樣cdp 點都俾唔到. 有時想聽album A 1首, album B 2首, cdp 轉到人都暈. 其實呢, 我都有少少提過, 我已經有一套speaker 係廳. creek destiny 2 西裝 + dali ikon mk 2. 過到自己隻耳啦, 不過重點係冇得成日開囉 . that's why 我想入套cas 玩下. 但一開始又唔能夠太過份. 除時俾人audit

我係諗住個buget 係
dac : under $6000
active speaker : under $9999 (5位唔ok啦 haha )
仲未計線, 除時又幾k

唔知大家點睇呢, 定係掉轉, 貴dac, 平speakers?? 又得唔得呢!?

進階玩家

Agree, 但cas 最正係方便, 呢樣cdp 點都俾唔到. 有時想聽album A 1首, album B 2首, ...
orange8615 發表於 2012-1-18 02:06

哈哈﹗
我建議Speaker 或DAC 其中一樣買一步到位。否則如兩個都唔上唔落,會成日心絲絲換機。最後總消費仲貴。

進階玩家

INPUT只有USB: 咁有冇aes呢 ?
avlam 發表於 2012-1-16 02:54

剛知道Ayre 會出QB-9一個Upgrade version, 除了支持USB,可以用SPDIF input,即支持DSD input!! 期待。

進階玩家

回復 28# DDPKPKPPK

$18xxx...仲要送條吾錯既usb線,

進階玩家

回復 33# orange8615

Agree,最緊要試果陣舒舒服服,岩自己!
    但好吾好彩我身邊好多毒人,同埋遇到好既sales,令我泥足深陷
    不過吾緊要既,最緊要好玩