設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rchan0901

[請教] 求救, sub仔突然好細聲! (問題已解決!P.11)

鉑金玩家

回復 70# kefana

點解我找不到呢?因我昨晚都真係試個每隻喇叭都可以較(large/small),跟住佢會問你行幾多分頻點,可以每隻獨立set,但sub仔就只可以選用與不用,請問要在那裡較佢的分頻點呢?
Raymond

鉑金玩家

回復 69# kefana

ching, 我都係在setup時,sub仔vol開一半,bypass佢的crossover,amp setup的volume由佢自己定.
Raymond

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  raymond430

咁又無留意, 因每次行auto setup時我都會先將volume較到無聲"--", 由av amp測試時 ...
rchan0901 發表於 2012-1-10 15:29

test tone時要將音量調至0db.
係睇戲時,如果音量太細,十仔係有機會起動唔到(當十仔嘅開關set係auto時)
己所不欲,勿施於人.

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  kefana

點解我找不到呢?因我昨晚都真係試個每隻喇叭都可以較(large/small),跟住佢 ...
rchan0901 發表於 2012-1-10 15:48

hehe, 你啱,我記錯. 你用緊咩前中後置? 佢地分頻點分別幾多?
己所不欲,勿施於人.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 74# raymond430

Cheap cheap klipsch.

同埋剛係google 揾料時 係yamaha Asia 個英文pdf owner manual 入面有好多setting 點解之前另一份係無講過既???????。要番去慢慢探討下先
官圖無限好,實物永遠做唔到

港島av 人,成日都身痕

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 71# rchan0901

係setup manual-speaker-manual setup-level 入面較wo.  正常crossover 應該係80.  同埋單元向自己應選  normal
官圖無限好,實物永遠做唔到

港島av 人,成日都身痕

鉑金玩家

回復 73# raymond430

為免sub仔的訊號不清,我已直接將佢轉做on(不行auto)的.我都知道有時候電影的低音效果不明顯時,sub仔是不會工作,但不知是心理作用還是實際問題,我看同一段片好像比之前的低音弱了,當我行埋去隻sub仔到時,佢係有聲,但就不是彈下彈上咁lor.
Raymond

鉑金玩家

回復 76# kefana
CHING,如果sub仔係有得set分頻點的話,我今晚返去再試下找下先
Raymond

科林玩家

It seems auto setup cannot detect subwoofer normal
Try initialize the amp(run default =return to manufacture setting)than run auto set again and check subwoofer curve

鉑金玩家

回復 76# kefana

試過了,3067的主要喇叭每隻都可以SET大小及分頻點,但SUB仔就不可以(或不需),因為其他喇叭分頻點以下的訊號就會交俾SUB仔
Raymond