設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rchan0901

[請教] 求救, sub仔突然好細聲! (問題已解決!P.11)

鉑金玩家

回復 100# kefana

唔緊要,ching, 你可以在這裡俾到意見我都好感激呢!
Raymond

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  sclendan

CHING, 我想請問聲是否在正常開左amp及sub仔情況下,到setting sp ...
rchan0901 發表於 2012-1-11 14:23

Sorry 師兄, 小弟果部cheap cheap amp係無分既, Auto set出黎果個係會直接overwrite本身我set果個(當然會問過我, 我按enter先啦). Auto完我唔鐘意部份auto setting先選擇性改返佢. 即係話Auto唔Auto都係同一個位, 所以唔知師兄們d貴機有好多slot果d點玩. 個師兄你講得o岩, 就係自已執返靚d setting先, 熄機開機其實唔知關唔關事, 但熄完隔一陣開返你可以check返佢係咪已經成功記低左.

其實我試過呃下部Amp, 平時做Auto setup要將十仔level調到一半再細一格, 我就試過調到得返一格俾佢Auto, 而出黎效果十仔係大聲左既. 當然唔係咁機會好聲啦, 只係想試下佢少少原理姐.

如果師兄問果d十仔數字, 我部平Amp淨係得距離同level, level數其實師兄手動set返落去, 係咪set返中間先俾佢再Auto就最好呢? 唔會最大又唔會最細, 咁set中間都唔會差好遠掛?
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

啊,ching,你所講set的level是sub仔後的level,而不是av am ...
rchan0901 發表於 2012-1-11 14:34

都話你係前輩級玩家啦! 放心啦師兄, 唔駛急啦, 反正Y記CF會黎攪過, 無問題既.
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

科林玩家

可能yamaha cf 換network card 時裝得吾好short 左十仔output睇黎都要找cf
如果有他錶可以在十仔Rca 中心對地試下,如果ohm數太底得幾ohm就一定是(熄機試)

鉑金玩家

回復 103# sclendan

CHING,我真的不是前輩呢,年紀就真是阿叔輩呢;今晚回家後認真再試一次,情況如下:

1)將BD機的2 CHANNEL OUTPUT直駁入SUB仔的紅白入,播CD,SUB仔開好少VOLUME已澎澎聲(當然會帶有人聲,因CD直入),確認SUB仔正常
2)將BD機接回AV AMP,SUB仔接回AV AMP的PREOUT,將SUB仔的VOL開一半,CROSSOVER BYPASS,PHASE 360度(之前用0度),再行AUTO SETUP,過程中,所有喇叭都正常發聲,而SUB仔都有聲(當然不是好跨張),行完後,CHECK 下各CHANNEL EQ,今次個SUB仔條線終於不是一條直線了 ,而AV AMP DETECT前置為LARGE,不轉佢,而EXTRA BRASS就不用,由SUB仔直出低音,而距離都是比右前置長D,雖然再行TONE TEST時,在同一VOLUME下,SUB仔都是比其他CHANNEL細聲,但反正播片及看戲才真,即時播隻本人專用試片﹣KING KONG 睇睇,雖然我開VOL 到25DB,低頻不算跨張,但D低音好似出現番,而且同周圍的喇叭幾夾,不會特別只有低音彈了出來,以本人木耳其實已收貨,之後再播CD,聽歌只用2 CHANNEL,好舒服。

就以上情況,我想問下用緊Y記的CHING
1) 你們在SETUP好後,再行TONE TEST時,SUB仔是否會比較細聲呢?
2) 雖然好似有番D低音,但我是否應該仍叫Y記CF來CHECK下呢,就如上面位CHING語“他”下個PREOUT,還是已有聲而不用“他”呢

今晚的過程令我更意識到每次AUTO SETUP時可能都會有不同的變化,而且SUB仔在播片時未必會長時間工作,都要視當時的SOURCE出D咩野。希望各位CHING可以俾D意見我啦,另外真的很感謝上述咁多位76的CHING連日來不斷的SUPPORT,好感動!
Raymond

黃金玩家

CHING,我真的不是前輩呢,年紀就真是阿叔輩呢;今晚回家後認真再試一次,情況如下:

1 ...
rchan0901 發表於 2012-1-11 22:37

師兄, 我係初哥唔係cf, 而且只係度同你文字對答, 紙上談兵, 資料有限, 又做唔到野, 其實都係老吹姐....

Tone test 我無注意十仔比其他喇叭細唔細聲, 其實係唔係都無謂, 因為所有喇叭都有level俾你教大細聲嘛, 但有一樣野肯定既係, 無話YPAO auto set出黎就一定最好, 其實最尾都係你對耳仔收貨, 自己就耳仔調返, 個人喜好無話錯與對, 有d人鐘意清d, 有d就鐘意爆d, 所以amp先有咁多setting, 喇叭係large定small, 前置出唔出bass, 有得俾你教嘛? YAPO更醒都唔會知道用家喜好. 套套器材都set出一樣聲, 咁King Kong都變變形金剛機械人聲啦.... 同埋我就一定一定唔會用佢set出黎既EQ, 我會自己set過既, 師兄依家即管當你套野無事先, 可以試下唔搞其他野(距離, level之類), 淨係set個EQ做off(即平EQ, 應該動態會高左, 我會隔兩三個月就會做一次Auto setup, 可能對喇叭不斷在開聲中定係心理作用, 我覺得做完一排要再做一次d聲先會好左(或keep得住), 諗返轉頭, 自已做完Auto setup, 其實好多野都係自已定返晒, 例如我會唔用佢教既EQ, 用返自己set既, 佢次次set我crossover 120Hz, 可能我仲用緊衛星套裝十仔, 我又會教返80, Bass out 佢會set做SWFR, 我會教返做both, 前中置佢會set做large, 呢個就o岩我, 跟手睇下佢set咁多隻喇叭既level同距離, 次次差唔多. 跟手試聲. EQset得好套野好似升左級咁, 個EQ好難set得好, 不過我現在set既自己試到好過平EQ, 更好過YAPO set出黎果個唔駛講啦. 最緊要你睇佢set出黎既係合理差唔多野, 其餘就自己動手啦!

也隻十仔呢樣我唔識喇, 他到乜係代表乜我都未知.... 我估他出黎ohm值太細咪short囉, 太大咪燒左囉咁掛?   不過都可以跟上面3067師兄學下嘛, 記得熄晒野先好黎喎.....

搵唔搵cf再睇.... 師兄你決定喇, 襯仲有保, 叫佢黎check梗係最定啦, 不過你又要放假等佢, 梗係順便跟佢學野啦, 但如果佢係電子佬而唔係影音佬, 咁又會唔會晒左你日假呢?

同埋我不才, 想問下師兄, 360度同0度有咩分別?

鉑金玩家

回復 106# sclendan

ching,我真的多謝你肯花時間同我紙上談兵及吹水呢。明天即管試下聯絡CF,如佢肯上來睇睇,就當花半天時間學下野,當如了件心事啦!至於0度同360度,從SUB仔的設定來說,應該是......無分別的
Raymond

科林玩家

1.人對低音是比較遲鈍D如果用音壓計量可能差不多
2.我都同意找cF check 下會安心D,不過我會試多幾次autoset睇下十仔EQ絛curve點樣
3 0 同360度會不會係delay 一個cycle?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 107# rchan0901

Phase.    梗係有分別啦 。

http://m.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=80728
官圖無限好,實物永遠做唔到

港島av 人,成日都身痕

鉑金玩家

回復 109# kefana

kefana, 你好勁呀,你那編“誤打誤撞下新手調教十仔PHASE及距離的帖子真的有料到!

近日我不斷爬文希望找到找出SUB仔細聲的原因及改善的方法,昨天先再就我自已的情況再致電Y記CF,佢好肯定的說,如果SUB仔正常,而AMP的PREOUT又有訊號輸出的話,細聲的原因九成九係SETTING的問題,為了將所有可能改善的方法都試下,我將近日在網上的資料歸納及作出以下改動

1)電源線﹣在YAHOO買了一條2XX幾的8字頭來代替原裝的POWER線俾M8用
2)換線後,開SUB仔及AMP,將SUB仔VOL開一半,CROSSOVER最大到BYPASS,PHASE SET 0, 行一次AUTO SETUP。
3)之後,就算佢CHECK到FRONT做LARGE都好,照將所有喇叭MANUAL SET回做SMALL
4)將SUB仔的LEVEL SET做+1.5 dB
5) 主菜!根據kefana的文章,將FRONT SPEAKER的距離乘2.71, 就是你SUB仔在數字上應輸入的距離,例:你的FRONT SPEAKER CHECK到是2m,就將2 x 2.71 = 5.42, 所以你將SUB仔的距離MANUAL轉做5.42m,我英文不好,不能完全明白原文的意思。
6)最後,按REMOTE上的OPTION掣,將TONE CONTROL中的TREBLE及BASS各加2 dB.

完成以上事項後,我再播平時看了多次的KING KONG來試,SUB仔只開1半VOL,BYPASS CROSSOVER,PHASE 照KEEP 0 (因未能用耳分辨0到360的分別),MASTER VOL開番平時的20幾,當恐龍在追女主角的踏步聲及口中的恐龍跌在地上LOOK出來的聲音,低音效果返來了!! 雖然未至於去到戲院的效果,但本人木耳及以不影響他人的情況下,我一直期望M8帶給我的低音出來了,不單如此,當播片時,我亦發覺就算我將前中後置都SET做SMALL,我仍可以感受到低音不是放在我右前方的SUB仔都發出,而是整個空間在片中有低音時就會發出,好像當有石頭下跌的聲音在SURROUND出來時,不止是有聲,而是帶有低頻的聲音一起發出,我估這就是各CHING經常提到要SUB仔隱形的原因,當然我此時的系統及SETTING仍未完善,但已比之前的情況改善好多了,亦希望有類似問題的CHING可以參考一下上述改動,雖然每個人的情況不一樣,但都希望各位可分享一下經驗!
Raymond