設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 劍走偏鋒-Muse.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

半年前,突然想嘗試玩下歐美前級嘅我.係經過幾次內心掙扎後,終於係Lyndrof mp40、Nad m17 v2、Arcam av40 中揀選咗佢-Muse.

講到Muse,可能好多人感覺好陌生, 佢其實係Acurus公司係2020年的前後推出的產品.或者,我再講多少少,資深嘅玩家唔知仲記唔記得,係LD年代有個好響亮嘅名字-Agaron ,俗稱“斬崩刀”,而Acurus就係出自同們.宜家,就等我慢慢向各位介紹下呢部純前!

作為頂級Processor之一,Muse有16ch,支援Atmos & Dts X,最多可以玩到9.1.6,而重點係,Muse十卜Hdmi 2.1.大家都知,歐美啲機款更新係冇㗎仔咁快,今次Muse誠意拳拳,咁以後大家就唔使每隔年呤两年就要換機,俾錢都算喇,最煩又要重新Set up哂所有嘢,真係諗起都頭痕!仲有丫,配合埋年底前推出嘅PS5,今次仲唔爽到啪啪聲!而且代理話Muse以後仲可以upgrade fireware支持埋Dts x pro, 正!至於Auro3D嘛,,我個人就覺得冇乜所謂,因為目前玩得最多就係Atmos & Dts x, Auro3D制式嘅影碟,美版碟可能多啲,至於香港好似暫時袛係得“韓戰 2”,而我又唔係貪多嘅人,能夠玩好屋企套5.1.4已經好心足喇!

講得太多跑咗題添,言歸正傳.Muse源自美國,成部前級嘅組裝由大塊嘅PCB板以至細到一粒螺絲都係Made in usa.單睇外形,muse造工精細,特別係機身身上的拉絲條紋,甚具型格.
      另外,Muse嘅機身並冇定位器,咁想調節音量大細莫非袛能靠Remote?咪玩喇,賣得咁嘅價錢點會咁兒戲丫.Muse機身前面有一塊5吋大細嘅Touch monitor,唔單止可以調節音量,就連所有Set up都可以係屏幕設置.講真,我真係幾Buy呢個設計,Muse嘅設置主界面簡單明瞭,顏色討好.唔會好似某啲品牌,搞到以為玩緊層層叠,每Set一樣要更改嘅,又要入到最底層重新嚟過.Muse嘅界面清晰,想更改某個設定,用手指點下(例如中置同皇帝位嘅距離,一點入去改好數據)就搞掂,Easy job!講開又講,近排Arcam部新前級Av 40好似都係咁,唔知有冇C兄可以分享下使用心得喱.

講完前邊,就介紹下後邊先.
     Muse後背非常簡潔,首先底部有12個XLR輸出,而餘下4ch需要另外配置一條Aux線(聽講要额外購買,如果係標配就好喇),線嘅另一頭連接4條xlr端口.跟著見到有两組Rca,一組光纤,一組模擬及若干usb插口.muse hdmi有8入2出,值得一提嘅係,2個Hdmi輸出袛有一個係支援2.1,另一個凈系得1.4!

最後簡單講下Muse嘅遙控,呢款遙控器係出自世界有名嘅Harmony公司,系一款具有學習功能嘅Remote.該公司現時俾logitech收購咗,所以品質不需置疑.

好喇,今日講住咁多先,等我同“Muse”切磋幾日(唔好心邪)然後再同大家分享下Muse係聲音方面嘅心得,遲啲見!

試咗幾日,可以粗略同大家分享下Muse嘅聲效心得!
     點解講粗略呢?事關Acurus 公司為旗下嘅Act4 & Muse前級預備咗一套房間調校系統,名為”ASPEQT”.而呢套設備要今個月底先會寄到香港,聽代理講呢Set嘢合共有4支咪,真係好期待!
     所以,宜家我所試嘅音效,并唔代表Muse嘅全部實力,就當打咗個5折喇.冇原裝嘢,唔緊要,咁咪用住私伙嘢先囉.音壓計、鐳射手電我都有自備嘅,而且,Muse為每個聲道提供咗5段全手動PEQ設置,可塑性較高.舞咗一輪之後,可以試聽下喇!

首先由2聲道試起,第一首歌曲係王菲嘅“天空”.當聲音響起,一代天后纤細、空鳴嘅聲音再次令我感動;然後到學友,我揀嘅係“你是我今生唯一傳奇”,歌曲節奏充滿彈性,歌神把聲一如概往咁厚實.利申一下,我係用lx800播放CD嘅,雖然轉為純播放模式,但同專業CD機比仍然差好遠!

試完两聲道,然後就到大家最關心嘅影院喇.Muse嘅聲音個人認為属於偏厚、自然,觀賞"Green Book"黑人影星Shirley教其白人司機Tony寫家書果段,Shirley温文爾雅、抑揚頓挫嘅聲線感覺就好似突破咗屏幕,連佢喉嚨入邊嘅細節都感覺好明顯,突現出一個中年男人獨有磁性嘅聲音.

聽過人聲,整段勁嘢先!今次我揾咗 "A QUIET PLACE"作演示,跳到女主角就嚟騷得不過又要逃避怪物追殺果段.當主角暱入地下室時,頭頂傳嚟怪物翻箱倒櫃嘅聲音,你會清楚聽到怪物沉重嘅脚步聲、嘶吼聲、以及被其撞低各種傢俱的倒地聲.以前我睇呢段嘅時候,各種聲效都聽到,但好似今次咁仔細清晰真係好吃驚,原來之前仲有啲details係未聽到嘅.跟住鏡頭一轉,小朋友放煙花果段,隨著第一粒煙彈爆炸,緊接著第二第三粒,震耳欲聾嘅聲浪即時包圍住我成個人.“千祈唔好俾人投訴丫,係果一刻我淨係諗到呢樣!”

其實,點解歐美啲前級會賣得比㗎仔貴,除咗用料之外,最大原因就係俾人嘅感覺冇咁生硬(或者數碼味冇咁重),即係比較有感情容易投入果種.好似我啱啱果段人聲,袛係普通錄製,并冇附加任何特別效果,你都可以感受到啲人聲係好清晰,唔會似日系咁,人聲仿佛經過壓縮咗咁,硬係差緊啲,呢啲,淨係睇住堆冰冷嘅數據係感受唔到嘅!同時,貴嘅前級并唔一定會比平嘅聲音大,但佢一樣爆得,不過更加收放自如從容不迫,總結嚟講就係噤聽唔會顯得嘈.難怪身邊啲“損友”成日要我衝出亞洲!

好喇!Muse的聲效我就介紹到呢度.
     最後想同各位講嘅係,以上所有內容係我親身感受,而我都係有話直說而已,我并冇想話貶低日系前級及其玩家,袛不過作為一位發燒友分享下心得,如有冒犯之處請見諒!

其實,如果單純以文字分享,諸位一定寫的比我好,所以我另外錄製咗一啲視頻,始終眼見為實會好好多,有興趣嘅C兄可以pm我互相交流.

最後更新一下開盖圖(借用網上截圖),雖然屏蔽方面做得未如人意,但聽代理講應該係方便日後升級Hard ware, 莫非係下一代音頻格式?睇嚟Muse野心唔細.
Screenshot_20200901-141511194 (1).jpg

評分

參與人數 13威望 +340 金錢 +340 熱話 +100 收起 理由
chris20202 + 10 + 10
Ep-71 + 10 + 10 非常認同呀。
EricHo@G + 10 + 10
toms110 + 20 + 20 超正, 一定要加分
影音小編輯 + 100 + 100 + 100
小小Pat + 20 + 20 超正, 一定要加分
Martinkfc + 10 + 10 超正, 一定要加分
gp250 + 20 + 20
louis001 + 10 + 10 超正, 一定要加分
Jerrywu + 10 + 10 恭喜哂Ching
hangshun + 20 + 20
chhanthony + 80 + 80
fishbone8822 + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

終於有本地用家, 麻煩師兄再分享多些
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

fishbone8822 發表於 2020-9-1 17:45
終於有本地用家, 麻煩師兄再分享多些

C兄放心,等我試多两日就會再次同大家分享!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

聲效方面已經更新,希望幫到骨兄!

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Benlu 發表於 2020-9-5 21:21

有行貨嗎?
大約什麼價位?

謝謝!

鑽石玩家

Benlu 發表於 2020-9-5 21:21

正呀
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2020-9-5 21:25
有行貨嗎?
大約什麼價位?

已PM.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ

我都想知道什麼價位
LG OLED65C8P
Yamaha CX-A5200/Crown- CDi 4-300 *2/Crown CDi  1000/Crown CT4150
Pioneer UP-LX800
JBL LS80+LSC+29AV+25AV*6
Rythmik FV15HP

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

nellwill 發表於 2020-9-6 12:29
我都想知道什麼價位

已PM

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

嘩。。引死人咩