設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂平台

搜索
查看: 2655|回復: 45

6500H HDMI 奇怪問題

[複製鏈接]

5

主題

41

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
11675
發表於 2020-8-3 17:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本帖最後由 toeamyzy 於 2020-8-3 17:31 編輯

今次冒昧, 皆因有一個問題困擾咗好耐解決唔到, 又近保養期, 所以盡快解決

先講講接駁情況

Apple tv4k+Sony x700->6500h—>Sony A9F

除左Sony x700去amp係Sony premium hdmi cable, 全部用audioquest hdmi高速線駁
4.PNG
3.PNG

電視已開hdmi enhanced features+update最新firmware

問題就係,每次當我enable 6500H HDMI enhanced feature, 然後去 play Apple TV4k 或者 Sony x700, 不論player有無開DV, 都會有訊號不穩定(見到佢不停喺度握手,畫面不停閃,偶然有畫面睇,但係又突然間冇),直頭會冇咗訊號,甚至乎出雪花。
1.PNG
2.PNG
5.PNG

郁Apple TV4K 個遙控,有系統提示聲音,即係聲音部份係冇問題,只係冇咗畫面

一熄咗6500H hdmi Enhanced feature就冇事,但係就會冇咗DV同埋4:2:2 etc.

作為測試,我將apple tv4k同x700直接駁A9F, 試曬4個port,用返本來的線(試過將呢三條線溝亂來駁,情況都係一樣) ,以DV同最高顏色輸出,都完全冇問題,非常穩定

同朋友討論過,有機會係HDMI有bug。但係近期天龍有三次firmware 更新, 每一次更新我都再嘗試去enable, 不過都係失望而回

試過打去天龍問,佢都解答唔到,留咗電話但係又無覆。但係又差唔多過保養期,有諗過係咪部機壞。

想問吓有啲乜嘢可以去解決問題,定係我應該攞去比佢哋維修. 部機一買返嚟就係咁


謝謝,文字比較長

5

主題

108

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
90695

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2020-8-3 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層
我試過有一排打PS4 PRO出唔到4k,原來係SONY TV問題,要恢復出廠設置。

我隔1-2個月都會將SONY TV恢復出廠設置,懷疑唔夠RAM。你不妨試下。

12

主題

810

帖子

0

精華

讚助版主

Rank: 6Rank: 6

積分
185645
發表於 2020-8-3 21:07 | 顯示全部樓層
Hi toeamyzy ,

多謝你的詳細報告,為了進一步了解,
想知道你在播放那一部4K電影或串流電影有你以上的問題呢 ?
還是所有4K有 DV 的電影軟件 ?

Denon1

5

主題

41

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
11675
 樓主| 發表於 2020-8-3 23:31 | 顯示全部樓層
DenonI 發表於 2020-8-3 21:07
Hi toeamyzy ,

多謝你的詳細報告,為了進一步了解,

所有

基本上不用play content, 只要enable HDMI enhanced feature+player is on, signal即時出事

5

主題

41

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
11675
 樓主| 發表於 2020-8-3 23:33 | 顯示全部樓層
taichu2 發表於 2020-8-3 20:44
我試過有一排打PS4 PRO出唔到4k,原來係SONY TV問題,要恢復出廠設置。

我隔1-2個月都會將SONY TV恢復出廠 ...

作為測試,我將apple tv4k同x700直接駁A9F, 試曬4個port,用返本來的線(試過將呢三條線溝亂來駁,情況都係一樣) ,以DV同最高顏色輸出,都完全冇問題,非常穩定.

只係一經6500H輸出就出問題

5

主題

41

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
11675
 樓主| 發表於 2020-8-3 23:36 | 顯示全部樓層
試過reset TV 同 AMP, 程況一樣

5

主題

108

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
90695

76-FC 藍寶石勲章

發表於 2020-8-4 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層
toeamyzy 發表於 2020-8-3 23:33
作為測試,我將apple tv4k同x700直接駁A9F, 試曬4個port,用返本來的線(試過將呢三條線溝亂來駁,情況都 ...

原來係咁😔

希望天龍幫到你🙏🏻

12

主題

810

帖子

0

精華

讚助版主

Rank: 6Rank: 6

積分
185645
發表於 2020-8-4 11:11 | 顯示全部樓層
DenonI 發表於 2020-8-3 21:07
Hi toeamyzy ,

多謝你的詳細報告,為了進一步了解,

Hi toeamyzy ,

以你的情況唯有試用固件功能還原的步驟。

先保存X6500設置數據:
首先將現存的設定的數據存於 USB 硬盤內 ( 新手指 )
1)    在機面掩門內插上 USB 手指
2)    在 Setup菜單內設置
3)    Set Up -> General -> Save and Load > Save configuration .
完成後拔出 USB 手指

請按照以下流程進行操作
固件功能還原 :
1 )  在機音機關機狀態下打開掩門,同時按住“SETUP”和“DIMMER” 鍵再開機
2 )  擴音機面板顯示屏內顯示操作狀態
3)等待大約15分鐘,直到本機恢復出廠固件
4 )  然後,使用 LAN 線再次將 AVR 更新到最新固件

重新載入設定數據:
1)    在機面掩門內插上 USB 手指
2)    在 Setup菜單內設置
3)    Set Up -> General -> Save and Load >Load configuration .

Denon1

5

主題

41

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
11675
 樓主| 發表於 2020-8-4 12:30 | 顯示全部樓層
DenonI 發表於 2020-8-4 11:11
Hi toeamyzy ,

以你的情況唯有試用固件功能還原的步驟。

依個上次打去technical support個時已經試過, can't fix

anyway, 已經有幾次FW upgrade, 我一陣再試多次, 然後在此報告

5

主題

41

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
11675
 樓主| 發表於 2020-8-4 13:17 | 顯示全部樓層
本帖最後由 toeamyzy 於 2020-8-4 13:22 編輯

試左, 情況同之前一樣

仲要選擇video source之外的source (TV audio)先可以display到setup menu, disable返 HDMI Enhanced feature就正常返
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表