設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 入門音響電腦用,

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
   小弟用開漫步者C3電腦喇叭...   想5千左右  買套音響電腦用~   主要都係電腦上用     用途 聽歌50%(廣東歌流行曲50% 歐美快歌50%)       打機30%    睇戲20%

因為小弟電腦台唔大  之前係電腦討論區有好多師兄介紹用 Airpulse A100  因為有源喇叭   話幾好....  唔洗咁麻煩買DAC 配喇叭 又驚會唔夾

雖然用過 二對漫步者 感覺都唔錯....但黎對A100 要成4千近...始終國產.....   所以想問問大家意見....

我做左小小功課始終擴音機功能比較多..... 但好多未必用得著,   咁岩有朋友放部Denon AVR-X1400H  2300$   

唔該各位師兄比D意見

銀級玩家

你都寫明電腦枱唔大,仲咁有雅興擺多部amp咁有趣既??

鑽石玩家

wai716 發表於 2019-2-21 11:53
你都寫明電腦枱唔大,仲咁有雅興擺多部amp咁有趣既??

因為我電腦台係 向上有二層~         可以放到部擴音機 係上邊   , 其實一開始諗住買對喇叭 一千左右就夠用...

但有日係音響店聽到D聲好靚..... 我見佢 細細部機仔 加對喇叭 就好正好舒適~  我都好想買 不過見 成雞野,  就走左  牌子我冇留意

師吧想問下  AMP 意思係家庭影音 包括電影 意思係咪?        因為我睇擴音機都有分 聽歌同睇戲綜合       我比較偏聽歌多D  

有冇D又細又 好聲擴音介紹?   我睇岩  Onkyo R-N855     YAMAHA WXA-50 DAC-AMP  細細部

不過我睇黎二對主打串流....其實我一般都係用電腦聽歌~ 登入MOOV聽歌  好小用手機聽

銀級玩家

本身用咩喇叭?
之前我都有諗過呢兩部(Onkyo同YAMAHA) 個人覺得Onkyo嗰部好聽D

鑽石玩家

Nickel 發表於 2019-2-21 20:10
本身用咩喇叭?
之前我都有諗過呢兩部(Onkyo同YAMAHA) 個人覺得Onkyo嗰部好聽D

冇喇叭啊 仲用緊C3...... 我想連喇叭一齊買~

銀級玩家

樓上嗰兩部係串流, 控制係用手機或平板
擺電腦枱上面可能冇咁方便, 買usb dacamp方便d, 5k budget揀對啱聽有源喇叭先啦

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一斤花生@G 發表於 2019-2-21 12:04
因為我電腦台係 向上有二層~         可以放到部擴音機 係上邊   , 其實一開始諗住買對喇叭 一千左右 ...

呢兩隻 AMP 再加對千零蚊既 POLK AUDIO 同師兄個 BUDGET 差不多, 我覺得二手 1400 都要 $2300 就買唔過喇....
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

issachar 發表於 2019-2-24 07:55
呢兩隻 AMP 再加對千零蚊既 POLK AUDIO 同師兄個 BUDGET 差不多, 我覺得二手 1400 都要 $2300 就買唔過喇 ...

師兄  咁岩搵到間影音要汁..... 清貨KEF Q300一對,$2800自取   你覺得OK嗎?

鑽石玩家

今日冇意中聽到......一首歌  聽到我如痴如醉~    黎首歌就係Tracy Huang - SOMEWHERE IN TIME  

搞到我好衝動今日想買曬成套野番黎聽歌.........        6000左右 2.0 喇叭 加擴音    但可以係淘記買個喇叭架批

KEF Q300  有人放全新 2800? 值唔值?  我見新款Q350先 4000有找...

盡曬7000 $求大大教路  聽歌70% 睇戲打機30%

鑽石玩家

一斤花生@G 發表於 2019-2-24 09:07
今日冇意中聽到......一首歌  聽到我如痴如醉~    黎首歌就係Tracy Huang - SOMEWHERE IN TIME  

師兄可以上友誠7,8樓試下,信自己對耳仔好D!
Amp除咗師兄提嗰2部,可以試埋teac同馬仔!
喇叭二千零,dali同mission都不錯!