設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 驀然回首 - Linn LP12 Majik

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

回看前post :
今日打破昨日?

終於有決定, 也到手了.
其實前前後後諗左好耐, 先感謝身邊的好朋友唔嫌我上門打搞, 借出唱盤俾我過下癮,
仲有一班熟的sales 來來回回打電話, 加send email 去問代理.

後來是因為幫少量人set 盤的過程, 加上在找盤的過程中多多少少與不同的代理交手的中非而改了好多次目標,
原本我的目標不是這個盤, 而是Pro-ject 的The Classic.
The Classic 也是一個很好的盤, 在硬盤中做到很好的避震效果, 唱臀也不是隨便的. 只是平民價錢, 非常大家值得留意.
另一個牌子Clearaudio 的Concept 也不錯, 只要配一個好少少的唱頭, phono amp 可是表現幾級跳.

平價的Teac 真是一個入門好選擇, 基本上需要的東西都齊了, 只是欠一個用家和一張唱片.  基本上一般使用而言是不會投訢什麼的.
有趣少少的是Pro-ject的, 臂短令唱頭選擇有限, 不過其實是一個可以無限upgrade 的系統. 比如由2M RED 升上去2M Black, 換phono amp , 都已可以有好大的樂趣.

然而我真是不怕遲, 只是怕買錯了便後悔.
驀然回首, 原來一直合我心意的東西早出現了.
我入手的只是最基平的入門級.  (也買了一個Lingo, 不過是用來賠罪. 因為我手多多把朋友的舊Lingo 弄壞了 )

今晚太晚了, 明日才開箱砌機.
真是好貴的一盒模型

同場加映, 在書局打到一本這樣的書,
好似有少少諷刺的感覺,

補充內容 (2017-10-28 08:52):
28/10/2017 9AM 開始安裝了, 發覺是沒安裝說明書的!!!

補充內容 (2017-10-28 15:26):
28/10/2017 1500    才剛買完電源線和螺絲批. 累

補充內容 (2017-10-29 00:30):
28/10/2017 6-8PM 好多令人想尖叫的意外
28/10/2017 11:00PM  終於搞好了.

補充內容 (2020-9-14 00:28):
14/9 加入了Lingo 4

補充內容 (2020-11-8 09:53):
11/8 這週入手了 Keel 和最新的Karousel Kit , upgrade 中

評分

參與人數 11威望 +180 金錢 +180 熱話 +100 收起 理由
Suprabird + 10 + 10 恭喜哂Ching
keltonfan + 10 + 10 恭喜Ching!
245141525 + 100
ykluk + 80 + 80 正到爆
Yhyueng + 10 + 10
benwongkk + 10 + 10 恭喜Ching!
hiukong + 10 + 10 正到爆
fungl + 20 + 20
minidisclover + 10 + 10 正到爆
kinhungw + 10 + 10 恭喜Ching!
koalaau + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

恭喜師兄終於扑鎚,期待報告。^_^

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-10-28 01:26
恭喜師兄終於扑鎚,期待報告。^_^

我入手時候沒為意顏色的問題.
都算好的, 是入手了 Cherry 木色.

本來是想要black ash / rosewood , 不過都唔緊要了

...
話說有些朋友知我終於入手Linn LP12, 早然有人講閒話,
"終於捨得入手了?"
"去ebay 找一個2手好過好了"
"又係浮盤, 同150 一樣"

事實我真是好避忌二手hifi. 最怕的是要換零件.
LP12是一直有不少零件出, 所以長換到OK , 唔怕而去玩2手Sondek 其實是可以好抵玩.
不過問題是有時候一件件零件訂回來的所用的時間和金錢, 是叫人大感無耐...
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

先給大家看一看箱內有什麼:

由最面起

支Project 唱臀

因為現在的代理是內地, 跟了內地格式的插頭....
要打電話返去講講

主盤

副盤

最後...

機身不是我在舊代理看見的平面身, 而是有溝的
本來就是想要有溝的.
最新沒溝的LP12 好似有少少怪...

....
沒錯, 就是這麼多了
然後會發現, 是沒安裝說明書的
螺絲按數量好快知是邊個去邊度.

不過又真係怕乜姐,
以前我買Thorens TD -150 MKII 都只是有一部機肉, 沒木殼的
本說明書都沒有教你怎樣build 一個木盤了 , 不如是自己DIY KO左佢.

問題是要找一條新的power cord ,真是討厭...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HenryYuan + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

C兄,小弟都想入個唱盤,請問你個盤什麼價位?同埋 Rega planar 2你覺得可以嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

LP12 入面比我以前認知的有了很多不同的螺絲,  有米字頭Pozidriv, 星頭Torx
好彩呢個世界有google, 好快知想要乜size 的批.

所以才剛去SSP入手的, 不是什麼, 是電源線, 螺絲批.

豆丁話想搞FB live 裝盤 wor... ...講笑咩...
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

James1967 發表於 2017-10-28 11:17
C兄,小弟都想入個唱盤,請問你個盤什麼價位?同埋 Rega planar 2你覺得可以嗎? ...

這個不是平民價, 有少少步入hi-end 的衫階,
你預 HK$ @&))) 左右了. 因為我是當人地熟, 所以比呢個價平少少.

Rega Planar 2 是另一種東西, 和手上的Linn 級數是兩固事.
不過我問過用Rega Planar 3 的朋友, 都說是一個很好, 聲音開郎的唱盤, 我信 2的出入都不會太大.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

原來Linn的armboard 是如此

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HenryYuan + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-10-28 15:34
LP12 入面比我以前認知的有了很多不同的螺絲,  有米字頭Pozidriv, 星頭Torx
好彩呢個世界有google, 好快知 ...

live裝盤正呀^_^

師兄家竟然冇黑鷄看門口:p
有機會試下換電源線,唱盤應該只俾電摩打,我都好想知聲音有冇明顯分別。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-10-28 15:46
live裝盤正呀^_^

師兄家竟然冇黑鷄看門口:p

唔會live ...俾人睇住我做錯野咩...而且我都無FB

黑雞我真係無多. 因為其他hifi 都是已用緊黑雞. 最後果條來自舊電腦mont 的都去左插電飯煲
講起黑雞線, 個人覺Volex 呢個牌子是最好,  造線手工是一體成型.
我唔會太信Linn可以俾你玩到電線, 猶其是Majik. 因為入面真係無位.
還是好音樂最好.