設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[變壓器] 一波未平一波又起 之LPS (#68 新整銀銅dc線)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

當計劃整個地盒既時候,不停上網睇文,發覺原來我有其他野幾年前已經想整
其中1樣就係LPS,搵完資料就著手訂牛,淘箱,搵左本地既diyer訂穩壓板

首先係環牛,現時開始多人提及既係O型環牛,O形 係指個鐵芯切面係圓形
國內有評測(或者係廣告)話O形牛係較好,但價錢係大部份環牛既2-3倍價錢
我見香港都有diyer會接受訂單提供呢款環牛,於是我抱住迷信既心態訂左隻返黎
100va 4出15v,手板咁大有1.5kg

穩壓板
有唔少師兄會o係討論區接order訂造線性電源,我自己對電子係零知識,只係以前玩過diy耳放
見到其中一個blog既師兄所用既係比其他所用既線路設計複雜少少,所以膽粗粗pm問佢可唔可以買pcb套件自己砌
該師兄問左我對電子既知識之後,斬釘截鐵地同我講我會攪唔掂,只會提供成品板俾我
我自問焊功其實唔差,1隻3級放大耳放用窿窿板飛線都可以縮到煙盒咁大,俾佢咁樣一句,當時確係被打擊左自信
冷靜過後,諗到就算俾我焊接晒零件,唔識做debug既話,幾好既線路到我手都冇用
過兩日後就落單,師兄佢其實係幾nice,好多使用上既細節野都幫我諗埋,而且過程中我有好多初級組既問題都一一詳細解答,價錢當然比起淘寶買到既相差一大截,不過其實計返香港地既人工係合理既,
現在穩壓板到手,出處大概都知道係邊度黎,自己既動手能力真係唔好諗,所以係多謝呢位師兄既老實相告
以後有機會都會試下其他線路或者淘寶野,試試有乜分別

機箱
淘寶大廠出品,十分抵用,可以代客開窿,手工同質量都係冇得傾,要再靚d既話,俾多幾倍價錢都未必搞得掂

齊料可以開工

評分

參與人數 7威望 +110 金錢 +110 收起 理由
xxijixx + 10 + 10 精彩報告
frankpoon + 10 + 10 精彩報告
yuen + 10 + 10 精彩報告
pinkspider + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 50 + 50 精彩報告
pac + 10 + 10
fm31331 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

勁!

星級玩家

個機箱係幾靚仔喎,
可否PM小弟係邊度買?
DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請教各位有經驗既師兄
穩壓板有冇需要做接地??意思係pcb output 負整接機箱通iec地線

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

{:9_428:}

專業玩家

ching, 可否PM小弟係邊度買個機箱? thx!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wnsun 發表於 2016-5-10 20:29
ching, 可否PM小弟係邊度買個機箱? thx!

去淘淘search店名     清風

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-5-10 18:35
請教各位有經驗既師兄
穩壓板有冇需要做接地??意思係pcb output 負整接機箱通iec地線
...

IEC地線接殼,負無需再接。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

攪左幾粒鐘,抖抖先

首先mark位,鑽窿,攻牙,上銅柱
好耐冇攻過牙,唔記得晒d手勢,撻左
好彩銅柱鏍絲尾夠長,用絲帽再固定,過程中有用鏍絲膠,咁就穩陣好多啦

啦啦聲上好板同牛,攝埋膠介子同絕緣片,唔驚short通

度好晒線長,焊機內接線
本來來用0.5mm單支鍍銀線,但怕唔夠粗,最後用1mm多芯鍍銀線
而家發覺好似有少少杞人憂天,師兄們有冇意見俾下我呢??

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2016-5-10 22:36
IEC地線接殼,負無需再接。

明白
唔該師兄