設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: johnnykut

[變壓器] 一波未平一波又起 之LPS (#68 新整銀銅dc線)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-5-25 13:22
尋晚收工返到屋企即刻就搵下有冇0.1uf電容,發現原來曾經o係鴨記買左幾粒,即時開工
亦好彩schmike師兄介紹 ...

恭喜晒,玩得開心d
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

係,要稍為形容下個變壓盒仔

首先輸入電容我用左100uf,220uf,,輸出就用1uf,10uf,,ic, adj腳之前講左係接0.1uf,10uf,47uf
電容運用,我只靠以前砌耳擴仔既經驗,高高低低並聯既效果比較好,希望用o係呢度都有好效果啦
如果有師兄可以分享下佢地既電容經驗就更好啦,可以俾新手們做參考

內接線用左幾年前o係ssp高記買落既“絲帶”排線

Ic既output腳同背部金屬係通既,所以我用左絕緣片同散熱膏
尋晚試睇左個零鐘,盒仔表面只係好輕微既暖暖地,,冇早兩日接錯線咁熱

播放效果真係會比手機火牛好,影像立體感好左少少,聲就未聽真,期待之後日子既表現

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-5-25 17:02

首先輸入電容我用左100uf,220uf,,輸出就用1uf,10uf,,ic, adj腳之前講左係接0. ...

我話你聽
我用佢放落MAGICTV 3000
用左6年
畫面又靚
咁耐都唔壞
好多第一代既機都死左喇

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

schmike 發表於 2016-5-25 19:37
我話你聽
我用佢放落MAGICTV 3000
用左6年

佢?1805定lps呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-5-25 20:15
佢?1805定lps呢?

LT1085

銀級玩家

johnnykut 發表於 2016-5-25 17:02

首先輸入電容我用左100uf,220uf,,輸出就用1uf,10uf,,ic, adj腳之前講左係接0. ...

如果做比ssd用,输出果D 100,200uf 可以用oscon,秒杀你现在用果D
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jastudio 發表於 2016-7-8 16:02
如果做比ssd用,输出果D 100,200uf 可以用oscon,秒杀你现在用果D

感謝師兄意見
我有幾粒三洋,得閒可以拆黎試試~~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

自從試完灌沙老P銀蛇之後,發覺銅銀既劇毒指數係非常之高
直頭係有衝動將之前做過既線拆晒佢重做,但人太懶,做多條dc線再試下再決定,今次就玩下dc線
條dc線係用黎俾外置hdd docking

原諒我整線既時候太過專心,全程都唔記得影相,唯有打多兩隻字

用料係0.8mm淘淘純銀線單支 & 0.5mm淘淘6n多股銅線 扭埋做一極
一如既往既做法:水喉膠布>銅箔>水喉膠布>銅箔膠紙>水喉膠布
今次再試下加埋  屏蔽網接地,所以原先用既兩腳航空插要換成三腳,psu既插座都換埋,鍍銀線去iec地線
原先係用1mm鍍銀線冇做屏蔽網接地,其餘做法一樣

新鮮插機第一感覺~~痴銀線,乜解究docking既dc線都可以差咁遠,點解????
影像:細緻度,色彩鮮豔度,立體感都好左,,,小弟經驗淺,量化唔到,總之就係好到一眼睇得出分別

聲音:整體厚聲左,密度高左,低音更有力而層次增加
本來我呢兩個星期係咁換線,雖然好多野都有提升,低音好左但總覺得差左唔知乜野,以為係自己隻10吋subwoofer太入門而蠢蠢欲動想升隻12吋,,換左條dc線神奇地填補埋呢個“差左唔知乜野”
應該又可以止痕一排

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

johnnykut 發表於 2016-7-17 18:24
自從試完灌沙老P銀蛇之後,發覺銅銀既劇毒指數係非常之高
直頭係有衝動將之前做過既線拆晒佢重做,但人太懶 ...

插docking條線唔洗火牛嗎?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nannan 發表於 2016-8-13 11:23
插docking條線唔洗火牛嗎?

Nannan
佢係用LPS(標題有寫)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器