dip811 發表於 2011-6-4 02:16

個人親身經驗,係有改變(正面負面都試過!)

我自己聽得出,信咪信,唔信的,俾乜理由,樓主都 ...
moliu 發表於 2011-6-4 00:14 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有得揀,一定係唔信好過信,因為好容易信者失救。
(缺乏維他命m然後苛包干硬化道至中毒後失去自我解毒能力令毒素上腦影響日常生活及活動機能最後因過於想念而失去自我抑制能力到最後因控制力出問題而要靠購買補品解毒))

chanwt 發表於 2011-6-4 09:19

個人親身經驗,係有改變(正面負面都試過!)

我自己聽得出,信咪信,唔信的,俾乜理由,樓主都 ...
moliu 發表於 2011-6-4 00:14 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Moliu ching,

信, 梗係信, 我都試過換線係有改變!
我都開宗明義話我係求解, 唔係反對咯!

我都唔係反對派, 只係實在諗唔通!
咁如你般, (你信就講乜你都唔信!) 咁又未必, 打咁多字都係希望盡量清楚表達我的諗法姐!
或者你又試下講下自己想法丫?

chanwt 發表於 2011-6-4 13:57

回復 30# pixelplus

ching 之見解最有logic, 亦係我暫時最buy 的一套說法.
暫且名為"水流論" - 也有其它比喻為"血管", "經脈"等,都係大同小異.
但咁就引申以下不明因數, 有代討論

1/ 以水流比喻, 其中任何一段改善, 其阻力都會從整體阻力中減去, 導至多dd流往下游.
2/ 但我們所說是整條水路中的尾尾的數十尺, 而其餘的部份全都係雞雞物料, 調返轉, 如果話中電, 港燈有一日話, "我哋今天會將全港電網之線換晒單晶銅或鍍銀!"
但屋企唔換, 而有分別,咁我又明wo! (分別在於數量的比例上!)

忽發奇想, 有靚線的c hing, 可否幫手做個簡單實驗,
道具:
A普通粗電線- 6mm2 單支- 2 股或3股.
B名牌靚電線 1條
c HiFi 用拖板
d名牌靚電線1條
e名牌靚電線1條

一) 先由墻蘇>A>C>d 去amp 及 由C>e 去cdp 播歌
二) 再由墻蘇>B>C>d 去amp 及 由C>e 去cdp 播歌

做AB blind test. 但係要Blind test 播!

咁唔知一) 同二) 聽唔聽得出有分別??

或許會有d啟示!

另外用物件,線材"調聲" (應該都差不多99.9%ching 都有過的經驗, 包括我自己)- see 我唔係乜都唔信嘅反對派.
但係就去咗另一個問題. 咁"調"來"調"去, 咁我地係追求繁我哋鍾意聽嘅聲音! 咁再講聲音中性,無咪精,係也嘢意思??

嗱叭又唔同聲底, 線又唔同聲底, 加脚又唔同, 加舊木,加舊石,又唔同.

咁係咪講緊, 我地係把套system 調到我哋最鍾意聽嘅聲音! 就此以已. 因為根本唔知"原聲"係點?

plnl88 發表於 2011-6-4 14:03

回復pixelplus

ching 之見解最有logic, 亦係我暫時最buy 的一套說法.
暫且名為"水流論" - 也有其它比 ...
chanwt 發表於 2011-6-4 13:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
咁係咪講緊, 我地係把套system 調到我哋最鍾意聽嘅聲音! 就此以已. 因為根本唔知"原聲"係點? <--- {:6_193:}

jerryyau 發表於 2011-6-4 14:05

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

chanwt 發表於 2011-6-4 14:07

咁係咪講緊, 我地係把套system 調到我哋最鍾意聽嘅聲音! 就此以已. 因為根本唔知"原聲"係點?...
plnl88 發表於 2011-6-4 14:03 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

多謝加分!

plnl88 發表於 2011-6-4 14:11

多謝加分!
chanwt 發表於 2011-6-4 14:07 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
唔多謝。正面的探討是值得鼓勵的。
{:6_162:}

Yipsum 發表於 2011-6-4 14:32

回復 10# chanwt
要自己做白老鼠試驗先知是否夾自己套系統

cat35a 發表於 2011-6-4 15:11

{:6_207:}小弟亦曾對電力/電線等問題迷惑咗幾年, 最後悟出少少看法, 唔知解唔解答到你的問題.關於電量/電力:............1度=0.78元

阿風 發表於 2011-6-4 20:53

其實好多人都想知 {:1_352:}
一開始係唔信..試完..再 blind test..服左~

點解呢...真係未見有較權威的答案~ 其他部份 ( interconnect cable / Speaker / Amp / 腳 /..) 大部份都已經有幾清楚的解釋~

至於求知的部份...中國人真係弱 d {:1_256:}
有興趣可以睇多 d 西人網..相信搵到答案的機會高 d~

可惜我唔係有 $ 人, 如果唔係可以搵大學做研究 {:1_253:}
聲量 / 唔同頻率的表現 / 音準 /..../ 電流 / 阻抗 / 干擾 /...
全部都可以量
又或者..識人..其實我好相信做 cable 的公司一早研究左, 有晒解釋, 不過係商業秘密~ {:1_332:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 電源線迷思???

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。