chanwt 發表於 2011-4-25 21:57

回復 7# PP-HK

睇完Ching篇report! 真係好開心! 事関我既聽環境同你都好相似! (speaker are 5 ft apart, speakers are ~~ 6 ft from 皇帝位),
好驚有blooming, 因為以前借過一對座地, 我就聽得好唔舒服. 現在用對spendor, 有時某的歌都有少少, 但大致都無問題!

你對speakers 好大噃! 好嚮往你說被音樂包圍個種感覺! 我聽"鼓舞飛揚" 都有少少這種感覺, 如果由你的speakers發聲, 一定正好多!

wifier 發表於 2011-4-25 22:05

狗仔真識享受,坐正皇帝位http://www.post76.com/discuss/images/smilies/default/Smilies018.gif

edlsang 發表於 2011-4-25 22:26

恭喜師兄 2 ch 昇級,相信十分靚。

koo9726 發表於 2011-4-25 22:50

真係唔錯{:6_193:}

radhk 發表於 2011-4-25 23:05

真係估唔到唔會boom.

恭喜晒. 呢排我都有d身痕相換speaker, 不過. 都係諗bookshelf.

PP-HK 發表於 2011-4-25 23:32

師兄小心隻狗喺喇叭腳度疴尿呀!!!
avlam 發表於 2011-4-25 21:41 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

痾尿就唔會, 因為佢唔敢係廳痾尿既, 不過用口咬或者抓就有d驚嗱, 以前部ps2就係俾佢ko左。{:6_125:}

PP-HK 發表於 2011-4-25 23:34

回復PP-HK

睇完Ching篇report! 真係好開心! 事関我既聽環境同你都好相似! (speaker are 5 ft apar ...
chanwt 發表於 2011-4-25 21:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

香港地方真係最大問題, 係舖頭試佢既音牆可以去到10幾廿呎濶, 係屋企頂多8-9呎。而且, 因為佢氣孔係前面, 距離皇帝位又近, 難免d聲較為埋身。

leo25 發表於 2011-4-26 00:10

好靚仔 {:6_238:}

PP-HK 發表於 2011-4-26 00:24

講完stereo又想講下av...

不過, 想講兩句先, 頭先講既triangle同jmlab比較, 只係比較新舊喇叭的分別, 並不是牌子的對決, 事關兩者價錢差5倍, 就算完勝也沒有甚麼意思。

入番正題, 上集講到av的進步也甚為明顯, 但對quartet只是得一半的貢獻, 為甚麼呢?

av amp我用緊p記72, 以前玩yamaha都接近十年。72俾到我既高分析力同力度, 特別係punch的速度感真係冇得頂。不過, 習慣了y記聲底的我, 久而久之就感覺到包圍感不足的問題, 另外, 自己用緊既十仔又唔係皮幾兩皮咁勁, 前置既低頻又不能彌補這方面的問題。

806s的出路...

曾有衝動賣它出去, 因為屋企無法容納咁多喇叭, 但呢對野以咁價錢同表現, 真係買唔番, 叫我以3-4k放佢出去, 我好唔捨得。最近, 被一個post的啟發, 何不將佢轉做後置呢, 坐言起行, 將quartet安頓好就將806s放到後置架上, 雖然佢都幾大隻, 但還勉強放得下。

玩完一大輪stereo後當然係試av啦, 首先set MCACC, 不過由於我都好熟悉幾隻喇只的特性, 所以只係係EQ度稍為調整同收細前置的音量而已。註: 扮到咁專業咁, 實際上只係一個字----懶!{:6_138:}

攞隻阿凡達黎做試音同fine tune, 一開機已覺得好唔同, 包圍感好豐富, 而低頻係充斥住成個空間但又冇boom喎, 反而以前用EQ夾硬谷對806s仲試過boom到玻璃窗都震哂。同時, 當d低頻出時, 唔再係一舊咁湧出黎, 而係一浸浸咁係前面打埋身, 就好似一幅牆咁壓埋黎, 感覺好過引。而後置的改變不單止包圍感提升, 各喇只的協調性也好了不少, 至少唔會後置一下聲就冇左, 個連貫性係實在左好多。係入手前置時我做了頗多功課, 特別係有關驅動力及damping factor的關係, 當amp的damping不足時, 喇叭的表現會有拖尾感, 低頻慢且亂, 所以容易有駐波的問題出現, 結果就係boom了。相反, 如果over damping又點呢, 喇叭會變得好快收, d聲出得快又收得快。由於而家市面上既av amp的力水已唔係幾年前咁簡單, 而我用緊既後置B&W LM1又細細隻, 每次佢出聲都係好快, 所以包圍感就唔夠了, 而p記又唔似y記咁利用delay去做番個音牆, 就好容易有單薄的感覺出現, 呢點無論個MCACC點先進, 都難以解決。當然,我唔敢斷言以前係有over damping的情況, 但結果總比過程重要, 而家俾到我既係一次過解決了兩個問題, 心滿意足了。{:6_208:}

{:6_155:}

edhuen 發表於 2011-4-26 01:08

PP-HK, 有新野玩, 所以車都唔出, enjoy
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 我的第一對座地喇叭triangle genese quartet入宮了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。