kenny238 發表於 2010-8-14 19:39

回復 153# timmywan

你不是去華强的嗎{:6_141:} 這麼快回家.有什麼收鑊?

kenny238 發表於 2010-8-14 19:40

回復 153# timmywan

幾時有時間來我家?

avmilk 發表於 2010-8-14 23:05

kenny, 多謝你既招待!

kenny238 發表於 2010-8-15 02:18

ok冇問題.星期二晚好嗎?心心放假我下午去他家家訪.

kenny238 發表於 2010-8-15 02:20

回復 173# avmilk

多謝你同我調校先真{:1_335:} 有時間再上來玩.

fuman0123 發表於 2010-8-15 07:58

kenny238師兄:
首先好開心你繳請我上你屋企試試你套機!{:6_142:}
係度我想講講係你度試聽後嘅感受:{:6_175:}
首先一入屋俾我的感覺係好發燒,亦可講係高燒!!你係個廳度舖滿黑色嘅地毯,而牆身全部掛上黑色嘅絨布嚟包圍住全個廳,更燒嘅係連天花板都貼滿黑色嘅絨布同絨紙,直頭做出一個投影機最想去嘅樂園!{:6_190:}效果係全黑,熄燈後簡直伸手不見五指!!!試問有幾多人夠膽係個廳咁做,仲唔係高燒{:6_193:}
先講講畫面,雖然你用只係一部高清入門Sony VPL-HW15 投影機,但在你漆黑環境低下,畫面有不錯嘅效果,絕對能發揮到呢部投影嘅所長!!!{:6_183:}
另要講講你嘅主角,就係8部馬仔獨立後級,同雙中置雙超低嘅效果啦!
我本人從未聽過ONKYO嘅AMP,今次順便可以係你度試埋㖭,當然我唔能夠試到ONKYO獨立出聲嘅效果,但亦可感受到ONKYO加了後級嘅效果原來係可以好細緻同弱音是咁豐富,同加後級係可令到每隻喇叭出來的聲音係充滿力量,聽出來除了力量,還有質感都大大提升,感受過後,俾我知道加後級會係我末來嘅目標{:6_238:} 呢個對我嚟講係—個得著!!!
至於有好多師兄對你嘅雙中置擺位都有不同嘅見解或誤解?當日我親身領教過{:6_190:} 你Toe-in角度完全能將人聲set在投幕中位,還有移動感呢part都做得非常出色,聲音由左至右或右至左都連冠在一起,亦俾我知道當晝面越大要中置聲音填滿畫面?雙中置係有必要!!
其實道理好簡單:如果你用120寸或150寸大銀幕,往往銀幕闊度都超過10尺或以上,若唔係用透聲幕?將左右聲道及中置都放進銀幕背後,試問一隻中置又怎能填滿呢個超大畫面呢!!!!!!!要注意:中置唔係淨出人聲,還有好多爆破聲及環境聲!!!
最後你用兩隻sunfire HRS-10超低,出來嘅力量同質感,絕對比起用一隻HRS-12更強,低頻下潛力都非常強,雙10寸速到又快,講快當然唔能夠同MK比,但絕對唔慢..........正呀!!!{:6_193:}

fuman0123 發表於 2010-8-15 09:07

師兄係度祝你越玩越靚....越玩越精彩!!!!{:6_196:}

係到想同大家講講,其實每個人都一定唔能夠玩晒所有機同器材,若要提升自己的知識同技術,就應該多D去吸收唔同師兄意見,或去感受一下人地套機,自己先會有進步嘅空間{:6_238:}千祈唔好做井底之蛙(其實我一直都想去感受下唔同器材,就今次為例可以見識到kenny兄教機功力,又可為自己增加一點知識啦,幾好)

kenny238 發表於 2010-8-15 13:45

回復 177# fuman0123

很多謝師兄的意見{:6_122:} 要投影機時請我上來交留下.

kenny238 發表於 2010-8-15 13:51

回復 179# hklazyman

我套機其實都是7.1效果.玩8.2是加强睇戲事的效果.張唔救的聲音加厚去做得好少少.

鐵心心 發表於 2010-8-15 13:52

kenny兄果度係好毒既地方{:6_174:}
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 8.2聲道的家(今天終於有相看)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。