cheungyunwai 發表於 2023-9-17 13:19

三年又更新一下先加小小升級後嘅感覺

三年前嘅組合
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=314807&mobile=2]https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=314807&mobile=2

有感mk 750在我空間開始感覺有吃力,所以有以下嘅改動:
客廳+影音空間大約210尺成方形
不能做全黑(點解我諗大家都明😂)
做到7成已滿足,畢竟都係*家庭*行先嘅影院(內心其實好羨慕其他人能做全黑,但諗到老婆塊面會更黑嘅時候就唔敢再諗😂)之前因為天花吊架阻Q住一直令到天花喇叭聲音唔對稱嘅問題,終於趁着老婆放幾日大假游說合力清走,順便裝埋朋友介紹用嘅雲擴散(做可拆式加厚板係底)

以下係器材嘅升級+小小感受

TV sharp 70寸 LED> LG 65 OLED GX
(方便睇Netflix、迪士尼+ 有幾好嘅畫面)

Front LR Mk750 > M&K S150 mark 3
(音壓大之下嘅失真都比之前更低,另外聲音從容、厚實)

C MK 750 > M&K S300
(對白聲厚&有質感)

Surr 55T > M&K S300T
(環繞聲聲原來可以係甘樣打埋嚟)

受惠於可拆走吊架,梳化推向前推,可以玩埋Surr back SS150
(多左佢sb 就等於有同冇嘅分別,冇嘅時候啲聲音係會消失咗,建議裝到一定要裝)睇topgun2感受嘅刺激感係一流

Atmos KEF 301 > M&K MP7 x 4
甩箱感強左,定位清晰,聲音與其他喇叭更連貫

Subwoofer MK MX250 > M&K X15+
每一下都好有質感,有佢嘅存在令整套系統音場更完整,係命胍

Player Oppo 105 > Panasonic ub9000 + 9708+ Nas(玩files實在太方便😚😚)

power amp Cary 7b > Cinenova Grande 7 推地面7隻
(性價比一流,推力大自我感覺良好)
Cary 7b就退位只負責Atmos x 4

窗簾 由斑馬簾(半遮光)> 吸音絨面(全遮光)
(感覺聲音更乾淨,弱音凸出,整體畫面令我部老爺投影機也有明顯提升)

前級Anthem avm60 >未有意慾升級,除非中左六合彩😂樹皮ing

貓貓:由2隻> 3隻(準備第4隻)
(頭暈😂)

GaRyShum@G 發表於 2023-9-17 14:15

最強の家庭影院{:6_128:}

marco 發表於 2023-9-17 14:41

喇叭做足護操施,照顧周全{:1_326:}{:1_326:}{:1_326:}

cheungyunwai 發表於 2023-9-17 14:48

marco 發表於 2023-9-17 14:41
喇叭做足補鑊操施,照顧周全

師兄好眼利☺️

wayne0503 發表於 2023-9-17 17:19

我都係用MP7做天空聲道,但我係on-wall 真係冇諗過做ceiling 因為都幾重 但MP7啲聲又真係好細緻做Atmos效果好正👍🏻

cheungyunwai 發表於 2023-9-17 19:36

wayne0503 發表於 2023-9-17 17:19
我都係用MP7做天空聲道,但我係on-wall 真係冇諗過做ceiling 因為都幾重 但MP7啲聲又真係好細緻做Atmos效果 ...

都厚重,我都係靠佢嗰兩個螺絲窿,再用大頭螺絲然後四邊用硬墊攝實佢都好穩陣,冇錯佢啲聲都算幼細

avsuperman 發表於 2023-9-17 20:45

恭喜升級玩到心頭好

lulled 發表於 2023-9-17 22:17

{:6_193:}

李好野@76 發表於 2023-9-18 00:28

好毒!似識到壞蛋搞到周身痕{:6_138:}

cheungyunwai 發表於 2023-9-18 00:56

李好野@76 發表於 2023-9-18 00:28
好毒!似識到壞蛋搞到周身痕

一入虎穴,徹夜難眠,唯有科水解毒{:6_165:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 三年又更新一下先加小小升級後嘅感覺

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。