設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 三年又更新一下先加小小升級後嘅感覺

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

三年前嘅組合
[url=https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=314807&mobile=2]https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=314807&mobile=2[/url]

有感mk 750在我空間開始感覺有吃力,所以有以下嘅改動:
客廳+影音空間大約210尺成方形
不能做全黑(點解我諗大家都明😂)
做到7成已滿足,畢竟都係*家庭*行先嘅影院(內心其實好羨慕其他人能做全黑,但諗到老婆塊面會更黑嘅時候就唔敢再諗😂)之前因為天花吊架阻Q住一直令到天花喇叭聲音唔對稱嘅問題,終於趁着老婆放幾日大假游說合力清走,順便裝埋朋友介紹用嘅雲擴散(做可拆式加厚板係底)

以下係器材嘅升級+小小感受

TV sharp 70寸 LED> LG 65 OLED GX
(方便睇Netflix、迪士尼+ 有幾好嘅畫面)

Front LR Mk750 > M&K S150 mark 3
(音壓大之下嘅失真都比之前更低,另外聲音從容、厚實)

C MK 750 > M&K S300
(對白聲厚&有質感)

Surr 55T > M&K S300T
(環繞聲聲原來可以係甘樣打埋嚟)

受惠於可拆走吊架,梳化推向前推,可以玩埋Surr back SS150
(多左佢sb 就等於有同冇嘅分別,冇嘅時候啲聲音係會消失咗,建議裝到一定要裝)睇topgun2感受嘅刺激感係一流

Atmos KEF 301 > M&K MP7 x 4
甩箱感強左,定位清晰,聲音與其他喇叭更連貫

Subwoofer MK MX250 > M&K X15+
每一下都好有質感,有佢嘅存在令整套系統音場更完整,係命胍

Player Oppo 105 > Panasonic ub9000 + 9708+ Nas(玩files實在太方便😚😚)

power amp Cary 7b > Cinenova Grande 7 推地面7隻
(性價比一流,推力大自我感覺良好)
Cary 7b就退位只負責Atmos x 4

窗簾 由斑馬簾(半遮光)> 吸音絨面(全遮光)
(感覺聲音更乾淨,弱音凸出,整體畫面令我部老爺投影機也有明顯提升)

前級Anthem avm60 >未有意慾升級,除非中左六合彩😂樹皮ing

貓貓:由2隻> 3隻(準備第4隻)
(頭暈😂)

評分

參與人數 23威望 +1316 金錢 +1236 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 師兄報告詳盡,真正用家心得。
frankpoon + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
avbaby + 20 + 20 正到冇朋友
zairen + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
Prince168 + 10 + 10 恭喜Ching!!!
mchan6 + 10 + 10
hangshun + 56 + 56
Ep-71 + 10 + 10 好強的影院???
ckin + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
MDLP + 80 + 80
Ken134547 + 50 + 50 恭喜Ching!!!
chhanthony + 80 + 80
rockyw + 10 + 10 MK SOUND 無論 環境 同荷包我都只能望門輕.
mangyu + 10 + 10
qoakzm + 10 + 10
Foreverwest + 20 + 20 恭喜Ching!!!
koo9726 + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!
wayne0503 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
pac + 80
iversonhui + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

鉑金玩家

最強の家庭影院

白鑽玩家

喇叭做足護操施,照顧周全

黃金玩家

marco 發表於 2023-9-17 14:41
喇叭做足補鑊操施,照顧周全

師兄好眼利☺️

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
marco + 20 + 20 大家都係惜機之人

查看全部評分

鉑金玩家

我都係用MP7做天空聲道,但我係on-wall 真係冇諗過做ceiling 因為都幾重 但MP7啲聲又真係好細緻做Atmos效果好正👍🏻

黃金玩家

wayne0503 發表於 2023-9-17 17:19
我都係用MP7做天空聲道,但我係on-wall 真係冇諗過做ceiling 因為都幾重 但MP7啲聲又真係好細緻做Atmos效果 ...

都厚重,我都係靠佢嗰兩個螺絲窿,再用大頭螺絲然後四邊用硬墊攝實佢都好穩陣,冇錯佢啲聲都算幼細

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

恭喜升級玩到心頭好

鉑金玩家

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

好毒!似識到壞蛋搞到周身痕

黃金玩家

李好野@76 發表於 2023-9-18 00:28
好毒!似識到壞蛋搞到周身痕