pac 發表於 2022-9-26 19:08

The Reference meta VS The Reference小小報告

在未收到依三隻The Reference meta之前,我覺得
The Reference mate只係加咗MAT技術在Uni-Q後面啫,
到開聲果下就發覺把聲同我對The Reference 5啲聲完全唔同,{:8_370:}
心想冇理由改動小小就可以差咁遠㗎?於是乎上網做資料蒐集先至發覺連
Uni-Q都有所改良。
我比較過The Reference5 meta 同我對The Reference 5 音箱上的尺寸是完全相同的,
但我發覺音箱用料The Reference5 meta 是比較實淨一啲。
或者而家比較下音色上兩代The Reference5有什麼分別?
首先要決定好出氣孔嘅長短先,我係用上短下長出氣孔嘅。

The Reference5 meta 比較The Reference 5 有以下幾點改進
1)人聲唱歌更有感情。歌者唱歌時用力大小都聽到,尾音較The Reference 5長,
2)分析力較佳,很多弱音都聽得清清楚楚,堂聲也較吸引,應該係拜Mat技術所賜。
3)定位較準,音場比The Reference 5 更大。音場不單止深左而且更闊
但又不失厚潤感。一個字「正」。{:8_368:}
4)低頻更勁。其實The Reference 5嘅低頻已經好勁吓點知The Reference 5 Meta
更勁,
覺得係由50HZ-80HZ之間加左,就係依啲低頻改進令到The Reference 5 Meta 聽歌或者睇戲
動態改進不少。
我嘅多聲度系統分頻點是設定在50HZ,你冇聽錯係50Hz,好老實講依個分頻點唔係隻隻喇叭都可以做得到,
要對喇叭本身係有能力潛到咁低而且仲可以發揮得好先至可以做到,好多喇叭在 90hz 已開始 roll off。
分頻點set到50 HZ有乜好處呢?好處系你會聽多咗好多嘢,音場亦都會比80 HZ大好多,
連其他連貫性定位都可以一一改進,當然除咗喇叭要潛得咁低之外擴音機都要夠力至得,SET 到50HZ分頻點
喇叭變相大食咗,對擴音機嘅要求就會大咗,拾仔都要有返咁上下級數要在50HZ樓下運作小啲力水都唔得。

兩聲道篇

DANNY SUMMER - (AM) 2 結他低泣時

感覺夏韶聲唱歌慘左
因為有感情咗,呼吸聲,力度轉換都明顯左,音場深但不失好潤而且闊咗,結他聲嘅感染力都強左。
Blue Night CD2I Will Survive

除咗聽到唱歌嗰個有幾肉緊仲聽到嗰啲牛筋聲埋曬身,記得聽埋最尾嗰啲掌聲範圍仲好大。
Manger - Musik wie von einem anderen Stern
15 The O-zone Percussion Group - Jazz Variants

依套鼓好多時都用嚟試音,開聲定位好準,爽快,低頻嘅控制力都做得好好尾段一段急速嘅鼓聲完全唔會亂,最鍾意佢嗰啲鼓皮聲清脆爽快絕不含糊,尾段果下大鼓聲力量好足。

多聲道篇
The Eagles - Farewell 1 Tour - Live From Melbourne 28 cut hotel California

呢一段我成日都播嚟聽㗎啦,但係呢一次覺得就係最正啦,音場大晒現場感好足,最正係最尾嗰段嗰啲觀眾掌聲嗰種包圍咁真係冇得頂。
張惠妹演唱會第十六CUT

聽到張惠妹把聲好有感情,四周空間感好好堂聲好足,完全感受到佢係系個HALL唱緊歌嘅。而且背景音樂同人聲嘅分離度都好好。

Morbius

播吓尾嗰段聽吓啲大環境聲,嗰啲蝙蝙蝠變得又多又密,感覺個人完全比蝙蝠包圍着,密度好高,令到個人睇戲都投入咗。

同場加映The Reference 5做surround 喇叭,好難得有四隻The Reference 5喺手梗係唔好嘥料啦玩盡佢.

首先非常多謝三位師兄落力幫忙又抬喇叭又駁線,{:6_162:}

READY PLAY ONE 第二cut
搞好晒一開聲大家只有一個表情「嘩一聲」嗰啲密度直頭系密到黐咗線,之前未聽過,而且啲低頻進一步同環境溶合,勁得嚟又好自然,包圍感正到不得了,好勁。
下面果段條女可以系頭頂轉一圈

整體上我覺得The Reference meta同ANTHEM AVM90 好夾,ANTHEM 取向是分析力高,做到乾淨音效,而今代The Reference mate 更能把這方面強項發揮得淋漓盡致

Ken134547 發表於 2022-9-26 21:14

呢啲大師級嘅報告,真係毒到不得了{:1_260:}

pac 發表於 2022-9-26 21:19

Ken134547 發表於 2022-9-26 21:14
呢啲大師級嘅報告,真係毒到不得了

你得閒就嚟聽下啦,就快還架喇{:6_190:}

Ken134547 發表於 2022-9-26 21:28

你得閒就嚟聽下啦,就快還架喇

Yes sir 盡快安排行程{:1_328:}

fm31331 發表於 2022-9-26 23:54

Showroom 都唔會咁玩,真係強勁!{:6_138:}

mantam121 發表於 2022-9-27 08:20

真係沒有最好,只有更好。之前都有去PAC大哥度聽過reference 5 ,今次有幸再到大哥度聽新既reference 5 meta ,新款在各方面都比舊款優勝,個人覺得尤其是在低頻控制方面,另外玩四隻reference 5,果個空間密度真係太驚人,最後好多謝PAC大哥比我可以聽到啲好嘢🙏🏻

pac 發表於 2022-9-27 08:24

mantam121 發表於 2022-9-27 08:20
真係沒有最好,只有更好。之前都有去PAC大哥度聽過reference 5 ,今次有幸再到大哥度聽新既reference 5 mat ...

多謝你幫忙擺陣就真{:8_390:}

Benip 發表於 2022-9-27 09:19

你得閒就嚟聽下啦,就快還架喇

申請延期得唔得呀

pac 發表於 2022-9-27 09:39

Benip 發表於 2022-9-27 09:19
申請延期得唔得呀

我想借一世{:8_390:}

ken01010 發表於 2022-9-27 10:04

小弟有幸到PAC 大師家中感受一吓 Reference Meta, Meta 版在2 Ch.中, 相比舊版, Meta明顯在分析力, 密度, 都比之前高咗, 尾音亦舒服咗, 歌手嘅感情, 亦豐富咗, 不得不提個低音, 比之前量更多, 但恰到好處, 沒有過量, 十分好聽, 如果用緊舊版 Reference, 絕對值得考慮upgrade 上Meta
PAC大師亦將原本嘅一對舊版Reference 5作surround 用. 嘩...4隻Reference 5睇戲, 真係不得了, 整個連貫性, 包圍感, 立即高咗2班, 再配合埋 AVM90,簡直係無械可擊
多謝PAC大師熱情款待, 好讓小弟一試 Reference 5 Meta,同埋 Reference 5 x 4嘅威力
頁: [1] 2 3
查看完整版本: The Reference meta VS The Reference小小報告

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。