hmsam 發表於 2024-9-17 15:40

受害者來輝輝手 +3{:1_352:}

c...mancheung 發表於 2024-9-17 23:26

mark1 發表於 2024-9-17 01:20
PC用POTPLAYER 可最少用 4:2:0 出,player 經HDMI只能最少用4:2:2 出,不是4:4:4 ,當然亦都可以,咁就唔 ...

mark師兄其實4k remux uhd 裡面的video info係 yuv 420所以小弟認為冇必要 無中生有地 up去yuv444,因為影片本身已經缺少了,yuv444只存在戲院放映的母帶備份

回應你post第一行講鬼佬玩家已經用緊capture card駁去htpc運行madvr做影像處理
我諗係因為用uhd碟機播正版4k碟,可能有d方法可以只讀光碟的raw data,video的資訊就bypass左碟機的影像晶片,直接去htpc做影像解碼同渲染只即係你講的升頻去rgb然後16bit dithering
而audio就去av amp

其實睇返dobly vision白皮書
full enhancement layer即係完整版dobly vision影片的解碼
要分別採用兩粒解碼晶片同時解4k同full hd
所以白皮書用的reference機種係oppo 203
所以tvbox對於播呢類影片就完全失效

cheungyunwai 發表於 2024-9-18 01:27

Ai式無限Loop啟動{:1_328:}

sanlamsan 發表於 2024-9-18 02:27

c...mancheung 發表於 2024-9-17 23:26
mark師兄其實4k remux uhd 裡面的video info係 yuv 420所以小弟認為冇必要 無中生有地 up去yuv444,因為 ...
C…man Cheung師兄你好;
其實4k remux uhd 係咩嚟?
yuv 420up去yuv444,請問係咩技術?
戲院放映的母帶同影碟又有咩分別?

其實madvr咩嘢嚟架?
uhd碟機播正版4k碟,點分辨出是否正版?
光碟的raw data,係點架?
點解叫做htpc做影像解碼同渲染?點染?
升頻去rgb其實個過程係點嘅呢?
audio就去av amp,呢個操作叫做乜嘢呢?

dobly vision白皮書,呢本書喺邊度可以睇到啊?
抱歉太多問題唔明,師兄可唔可以解答吓,新手真係唔明?

mark1 發表於 2024-9-18 14:45

mark師兄其實4k remux uhd 裡面的video info係 yuv 420所以小弟認為冇必要 無中生有地 up去yuv444,因為 ...

video info 420 正常的, 但您睇倒既任何影像都係444/RGB,如果真係睇倒,就會係一格格或者一條條架喇。問題係用咩DEVICE/技術黎升420 (碟DATA)=>422=>444 即。

如果戲院母帶係444 咁就唔使解直出,我地都唔使搵野解,因為在座應該都無一間戲院,就唔使買戲院器材。{:1_343:}

可以google 再了解420 422 444 咩黎先{:1_351:}

E.G.
https://personalaudio.hk/2018/01/12/ycbcr-rgb-4k-60-444%EF%BC%9F/

mark1 發表於 2024-9-18 14:46

fishbone8822 發表於 2024-9-17 13:37
+1, 受害者來輝輝手

骨爺唔好玩我,我係個普通玩家黎渣。{:1_352:}

mark1 發表於 2024-9-18 15:03

cheungyunwai 發表於 2024-9-18 01:27
Ai式無限Loop啟動

生活從此不一樣{:1_341:}

cheungyunwai 發表於 2024-9-18 16:35

mark1 發表於 2024-9-18 15:03
生活從此不一樣

歌都有得唱,問題天天都多Billy吧啦Billy吧啦{:1_340:}

Ep-71 發表於 2024-9-19 11:01

cheungyunwai 發表於 2024-9-18 16:35
歌都有得唱,問題天天都多Billy吧啦Billy吧啦

{:6_208:}{:6_217:} {:6_237:} {:6_218:} {:6_220:}

yhm88 發表於 2024-9-21 10:38

請教一下,我有部oppo 205, 係咪可以用205嘅HDMI 去 電腦capture card , 而audio 就用205 嘅 HDMI audio out 去 AV AMP ? 唔使另外買player?
謝謝
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13
查看完整版本: 完美影音分家 HTPC 變山寨宇宙級影像處理器

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。