mark1 發表於 2024-9-2 10:27

Derekchan@G 發表於 2024-9-1 18:08
大佬mark想問下 anthem呢d av int amp通常用咩音控會係jrc定dsp做埋digital volume。另外對於network b ...

Derek兄,小弟玩D入門級野無咁PRO,未能回答,唔好意思{:1_352:}

sanlamsan 發表於 2024-9-2 21:32

mark1 發表於 2024-9-2 10:27
Derek兄,小弟玩D入門級野無咁PRO,未能回答,唔好意思

答一次唔緊要,跟住陸續有來嘅,無限輪迴式問題先至係精粹!

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=350963&extra=page%3D3&fromuid=15369&mobile=2

cheungyunwai 發表於 2024-9-2 21:41

sanlamsan 發表於 2024-9-2 21:32
答一次唔緊要,跟住陸續有來嘅,無限輪迴式問題先至係精粹!

果然心水清,一個回覆包含數個問題{:1_328:}

angeldark 發表於 2024-9-8 23:10

請問依兩張卡深水埗腦場/旺角可以買到嗎?

A) BlackMagic DeckLink Mini Recorder 4k (4k30) (~HKD$1700) <=== 推薦
B) BlackMagic DeckLink Quad HDMI Recorder (4k60) ($DOUBLE) 依兩張卡完美支持。

;已買入A) thx 師兄

Derekchan@G 發表於 2024-9-10 19:38

cheungyunwai 發表於 2024-9-2 21:41
果然心水清,一個回覆包含數個問題

其實你用tvbox播片已經完成左影像解碼 chroma upscaling yuv轉換成rgb dithering
而家又轉去電腦的madvr重複做多次一樣的工作
定系madvr只系做hdr to sdr tonemapping?
其實投影機同埋tvbox定還系光碟機本身已經有hdr tonemapping去sdr
不過基於投影機原理系冇可能做到好似oled甘樣原生做到重播hdr影片
你甘用電腦tonemapping睇的畫面已經偏離左電影製作人想觀眾睇到的畫面
你睇戲院上映的電影都冇hdr版
人地部投影機幾錢用家的投影機又幾錢
投影機用家都係睇返sdr版啦

pac 發表於 2024-9-10 21:36

Derekchan@G 發表於 2024-9-10 19:38
其實你用tvbox播片已經完成左影像解碼 chroma upscaling yuv轉換成rgb dithering
而家又轉去電腦的madvr ...

我路過都想講少少野。
MADVR 不一定要把HDR 轉做SDR 去睇的。
我自己都係用投影機去直睇HDR嘅片,MADVR唔止可以做tonemapping
仲可以優化畫面,是值得使用的軟件。
不過我都唔係好贊同用Madvr 去把HDR 轉做SDR 去睇,除非你部投影機無HDR解碼啦

mark1 發表於 2024-9-17 01:20

而家又轉去電腦的madvr ...

PC用POTPLAYER 可最少用 4:2:0 出,player 經HDMI只能最少用4:2:2 出,不是4:4:4 ,當然亦都可以,咁就唔係 已經完成左影像解碼 chroma upscaling yuv 轉換成rgb dithering,所有影像顯示都係要UP到4:4:4 亦即係RGB既信息量,MADVR 仲要係全程使用16bit高精度處理,最終16bit處理後會抖動(dither)到RGB的色深輸出。
所以唔使而家又轉去電腦的madvr重複做多次一樣的工作

madvr 如果PC用POTPLAYER 只能由MADVR做埋upscaling ,如果輸入係PLAYER 444 可只系做hdr to sdr tonemapping,或upscaling 422=>444 + hdr to sdr tonemapping
投影機同埋tvbox定還系光碟機本身已經有hdr tonemapping去sdr,但大部份都慘不忍睹。MADVR做完UPSCALE TONEMAP計好每格既光度出,用SDR黎裝住D DATA,最后出既一樣係HDR/DV既影像,唔用HDR出係因為唔使出投影再做多次TONEMAP 搞亂D DATA咁解即。除非部投影做TONEMAP仲準過MADVR,暫時未見過有機可以做倒。{:1_352:}

投影機同OLED 一樣都係果個原理去做TONEMAPPING,只係大家技術方法取向不一樣。電視TONEMAP易做D係因為本身NITS夠大,唔使點技術都出倒好,同埋電視放去邊都一樣咁光,好易SET好個TARGET NINTS,比您去邊度睇都岩數; 投影NITS數細,先要求高,每部投影機,幕,環境都影響個光度,TARGET NITS唔同,最好就DTM好,比投影出返岩既畫面。

任何人用任何設備,要解講電影製作人MIXING時既聲或畫,都一樣會偏離左電影製作人想觀眾睇到的畫面/聲,因為您唔係響返MIXING個STUDIO度播返出黎,大家都只係MADVR用高質素既方法黎解畫咁解。

戲院上映的電影似乎同家用既DATA不一樣,佢地有另外一套系統,應該唔係用HDR/ NON-HDR 黎咁分。

戲院用既投影機同家用的分別唔一樣,好難比較,唔會拎部家用機放去戲院,亦好少放部戲院機響屋企,無話邊個一定好, 貴唔一定就係好。比部10000流明既戲院機打80 寸,又未必岩。要因地制宜。
暫時睇香港大部份投影機用家都係優先睇HDR版,無就睇SDR,始終信息量大好多。

盡量解答師兄問題,有錯請吊正。如果對MADVR有興趣,google 都搵倒好多資料。{:1_341:}

cheungyunwai 發表於 2024-9-17 09:55

mark1 發表於 2024-9-17 01:20
PC用POTPLAYER 可最少用 4:2:0 出,player 經HDMI只能最少用4:2:2 出,不是4:4:4 ,當然亦都可以,咁就唔 ...

真玩家🤤,有時未玩過或者根本唔會玩就吾會感受到箇中嘅分別,尤其呢啲又毒又技術性嘅嘢真係害人筆錢{:1_339:}

fishbone8822 發表於 2024-9-17 13:37

cheungyunwai 發表於 2024-9-17 09:55
真玩家🤤,有時未玩過或者根本唔會玩就吾會感受到箇中嘅分別,尤其呢啲又毒又技術性嘅嘢真係害人筆錢{:1_ ...

+1, 受害者來輝輝手{:6_140:}

Ep-71 發表於 2024-9-17 13:42

受害者來輝輝手 +2 {:6_125:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 完美影音分家 HTPC 變山寨宇宙級影像處理器

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。