MDLP 發表於 2022-8-2 11:26

AndyCCC 發表於 2022-8-2 10:44
有冇好似KC62咁細隻但價錢平嘅選擇?或者梳化底低音可考慮嗎?

又要細又要平
最後個結果同你隻RH一樣
錢又洗咗心機又花咗但最後冇後果

MDLP 發表於 2022-8-2 11:27

jamesbond 發表於 2022-8-2 10:57
如果我係你會改用soundbar,對座地留返黎聽音樂

其實返唔到轉頭

MDLP 發表於 2022-8-2 11:28

leung133 發表於 2022-8-2 11:05
我同你個SURROUND都係差不多位,我就會較細左右-3DB,因為真係太近耳仔,
令到上面果兩隻效果會差左,
同埋FHL...

輕輕調教過但角度唔好射正隻耳仔都ok

AndyCCC 發表於 2022-8-2 11:29

MDLP 發表於 2022-8-2 11:24
Surround 分頻你可以自己試
天花單元細真係冇得搞
就算喺75個dB大家一樣咁大聲

所以下一步都會更換好啲嘅天花單元,但係又要頭痛諗下點安裝先得

MDLP 發表於 2022-8-2 11:31

AndyCCC 發表於 2022-8-2 11:29
所以下一步都會更換好啲嘅天花單元,但係又要頭痛諗下點安裝先得

你都做咗入牆線
唔通又喺天花開多四個窿掘多四條糟

AndyCCC 發表於 2022-8-2 11:32

MDLP 發表於 2022-8-2 11:31
你都做咗入牆線
唔通又喺天花開多四個窿掘多四條糟

諗住喺現有嘅喇叭架基礎下,換對可以潛低啲嘅喇叭咋

AskaLung@FB 發表於 2022-8-2 11:49

AndyCCC 發表於 2022-8-2 11:32
諗住喺現有嘅喇叭架基礎下,換對可以潛低啲嘅喇叭咋

除咗前置可以潛得低之外,基本上除咗有超低音輔助之下根本冇可能做到,唔通你將所有天花同surr都換晒八吋以上咩,根本就冇可能

jamesbond 發表於 2022-8-2 11:56

MDLP 發表於 2022-8-2 11:27
其實返唔到轉頭

玩surround唔用subwoofer,其實點拆都拆唔掂

AndyCCC 發表於 2022-8-2 11:58

AskaLung@FB 發表於 2022-8-2 11:49
除咗前置可以潛得低之外,基本上除咗冇超低音輔助之下根本冇可能做到,唔通你將所有天花同surr都換晒八吋 ...

呢樣當然,但依家因為要就一對RH衛星而要被迫上到200分頻又實在太高,所以睇下換對可以落到100或更低嘅。重低音聽完晒大家意見,應該都係要買,只係要攞批文唔容易

Mingmingday 發表於 2022-8-2 12:00

純分享,你呢個玩法基本上係我兩年前仔仔出世時的擺法,但當時天空只能用反射喇叭,另外有隻八吋低音,但沒有接駁是因為會震醒個仔,集合我嘅經驗,如果睇啲冇乜動態電影或者試機碟係有啲效果,當我仔一歲時我用返舊時啲垃圾bose喇叭加咗rh, 另外接駁番低音,我大膽講效果提升一倍,我當時未接駁十仔之前,我用一對雙8吋前置, 現在等我個仔三歲時,我諗我會上12吋十仔,因為搬咗屋現在5.1.4系統除咗中置外只能全部用 bose骰仔喇叭,8吋低音真係有啲唔夠做。
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 新手有關Atmos喇叭設定和角度問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。