AndyCCC 發表於 2022-8-2 09:50

MDLP 發表於 2022-8-2 09:12
將啲高空同環繞喇叭分頻點跟最細嗰隻180Hz先啦

都有諗過,但怕唔怕如另一位師兄所講會谷傷前面3隻大喇叭嘅低音單元?

規格上對surround KEF蛋仔規格去到70hz左右,包圍感聽落OK嘅。但係天空嗰兩對就一對90一對120 (但audyssey實測200),會唔會淨係天空4隻改180hz?

MDLP 發表於 2022-8-2 10:03

AndyCCC 發表於 2022-8-2 09:50
都有諗過,但怕唔怕如另一位師兄所講會谷傷前面3隻大喇叭嘅低音單元?

規格上對surround KEF蛋仔規格去 ...

Xover低音就唔會
LFE(0.1)就直接對喇叭及擴音機造成威脅
天花嗰四隻做返180Hz
Sur自己試下邊樣好啲
全部改曬180目的係要
Downgrade隻surround與天花差異縮少

MDLP 發表於 2022-8-2 10:07

講真隻高空喇叭物理上係擺height位置
加上單元又細隻
係好困難做到五雷轟頂

AndyCCC 發表於 2022-8-2 10:25

MDLP 發表於 2022-8-2 10:07
講真隻高空喇叭物理上係擺height位置
加上單元又細隻
係好困難做到五雷轟頂 ...

都明白要視覺優先,一定做唔到五雷轟頂嘅,只係RH細聲到好似完全冇存在過一樣

AndyCCC 發表於 2022-8-2 10:29

MDLP 發表於 2022-8-2 10:03
Xover低音就唔會
LFE(0.1)就直接對喇叭及擴音機造成威脅
天花嗰四隻做返180Hz

睇嚟要考慮下易入屋嘅低音,可能會考慮加隻6.5或者8吋 (我明白一吋長一吋強嘅道理,但要放隻6.5都唔易爭取,而且唯一放得嘅位已經放咗部風扇。。。)

天花會試下一齊180,Surround 我有少少保留,因為睇普通5.1電影嘅機會多,想優先保持住地面5隻嘅一致性,咁樣嘅想法可以嗎?

AndyCCC 發表於 2022-8-2 10:44

C-46 發表於 2022-8-2 08:59
分頻點係分落超低音度用,前置幫吾到你幾多,分分鐘仲谷壞個前置低音單完,其實你冇超低音,攪嗰啲嘢都冇 ...

有冇好似KC62咁細隻但價錢平嘅選擇?或者梳化底低音可考慮嗎?

tony019002 發表於 2022-8-2 10:51

就咁睇個廳大細
用衛星喇叭都覺得OK
但無左十仔就真係click左d..................
{:8_384:}

jamesbond 發表於 2022-8-2 10:57

如果我係你會改用soundbar,對座地留返黎聽音樂

leung133 發表於 2022-8-2 11:05

我同你個SURROUND都係差不多位,我就會較細左右-3DB,因為真係太近耳仔,
令到上面果兩隻效果會差左,
同埋FHL FHR如果可以放番出D,效果會好D

MDLP 發表於 2022-8-2 11:24

AndyCCC 發表於 2022-8-2 10:29
睇嚟要考慮下易入屋嘅低音,可能會考慮加隻6.5或者8吋 (我明白一吋長一吋強嘅道理,但要放隻6.5都唔易爭 ...

Surround 分頻你可以自己試
天花單元細真係冇得搞
就算喺75個dB大家一樣咁大聲
(先講音壓唔好講音質)
可能上多十個dB細嗰隻喇叭都已經走曬樣
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 新手有關Atmos喇叭設定和角度問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。