sinyick 發表於 2022-8-7 17:14

師兄,唔好介意,冇咗隻10仔,搞乜都冇撚用,Full range 都唔夠聲,仲要搞個分頻點!咪薄上加薄

mark1 發表於 2022-8-7 17:39

師兄,唔好介意,冇咗隻10仔,搞乜都冇撚用,Full range 都唔夠聲,仲要搞個分頻點!咪薄上加薄 ...

https://youtu.be/-5pehTOZeV4

係囉 不如聽下鬼佬點講 點解full range 都要10 仔,點解太細隻喇叭有十仔都搞5惦

AndyCCC 發表於 2022-8-8 18:43

MDLP 發表於 2022-8-7 16:32
你可以自己試吓
我估未必聽得出

近幾日做咗幾件事︰

1. CA22骰仔>Polk OWM3 (audyssey測到crossover在100hz,比之前200hz好太多了)
2. 加咗隻8" KEF入門低音
3. 按威廉sir建議改RH做TR

Audyssey後試咗少少,明顯進步好大,係低音同現場感返晒嚟,之前欠缺咗嘅天空聲道都重新聽得到,包圍感由淨得地下變成3D立體,好似會被戲入面嘅爆破聲嚇親自己以為真係有嘢爆咗一樣!

多謝晒MDLP師兄一直回答小弟嘅問題,感激不盡

AndyCCC 發表於 2022-8-8 18:45

師兄,唔好介意,冇咗隻10仔,搞乜都冇撚用,Full range 都唔夠聲,仲要搞個分頻點!咪薄上加薄 ...

加咗啦,雖然只係入門嘅8",都好咗好多!

AndyCCC 發表於 2022-8-8 19:00

mark1 發表於 2022-8-7 17:39
https://youtu.be/-5pehTOZeV4

係囉 不如聽下鬼佬點講 點解full range 都要10 仔,點解太細隻喇叭有十仔 ...

好呀,依家加咗已有明顯改善,將來或者試埋兩聲道都加十仔

calbee1128 發表於 2022-8-9 08:45

分分鐘用反射喇叭仲好過而家, 不過如果我係樓主,我唔會要RH ,貼牆真係冇乜意思,5.1.2 已經好夠(如果調教得好) 。
十仔如果要細隻SVS MICRO 3000 真係好嘅選擇

mark1 發表於 2022-8-13 11:09

分分鐘用反射喇叭仲好過而家, 不過如果我係樓主,我唔會要RH ,貼牆真係冇乜意思,5.1.2 已經好夠(如果調教 ...

後面用top height 會唔會好d

rockyw 發表於 2022-8-13 11:47

分分鐘用反射喇叭仲好過而家, 不過如果我係樓主,我唔會要RH ,貼牆真係冇乜意思,5.1.2 已經好夠(如果調教 ...

貼牆可以直接吧元向下 set做 top rear

rockyw 發表於 2022-8-13 19:41

AndyCCC 發表於 2022-8-7 10:36
又想請教一下你,如果我FH不變,RH嘅喇叭改assign為TR,睇atmos嘅效果會更好嗎? ...

師兄想問下OW3 本身有無包wall mount
有無得較埋角度

ivyang 發表於 2022-8-13 21:01

家庭影院無十仔?
即係煮飯唔落油,煮咩?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12
查看完整版本: 新手有關Atmos喇叭設定和角度問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。