baywatch 發表於 2022-7-26 09:58

請問各位,990B soundbar連LG C2 TV用,想問邊樣SET用C2 REMOTE控制SOUNDBAR開機及大細聲? 現時只有關機是同步,謝謝

MaxWu@FB 發表於 2022-7-27 11:00

請問如果家中有超短投同電視,如果有時用下電視又用下投影,個earc應該點設置

ChunWaiWu@FB 發表於 2022-7-28 23:08

請問,我剛剛試過用Nowe 機頂盒接駁落990b冇聲出!畫面係咁跳!

阿定 發表於 2022-7-29 07:55

ChunWaiWu@FB 發表於 2022-7-28 23:08
請問,我剛剛試過用Nowe 機頂盒接駁落990b冇聲出!畫面係咁跳!

Change HDMI Cable {:6_142:}

xyz56789xyz 發表於 2022-7-30 19:17

avgod 發表於 2022-7-12 10:50
音效修正 (沿用Q950A的EQ修正)

Standard Mode才生效

師兄入手Q990B一段日子,您喜歡呢個EQ SETTINGS 定係 surround 或者 Adaptive Mode 嘅聲?

mimowai 發表於 2022-7-31 06:54

xyz56789xyz 發表於 2022-7-30 19:17
師兄入手Q990B一段日子,您喜歡呢個EQ SETTINGS 定係 surround 或者 Adaptive Mode 嘅聲? ...

我電視 Q70T, 每次開機Q990b自動用 Adaptive Mode
所以現在用慣 Adaptive Mode 睇電視睇戲打機,聲音好似圍住自己咁

avgod 發表於 2022-7-31 11:25

師兄入手Q990B一段日子,您喜歡呢個EQ SETTINGS 定係 surround 或者 Adaptive Mode 嘅聲? ...

我平時用adaptive mode,如果睇有5.1或以上我就用返standard。聽音樂我又會用standard 又會用surround {:12_833:}

xyz56789xyz 發表於 2022-7-31 12:19

avgod 發表於 2022-7-31 11:25
我平時用adaptive mode,如果睇有5.1或以上我就用返standard。聽音樂我又會用standard 又會用surround {: ...

睇影碟先至用EQ SETTINGS?
Dolby True-HD Atmos / DTS:X呢啲Immersive Audio好似升去11.1.4好啲(SURROUND)但係弱聲咗,Adaptive 又怕味精咗,5.1 /7.1 就Standard 仲好啲添
NETFLIX / D+ 嘅聲E-AC3都壓縮過,Adaptive聽冇乜所謂。

xyz56789xyz 發表於 2022-7-31 12:26

mimowai 發表於 2022-7-31 06:54
我電視 Q70T, 每次開機Q990b自動用 Adaptive Mode
所以現在用慣 Adaptive Mode 睇電視睇戲打機,聲音好似 ...

師兄部Q70T 係咪 電視揚聲器+ Q990B先至自動變咗Adaptive*呀。
我部雞嘢 Q70A + Q950A (Q-symthony)一齊出聲就會咁,聲高咗同埋中置人聲變闊好怪。

mimowai 發表於 2022-7-31 21:05

xyz56789xyz 發表於 2022-7-31 12:26
師兄部Q70T 係咪 電視揚聲器+ Q990B先至自動變咗Adaptive*呀。
我部雞嘢 Q70A + Q950A (Q-symthony)一齊 ...

我冇用 Q-symphony, 剩係 Q990b 出聲, 每次開電視自動用 adaptive mode, 打機會自動轉去遊戲mode,但打完睇電視唔會轉mode, 停留喺遊戲 mode
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 2022 Q990B用家分享交流區 (1008.2固件) (#33樓 音效分享)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。