usopp 發表於 2022-7-30 18:50

其實要玩dsd 好似要真係1bit dac先發揮到?

gamma 發表於 2022-7-30 23:25

MDLP 發表於 2022-7-30 18:44
https://youtu.be/bX11AsKwNvY
TIDAL / RIP File / CD 盲測

條片隻歌有高清但唔知道佢tidal係用邊個版本

https://www.hdtracks.com/#/album/5df11f030bee25c09bc15428

個人覺得

dsd64 > 24/96 flac > cd > wav

ps dsd64 vs 24/96 flac , 分別非常非常之細, more a personal preference

gamma 發表於 2022-7-30 23:35

MDLP 發表於 2022-7-30 18:48
其實而家有好多靚嘅cd錄音
Tidal都遠遠超越唔到
唔知係Tidal問題

CD始終都只係16Bit, 做個比喻, 就好似睇SDR vs HDR咁樣,但係的確冇乜biz incentives 出高清版本,而家大部分人用手機藍牙耳筒聽歌根本上都未必聽到分別

gamma 發表於 2022-7-30 23:40

usopp 發表於 2022-7-30 18:50
其實要玩dsd 好似要真係1bit dac先發揮到?

之前我都有同樣問題, 以我理解, Sigma Delta Dac 係可以直接用來解DSD, R2R 點樣用來解DSD仲研究緊

usopp 發表於 2022-7-31 00:34

之前我都有同樣問題, 以我理解, Sigma Delta Dac 係可以直接用來解DSD, R2R 點樣用來解DSD仲研究緊 ...

好似唔係有好多dac都會有得開個直食dsd mode,加上都應該比唔上1 bit 個效果

usopp 發表於 2022-7-31 00:46

之前我都有同樣問題, 以我理解, Sigma Delta Dac 係可以直接用來解DSD, R2R 點樣用來解DSD仲研究緊 ...

https://community.roonlabs.com/t/hqplayer-dacs-that-convert-dsd-direct-to-analogue-bypassing-all-dsp/196518

我唔知有冇理解錯,ess 就一定唔掂,akm 都要開到” DSD Direct mode”果D先會好啲,所以hqplayer 推薦都唔係好多個model

MDLP 發表於 2022-7-31 02:04

gamma 發表於 2022-7-30 23:35
CD始終都只係16Bit, 做個比喻, 就好似睇SDR vs HDR咁樣,但係的確冇乜biz incentives 出高清版本,而家大 ...

理論上係咁
但實際上執行又唔係
市面上亦都好多HiRes同saCD揸流灘
我自己都有唔少saCD
當中有好多隻都係前期有普通cd
有啲真係sa仲衰聲過原版cd
冇錯係有啲SA會好過原版
但有啲再返出cd有好過上一隻SA
普遍嚟計以好聲錄音
暫時我都係以CD佔大多數

gamma 發表於 2022-7-31 07:40

usopp 發表於 2022-7-31 00:46
https://community.roonlabs.com/t/hqplayer-dacs-that-convert-dsd-direct-to-analogue-bypassing-all-d ...

Analogue -> DSD 要做一個 delta sigma conversion

https://youtu.be/NrkFd7h6R2Y

咁由 DSD -> analogue 自然sigma delta conversion, eg ess sabre dacs.DSD64 問題係20 kHz附近有好多noise 所以要一個非常好嘅low pass filter, DSD128 就較容易處理.延伸嘅問題就係DAC會唔會用不同的filter setting for DSD64, 128, 256...

我而家諗到另一個問題係computer點樣儲存DSD in File, 實際上係咪要多一層Conversion?

gamma 發表於 2022-7-31 07:56

理論上係咁
但實際上執行又唔係

實際上係非常之難比較, 首先母帶本身應該要係hires / dsd, 然後Mastering 有冇做手腳,例如用咗PCM嘅Equipment又或者加咗味精,跟住測試中要make sure sound Level係一樣, 如果唔係,好容易錯誤以為大聲d=高低音多啲.

以小弟嘅非專業比較, 我嘅結論係SACD啲高同低 嘅range都係比CD闊, 可能因為24Bit dynamic range高d

gamma 發表於 2022-7-31 08:03

理論上係咁
但實際上執行又唔係

仲有SACD有5.1, 多樣嘢玩.
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: DSF vs PCM 比拼

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。