MDLP 發表於 2022-7-31 08:06

gamma 發表於 2022-7-31 07:56
實際上係非常之難比較, 首先母帶本身應該要係hires / dsd, 然後Mastering 有冇做手腳,例如用咗PCM嘅Equi ...

基本上而家喺街度所買嘅dsd SaCD
99%以上都原先唔係hi res或DSD錄制
另外就算100% DSD錄製都唔代表冇得加味精

MDLP 發表於 2022-7-31 08:07

gamma 發表於 2022-7-31 07:56
實際上係非常之難比較, 首先母帶本身應該要係hires / dsd, 然後Mastering 有冇做手腳,例如用咗PCM嘅Equi ...

客觀現實係
街上搵到最佳演繹最佳錄音
CD比較SACD壓倒性多

MDLP 發表於 2022-7-31 08:09

gamma 發表於 2022-7-31 08:03
仲有SACD有5.1, 多樣嘢玩.

其實近年已經買少見少
就算出過都唔係咁多
啱口味好聽可能得三數隻

gamma 發表於 2022-7-31 08:16

MDLP 發表於 2022-7-31 08:06
基本上而家喺街度所買嘅dsd SaCD
99%以上都原先唔係hi res或DSD錄制
另外就算100% DSD錄製都唔代表冇得加 ...

小弟覺得最終cd都係會比串流取代但至少會有24/44,其實都唔係壞事.

聽聞MQA喺大陸好hit,但西方對MQA嘅評價非常一般.

gamma 發表於 2022-7-31 08:38

MDLP 發表於 2022-7-31 08:09
其實近年已經買少見少
就算出過都唔係咁多
啱口味好聽可能得三數隻

v true.panny 9000 都唔support SACD 就知...其實係非常之可惜

都仲有些small label 如blue coast records 有出DSD,又或者 nativedsd 可以買到,可惜唔係小弟杯茶,不過都好在仲有 remaster啲舊碟,mobile fidelity 出品嘅都ok

MDLP 發表於 2022-7-31 08:47

gamma 發表於 2022-7-31 08:16
小弟覺得最終cd都係會比串流取代但至少會有24/44,其實都唔係壞事.

聽聞MQA喺大陸好hit,但西方對MQA嘅 ...

討論制式代表性不高
畢竟都係聽歌唔係聽訊號
其實可以直接研究下
有啲乜嘢錄音靚嘅曲目
SACD/DSD/HiRes/串流版.....
會比LP/CD好聲?
又或者相反可以講下
買過啲乜嘢sacd中曬伏?

MDLP 發表於 2022-7-31 08:55

gamma 發表於 2022-7-31 08:38
v true.panny 9000 都唔support SACD 就知...其實係非常之可惜

都仲有些small label 如blue coast rec ...

Blue coast都係得隻藍色面第一首主打
嗰間好出名嘅analogue Production
隻鬥牛場同埋隻keith don't go SACD
以為係聽緊甩磁粉嘅錄音帶
記得第一隻奶得最應嘅SACD...
應該係張學友嘅真情流露
不過咸球啲SACD碟又唔係全部唔得
例如關淑怡隻all time favorite
有時都要撞手神但機會少於一半
另外CBS/SONY嗰啲中文碟尤其是係徐小鳳精選質素好高
串流點樣高規格都贏佢唔到

gamma 發表於 2022-7-31 10:05

MDLP 發表於 2022-7-31 08:55
Blue coast都係得隻藍色面第一首主打
嗰間好出名嘅analogue Production
隻鬥牛場同埋隻keith don't go SA ...

徐小鳳新曲與精選我覺得SACD好聲啲, 張學友我誠意推介: 等你等到我心痛(但唔知仲買唔買到)

gamma 發表於 2022-7-31 10:11

MDLP 發表於 2022-7-31 08:47
討論制式代表性不高
畢竟都係聽歌唔係聽訊號
其實可以直接研究下

唔知師兄多唔多去隔離區望吓

https://post76.hk/forum-93-1.html

MDLP 發表於 2022-7-31 10:14

gamma 發表於 2022-7-31 10:05
徐小鳳新曲與精選我覺得SACD好聲啲, 張學友我誠意推介: 等你等到我心痛(但唔知仲買唔買到) ...

等你等到我心痛
已經有好多個唔同版本
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
查看完整版本: DSF vs PCM 比拼

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。