StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-30 19:51

chengvin 發表於 2021-12-30 18:13
我剛換7015,套喇叭仲係17年前個套但無ching的問題。試試設定睇睇。

我估應該係新Amp比舊Amp推出黎聲音細緻左, 而且我set舊喇叭全都係細單元, 所以有唔夾嘅問題
以前喺某間phone澤試聽區, 佢一set駁好晒出黎試, 無set任何參數下, 出黎音質已經唔錯, 一試就已經覺得好啱聽, 所以成set咁買, 我仲記得佢話呢個匹配係最好
但而家一接到新Amp就有問題, 先係低音無晒力, 攪左好耐
最後用45樓ching方法, 盡量將Sub仔調低, 令到cal出黎個數接近0, 之後再調大, 低音動態真係返晒黎, 其他喇叭調高分頻點, 出黎有返以前感覺
之後就係高音, 聽歌發現某D情況有破音, 所以嗱嗱聲換左前置, 而家整體音質都厚實左, 但因為覺得前置搶左唔小中置D聲, 所以黎緊會平平地搵下二手中置, 慢慢升級

leooel 發表於 2021-12-30 19:53

RPO 發表於 2021-12-30 19:34
無辨法,香港地方細少, 要做環境鬥士,有得玩好過無得玩

我俾條山巴kick住,擺位上要預留空間俾條山巴{:12_722:}

rach 發表於 2021-12-30 20:07

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-30 19:51
我估應該係新Amp比舊Amp推出黎聲音細緻左, 而且我set舊喇叭全都係細單元, 所以有唔夾嘅問題
以前喺某間ph ...

將效果一步一步變好, 玩AV最大樂趣😚

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-30 20:13

leooel 發表於 2021-12-30 19:53
我俾條山巴kick住,擺位上要預留空間俾條山巴

我都有土地問題, 65寸TV掛牆已佔左唔少位, TV下面放晒Amp、中置、soundbar同埋其他解碼器, 新換嘅前置仲未可以放好, 黎緊仲要諗埋新嘅中置, 大好多...{:1_331:}

leooel 發表於 2021-12-30 20:27

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-30 20:13
我都有土地問題, 65寸TV掛牆已佔左唔少位, TV下面放晒Amp、中置、soundbar同埋其他解碼器, 新換嘅前置仲 ...

擺位真係令人好頭痛,有陣時諗諗吓都想用返舊器材算,但又不敵條升級癮{:12_732:}
你去睇吓S30個實物吖,堅大舊

leooel 發表於 2021-12-30 22:28

RPO 發表於 2021-12-30 17:14
旺角友誠有得試,電視不是掛牆而是坐檯 ,所以都有試過s35但發覺完全不是那回事,始終單元口徑太細多幾個 ...

講開層板,
想問師兄用緊既尺寸係咪W1200mm H50mm D260mm呢款
知唔知邊度有尺寸深啲既買例如D:350-400mm

Overnite007 發表於 2021-12-30 22:59

講開層板,
想問師兄用緊既尺寸係咪W1200mm H50mm D260mm呢款

淘寶

Overnite007 發表於 2021-12-30 23:01

以前喺某間ph ...

咁你以前個套amp和喇叭,有冇得cal架?

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-31 00:32

講開層板,

淘寶你要咩尺寸咩款式都有

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-31 00:35

Overnite007 發表於 2021-12-30 23:01
咁你以前個套amp和喇叭,有冇得cal架?

17年前應該未有得cal, 但set參數全部都有
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 關條線事定係關喇叭事...定係關setting事?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。