StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-24 01:45

rach 發表於 2021-12-24 01:19
5年前天龍AMP同最新款天龍AMP聲底已唔同哂, 要發揮舊喇叭唯有用舊款AMP ...

即係掉返轉講,要發揮新Amp,就要買新喇叭啦{:1_336:}

rach 發表於 2021-12-24 02:00

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-24 01:45
即係掉返轉講,要發揮新Amp,就要買新喇叭啦

可以咁講, 舊制式追求係HiFi感, 新制式追求係高清感
我都試過揾番d舊喇叭駁新款AMP, 係完全聽唔入耳🤣

Overnite007 發表於 2021-12-24 08:41

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-24 00:46
我十分懷疑部2700同個十仔唔夾, 頭先試聽歌, 本應好有動態嘅低音無晒
雖然話而家D Amp力水差過 ...

我都覺得係套喇叭同部新Amp唔夾,始終相差17年。師兄之前部安橋amp是邊部?
我之前部2500推套10年喇叭都幾好,睇戲絕對收貨,聽歌另計。

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-24 08:50

Overnite007 發表於 2021-12-24 08:41
我都覺得係套喇叭同部新Amp唔夾,始終相差17年。師兄之前部安橋amp是邊部?
我之前部2500推套10年喇叭都 ...

TX-SR503

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-26 13:45

Overnite007 發表於 2021-12-22 00:03
Dynamic EQ 是補償人耳在低音壓時對低音不靈敏。一套戲的音壓時高時低,DEQ就是要動態補償每個段落的低音, ...

已跟ching建議再cal一次,效果真係好左好多,聽歌有返感覺,睇戲方面,喺denon區果邊,CS俾左建議我,跟左佢set都好左

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-27 14:13

順帶一問各位ching, Audyssey cal後, 因某D聲道會加大左db, 大聲(Volume 60-62左右)聽歌果陣間唔中會有破音, 所以我喺option適量調低有破音果隻喇叭
我估喇叭單原細&舊所以有破音, 應該慢慢會逐步更換喇叭, 如果換喇叭有咩要注意?
始終地方&支金有限, 不會用座地, 睇戲為優先, 次為聽歌, 會搵下二手
各位不妨俾下意見

Overnite007 發表於 2021-12-27 14:20

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-27 14:13
順帶一問各位ching, Audyssey cal後, 因某D聲道會加大左db, 大聲(Volume 60-62左右)聽歌果陣間唔中會有破音 ...

有冇開DEQ?有開唔好用0db reference level

rach 發表於 2021-12-27 15:24

順帶一問各位ching, Audyssey cal後, 因某D聲道會加大左db, 大聲(Volume 60-62左右)聽歌果陣間唔中會有破音 ...

睇戲為主 > 傑士

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-27 15:47

Overnite007 發表於 2021-12-27 14:20
有冇開DEQ?有開唔好用0db reference level

CS果邊建議我關, 同埋呢個功能主要係細聲果陣補償低音用, 所以我而家多數都係off
而今次聽歌有破音, 反而係前置某D人聲, 唔多, 好間唔中聽到, 所以我調低小小db

sanlamsan 發表於 2021-12-27 19:16

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-27 15:47
CS果邊建議我關, 同埋呢個功能主要係細聲果陣補償低音用, 所以我而家多數都係off
而今次聽歌有破音, 反而 ...

其實提咗好多次,平時係唔需要開Deq,係夜晚,唔想開咁大音量但係又保持到啲動態,先至開,當你喺日間,開到大音量嘅時候,反而啲聲會唔自然!
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 關條線事定係關喇叭事...定係關setting事?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。