tcflex 發表於 2021-12-15 17:42

AskaLung@FB 發表於 2021-12-15 07:07
要喺呢個進階音效設定嗰度,環繞立體聲格式選項,佢用手動,跟住將下邊三個支援的格式打開,就可以開啟到atmo ...

師兄, 我已在chromecast 開了 atmos, 但仍然 show 不支援, 吾知道是不是我部 TV 唔 support Dolby vision。

avsuperman 發表於 2021-12-15 18:08

tcflex 發表於 2021-12-15 17:42
師兄, 我已在chromecast 開了 atmos, 但仍然 show 不支援, 吾知道是不是我部 ...

照開,之後睇下部Amp有無顯示,我同你情況一樣,照開出到

tcflex 發表於 2021-12-15 19:29

avsuperman 發表於 2021-12-15 18:08
照開,之後睇下部Amp有無顯示,我同你情況一樣,照開出到

Of course, the AMP cannot show "Atmos" but strange thing is OK for netflxbut not for Disney plus.

即係Disney plus 不能在AMP 顯示 "Atmos".但 netflx ok.Strange !!

avsuperman 發表於 2021-12-15 19:34

tcflex 發表於 2021-12-15 19:29
Of course, the AMP cannot show "Atmos" but strange thing is OK for netflxbut not for Disney plus ...

我顯示到,睇上面張圖

Hobbyists 發表於 2021-12-17 19:10

911我覺得好靚夠sharp夠對比雖然是hd(x90j),戲既話環繞5.1交足功課(我用ht-A9),串流電影我覺得收貨便利性好,當然如果日後傳輸檔再高點仲好聲畫可再接近影碟或原檔

thesun 發表於 2021-12-19 11:56

跟樓主setting,Chromecast 入205, 904出聲,正晒,Netflix, disney +出到atmos.. 但出唔到DV, 有冇試過出到DV?謝謝

thesun 發表於 2021-12-19 18:09

問多個問題,睇4Katmos片嘅時候,會間唔中出硫窒聲嘅情況,唔知大家有冇呢個情況,如果有,點樣解決?

AskaLung@FB 發表於 2021-12-20 10:08

thesun 發表於 2021-12-19 18:09
問多個問題,睇4Katmos片嘅時候,會間唔中出硫窒聲嘅情況,唔知大家有冇呢個情況,如果有,點樣解決? ...

我用Apple tv 就有你呢個情況出現,係upgrade咗個系統之後就係咁樣,我有幾個朋友多嘢呢個問題,但係有啲人就完全冇呢個事情發生,暫時都係解決唔到

thesun 發表於 2021-12-20 11:29

AskaLung@FB 發表於 2021-12-20 10:08
我用Apple tv 就有你呢個情況出現,係upgrade咗個系統之後就係咁樣,我有幾個朋友多嘢呢個問題,但係有啲人 ...

明白。師兄用邊部Amp? 唔知關唔關部amp 究,我用L X 904.
斷聲呢個問題都真係好困擾

AskaLung@FB 發表於 2021-12-20 12:12

thesun 發表於 2021-12-20 11:29
明白。師兄用邊部Amp? 唔知關唔關部amp 究,我用L X 904.
斷聲呢個問題都真係好困擾 ...

Lx701 但我另一個師兄啟用天龍嘅所以我覺得未必關部amp事,但我就唔明白點解Apple tv上咗iOS 15之後,有部份人有時有部份人就冇事
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 平反迪迪尼+聲差的聽後感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。