ericjoe 發表於 2021-12-10 00:31

avsuperman 發表於 2021-12-9 20:52
以4XX入的chromecast真係抵玩,但表現係點,我一直懷疑,更加唔相信會聽到今日的效果。因為唔係直接入Amp ...

我用panasonic TV app, samsung tv app,apple TV 4K,google TV 4樣試完disney+....   聲黎計 Google TV >>> Samsung TV APP >> Apple TV >> Panasonic TV APP.其中 google TV, apple TV 4K 出倒atmos

好多人話apple TV 比TV APP 好,我諗要膽比較邊隻牌子TV 囉.....

shrek-01 發表於 2021-12-10 03:51

C Hing我都有用隻Google TV蛋
可以出Atmos DD+
聲畫都收貨有餘.........正
最起碼唔駛用ARC同CEC
4佰幾蚊有驚喜

小瑟 發表於 2021-12-10 06:23

其實我個人覺得今代 XBXS 係AV上係好過PS5, 電影感係明顯WIN左的!!

koo9726 發表於 2021-12-10 08:53

在LG C1/PS4/XSX試過,Netflix 畫面,用原有電視出最靚,聲,用XBX最有力水,D+,XSX出畫聲最好!

AskaLung@FB 發表於 2021-12-10 09:01

小瑟 發表於 2021-12-10 06:23
其實我個人覺得今代 XBXS 係AV上係好過PS5, 電影感係明顯WIN左的!!

ps5先吾好提DV,連Netflix同D+既ATMOS都出吾到,已經唔使比較,我而家部PS5擺喺度多過用{:6_146:}

TSZKIT0629 發表於 2021-12-11 10:41

我都試左c兄你個玩法:google tv>203>Amp>tv
畫面計有超大驚喜.atoms最初係出唔到
後來我諗下應該係Amp和TV開左ARC關係(TV出唔到atmos)
之後我關左amp個arc..最後atmos都出到了
但問題係我搞極都出唔到DV而之前google tv>amp>tv係出到DV既但畫面會窒
真係R哂頭

shrek-01 發表於 2021-12-11 19:16

TSZKIT0629 發表於 2021-12-11 10:41
我都試左c兄你個玩法:google tv>203>Amp>tv
畫面計有超大驚喜.atoms最初係出唔到
後來我諗下應該係Amp和TV ...

C Hing我都係頭2日用Google TV蛋
同Sony 有ARC的HDMI頭撞到七彩
初初又唔知乜事
左試右左兩晚才知ARC撞左Google TV蛋(之後唔插Sony TV有ARC個頭就正常返)

HaE 發表於 2021-12-11 22:24

請教:
現在Google TV 入電視出Samsung Q90R sound bar, 可以出到HDR and Dolby Atmos,
如果改為:
Google TV 入Oppo203 入Samsung Q90 sound bar{冇AV AMP} 出電視,可以/正確嗎?聲畫會有改善嗎? thx

AlexShum1@FB 發表於 2021-12-11 23:25

如果我無203 可以點樣升頻出imax enhance

avsuperman 發表於 2021-12-12 00:48

HaE 發表於 2021-12-11 22:24
請教:
現在Google TV 入電視出Samsung Q90R sound bar, 可以出到HDR and Dolby Atmos,
如果改為:

我將chromecast入203,由24p變左60p,畫質有明顯提升,C兄可以試下入SB睇下,聲效提升未必咁大,記得出報告
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 平反迪迪尼+聲差的聽後感

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。