frankpoon 發表於 2021-10-17 20:34

Optoma UHD65 之4K DLP水尾投影機新開箱

仍然是在用1080P 的Sony HW20, 最近發現畫面有橫紋, 壽命應該差不多了. 翻查記錄原來已經是2010年的產物,原來部投影機已經十多年了.

其實一直有個心願, 諗住有生之年要玩下DLP投影機, 感受下實黑的黑位.
機會終於來了, 這就是靠政府消費券, 做了一輪功課之後,在2萬元的預算範圍內鎖定了Optoma UHD65 及 Epson TW8400, 而間間舖頭Epson都要訂貨, 而好好彩俾我搵到一部水尾Optoma UHD65.

開箱試機, 之前上網已經知道此機預設參數非常差, 不堪入目, 開機一睇其預設顏色過於飽和, 太濃艷, 後來要花D時間及耐性先慢慢將膚色,層次及黑位呈現出來, 調較後的畫面令我有D感動, 原因是我由HW20跳到UHD65的畫質相差太大了, 我終於能夠係屋企享受DLP 4K投影機!

大家睇我post的相片可能怪怪的, 因為我用手機拍照拍到了彩虹效果, 還是我的手機有問題? 但我肉眼係完全察覺唔到. 所以在此請教各位師兄應點樣先拍出靚靚的投影畫面?

don 發表於 2021-10-18 10:02

我部用左3年幾,千7小時,剛换新胆,精神番晒

don 發表於 2021-10-18 10:07

用專業模式影無横紋

commail 發表於 2021-10-18 10:34

師兄可否分享調較參數。{:6_134:}

frankpoon 發表於 2021-10-18 12:18

commail 發表於 2021-10-18 10:34
師兄可否分享調較參數。

https://www.touying.com/t-37322-1.html

你參考呢個網, 有D參數我跟佢調,大部份都同意呢個網的觀點.
香港UHD65=大陸UHD660+

frankpoon 發表於 2021-10-18 12:20

呢個價錢可以玩到0.66芯片真係正到痺

frankpoon 發表於 2021-10-18 12:24

don 發表於 2021-10-18 10:07
用專業模式影無横紋

收到,感謝,今晚試下先

frankpoon 發表於 2021-10-18 12:32

don 發表於 2021-10-18 10:02
我部用左3年幾,千7小時,剛换新胆,精神番晒

靚機, 今日買返2017年的產品, 曾經有D懷疑自己呢個決定, 當開機再經過一返調教後, 驚嘆DLP畫質的進步,再加上4K倍線(相對1080p), 其艷麗,富層次,銳利有力的畫面, 實在超出我的期望. {:1_326:}

commail 發表於 2021-10-18 13:54

THX{:6_143:}

don 發表於 2021-10-18 14:49

0.66比0.47完全係两回事
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: Optoma UHD65 之4K DLP水尾投影機新開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。