frankpoon 發表於 2021-10-22 12:54

don 發表於 2021-10-21 19:20
試了2塊sample,都係继續用白幕

甘我都用返白幕, 想問你的白幕係多少增益?
幾多增益的白幕最適合4K dlp投影?

don 發表於 2021-10-22 13:01

普通OS幕,不是高增益的用左3部投影,但4K用仍不錯

don 發表於 2021-10-22 20:00

我給朋友試,他用另一面試效果又幾好,要問下廠家那面才是幕面

根本英俊 發表於 2021-10-22 20:25

睇比較Miss Amerciana個幅人樣, 灰幕白過白幕咁神奇.
個gain差好多定係點?

ihmcjacky 發表於 2021-11-27 23:30

我今日都買咗了

今日去兩間有showroom比客試嘅舖頭試,兩間service都好好,最後揀咗其中一間有uhd65現貨, 分別試咗benq w1700, optoma khd38+, optoma p1, 但一睇uhd65忍唔住,非常喜歡佢色彩,畫質細緻度同對比,最後博鎚

p.s.: 其實本來仲想試埋w5700, 但奈何真係無得我試,間間都話一係比錢買,無demo機, 我始終覺得買機都係肉眼見為真,信自己雙眼,評測係要睇,但都只係比到個最基本概念你,人地覺得好未必啱你口味,始終萬幾2萬蚊嘢,唔試過再買真係盲婚啞嫁咁太兒戲

hatori 發表於 2021-11-28 00:05

ihmcjacky 發表於 2021-11-27 23:30
我今日都買咗了

今日去兩間有showroom比客試嘅舖頭試,兩間service都好好,最後揀咗其中一間有uhd65現貨,...

Ching想請問睇完optoma khd38+有咩感覺同評價?

ihmcjacky 發表於 2021-11-28 01:47

hatori 發表於 2021-11-28 00:05
Ching想請問睇完optoma khd38+有咩感覺同評價?

我自己本身帶咗兩套4k blu-ray去試,一套shutter island, 一套moon,當中moon好多太空場景可以試到黑位嘅層次表現,而舖頭係用100"抗光白幕, oppo 203 藍光機讀藍光原盤去試

khd38+比我以下感覺

- 非常光,光到一個點係職員都覺得光得太猛,要入設定較低brightness
- 佢流明好高(4500)但亦暴露佢過曝嘅缺點,好多場景已經范白,白到一個位係黑位都變淺灰(調低brightness係有改善,但效果有限)
- 層次麻麻,當中shutter island開始Leonardo Dicaprio同 Mark Ruffalo喺船果段對話好明顯見到Dicaprio啲膚色係死白,無層次感,顏色表現比較黯淡
- 畫面太平面,無層次感
- 我用緊嘅BENQ w3000色彩表現好似還比佢好
- 無升級4k 嘅感覺(畫質無錯因為像素提升係會高咗,但亦同時更加暴露以上平面,層次感唔夠嘅缺點)
- RGBWRGBW色輪好大程度影響咗佢色彩表現
- 運作噪音非常低,幾乎感覺唔到散熱扇嘅聲響(部機已經喺我唔夠1尺距離)

不過佢主打係打機,唔係睇戲,所以你攞黎打機我覺得就算開曬窗簾都無問題,但純睇戲我唔推薦

don 發表於 2021-11-30 10:31

65睇番啲舊片,比上一部2K机好很多

IDM 發表於 2021-11-30 19:05

我今日都買咗了

今日去兩間有showroom比客試嘅舖頭試,兩間service都好好,最後揀咗其中一間有uhd65現貨,...

Hello 師兄, 我都想睇睇uhd65, 可以PM我邊間試嗎

frankpoon 發表於 2021-12-3 16:54

我今日都買咗了

恭喜晒! 慢慢ENJOY, 我又係經常睇舊片. 我都在搞靚個電源, 另外要warm up部機 10零 20分鐘, 個畫面先最穩定. 一旦畫面穩定落黎, 嘩! 密度/層次出晒黎!
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: Optoma UHD65 之4K DLP水尾投影機新開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。